Programėlė, leidžianti sužinoti, ar gaminyje nėra pavojingų cheminių medžiagų

„Scan4Chem“ – tai programėlė, kuri leidžia sužinoti, ar perkamame gaminyje yra pavojingų cheminių medžiagų.

 Kiekvienas vartotojas turi teisę žinoti, ar jo perkamame gaminyje yra taip vadinamų labai didelį susirūpinimą keliančių cheminių medžiagų (SVHC).
 Kiekvienas vartotojas turi teisę žinoti, ar jo perkamame gaminyje yra taip vadinamų labai didelį susirūpinimą keliančių cheminių medžiagų (SVHC).
Daugiau nuotraukų (1)

Atspindziai.lt

Jul 19, 2021, 9:30 AM

Perkant žaislus, sporto įrangą, drabužius ir panašius gaminius, ant etikečių nepamatysite jų cheminės sudėties. Tačiau tai nereiškia, kad juos gaminant nebuvo naudojamos cheminės medžiagos, kurios taip pat gali būti pavojingos sveikatai ar aplinkai.

Kiekvienas vartotojas turi teisę žinoti, ar jo perkamame gaminyje yra taip vadinamų labai didelį susirūpinimą keliančių cheminių medžiagų (SVHC). Ši teisė yra numatyta REACH (cheminių medžiagų) reglamente. „Scan4Chem“ yra nemokama išmaniųjų telefonų programėlė, kuri skirta sužinoti, ar gaminyje yra kenksmingų medžiagų. Tereikia nuskenuoti gaminio brūkšninį kodą – ir informacija jau telefono ekrane.

Šios programėlės duomenų bazėje kaupiama informacija apie gaminiuose esančias pavojingas chemines medžiagas. Jei gaminio nėra duomenų bazėje, naudojantis programėle galima siųsti užklausas gaminio tiekėjui, kuris privalo suteikti informaciją per 45 dienas – ir tokiu būdu pasinaudoti teise žinoti apie gaminyje esančias chemines medžiagas.

Programėle jau naudojasi 16 Europos šalių vartotojai, Lietuvoje ji veikia nuo 2020 m.

Atsisiųsti programėlę galima iš čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.