Pasaulinį puslaidininkių deficitą pajuto ir išmaniųjų telefonų gamintojai

Pasaulinį puslaidininkių deficitą jau pajuto ir išmaniųjų telefonų gamintojai, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

 Pasaulinį puslaidininkių deficitą jau pajuto ir išmaniųjų telefonų gamintojai.<br> 123rf nuotr.
 Pasaulinį puslaidininkių deficitą jau pajuto ir išmaniųjų telefonų gamintojai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2021, 4:52 PM, atnaujinta Jul 22, 2021, 10:23 AM

Telefonų tiekimas lėtėja, o pirkėjai pirmą kartą per daugelį metų mato gana spartų kainų kilimą. Kai kurioms bendrovėms teko sumažinti gamybos apimtis ir atidėti naujų prietaisų išleidimą.

Pasak leidinio, išmaniųjų telefonų gamintojams didelę metų dalį pavyko išvengti problemų, su kuriomis dėl lustų deficito susidūrė bendrovės, gaminančios automobilius, asmeninius kompiuterius ir buitinę techniką. Tai buvo susiję su tuo, kad telefonų gamintojai pagrindinių dalių užsiperka maždaug pusmečiui į priekį, bet dabar jų atsargos baigia išsekti.

Tyrimų bendrovės „Counterpoint Research“ duomenimis, išmaniųjų telefonų pardavimai pasaulyje šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, padidėjo 20 proc. ir buvo 4 proc. didesni negu atitinkamu 2019 metų laikotarpiu.

Atrodė, kad 2021-ieji sektoriui bus kur kas geresni už ankstesniuosius, nes įvairios pasaulio šalys skiepija savo gyventojus nuo COVID-19 ir atšaukia dėl pandemijos nustatytus apribojimus, o gyventojai didina išlaidas. 2020 metų antrąjį ketvirtį išmaniųjų telefonų pardavimai pasaulyje smarkiai sumažėjo, nes daugelis šalių dėl koronaviruso buvo uždariusios savo ekonomiką.

Išmaniųjų telefonų antrojo ketvirčio pardavimai paprastai būdavo didesni negu pirmojo ketvirčio, rašo „The Wall Street Journal“.

Tačiau šie metai, matyt, taps išimtimi, nors buvo puoselėtos didelės viltys.

„Counterpoint“ vertinimais, bendri pardavimai sektoriuje antrąjį ketvirtį, palyginti su pirmuoju, smuko 10 procentų.

Tuo tarpu likusiais metų mėnesiais išmaniųjų telefonų pardavimai turėtų maždaug atitikti 2019 ir 2020 metų lygį.

„Counterpoint Research“ prognozuoja, kad išmaniųjų telefonų pardavimai pasaulyje antrąjį pusmetį sudarys iš viso apie 771 mln. vienetų ir bus tik 1,3 proc. didesni negu tuo pat laikotarpiu metais anksčiau.

Šis rodiklis būtų galėjęs būti didesnis, jeigu nebūtų dalių deficito, mano „Counterpoint Research“ tyrimų direktorius Tarunas Pathakas (Tarunas Patakas).

Telefonų sudedamųjų dalių kainų augimą, kurį skatina lustų deficitas, gamintojai kol kas kompensuoja didindami savo prietaisų kainas.

Analizės bendrovės „Strategy Analytics“ duomenimis, vidutinė didmeninė telefonų kaina visame pasaulyje balandžio–birželio mėnesiais pakilo 5 procentais. Tuo tarpu pastaraisiais metais kainos pakildavo ne daugiau kaip 2 procentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.