Kibernetinio saugumo ekspertai: apgaulingos sukčių svetainės – kaip ant delno, tačiau jų niekas neblokuoja

Lietuvoje veikianti dirbtinio intelekto taikyme ir kibernetiniame saugume besispecializuojanti informacinių technologijų įmonė UAB „Acrux cyber service“, bendradarbiaudama su kibernetinio saugumo analitiku Dariumi Povilaičiu, atliko tyrimą, kuris atskleidė šimtus internetinių svetainių, skirtų apgaule išvilioti pinigus. Žmonės, susigundę tokios svetainėse skelbiamais pasiūlymais greitai praturtėti, pateikia savo banko kortelių duomenis tiesiai į sukčių rankas.

  Žmonės, susigundę sukčių svetainėse skelbiamais pasiūlymais greitai praturtėti, pateikia savo banko kortelių duomenis tiesiai į sukčių rankas.<br> 123rf nuotr.
  Žmonės, susigundę sukčių svetainėse skelbiamais pasiūlymais greitai praturtėti, pateikia savo banko kortelių duomenis tiesiai į sukčių rankas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2021, 11:11 AM

UAB „Acrux cyber service“ direktorius Jokūbas Drazdas pastebi, kad nors internetinius sukčius sunku susekti, tačiau nusikaltimų vykdymui skirtos internetinės svetainės yra nesunkiai aptinkamos. Visgi jos ilgai nesusilaukia reikiamų institucijų dėmesio.

„Kibernetiniai nusikaltėliai naudoja daugybę įvairių būdų, skirtų išvilioti žmonių asmens duomenis, pinigus. Šiuo metu itin populiarus būdas – kvietimas palankiai investuoti, pirkti kriptovaliutas. Dažnai apgavikų sukurtose svetainėse pateikiamos žinomų žmonių, kurie, neva, pasitelkę šią priemonę uždirbo didelius pinigus, melagingos rekomendacijos. Tie, kurie susigundo „gera investicine grąža“, „palankiomis kriptovaliutų kainomis“ ir užsiregistruoja kibernetinių nusikaltėlių svetainėse, pateikia jiems savo asmeninę informaciją, banko kortelių duomenis, ar perveda dideles pinigų sumas „pelningoms investicijoms“, greitai lieka tuščiomis sąskaitomis. Kibernetiniai nusikaltėliai aktyviai naudoja net ir silpnai užmaskuotas internetines svetaines. Daugelis tokių svetainių veikia metų metus, todėl tokio pobūdžio nusikaltimai nesiliauja, o apgautų žmonių skaičius tik auga“, – sakė J.Drazdas.

Kibernetinio saugumo analitikams pakako vos 20 minučių, kad, naudodamiesi savo sukurta metodika ir specialia sistema, galėtų aptikti šimtus Lietuvoje registruotų internetinių svetainių, kurias naudoja apgavikai, siūlantys pabandyti „investuoti“ ir žadantys neįtikėtinai greitą uždarbį iš investicijų.

„Tikėtina, kad šios interneto svetainės Lietuvoje registruojamos legaliai, tačiau jos dažniausiai paslepiamos ir paieškos sistemose neparodomos. Kibernetinio saugumo specialistams tokias svetaines padeda aptikti specialios sistemos. Reikiamos institucijos, turėdamos šių svetainių adresus, galėtų lengvai užblokuoti prieigą prie jų ar panaikinti jų registraciją ir taip apsaugoti žmones bent jau nuo tokio pobūdžio apgaulės atvejų“, – teigė kibernetinio saugumo analitikas Darius Povilaitis.

Kibernetinio saugumo analitikas mano, kad tokios svetainės turėtų būti blokuojamos taip pat, kaip ir tos, kurios platina nelegalų, autorių teises pažeidžiantį turinį ar organizuoja nelegalius lošimus.

Informacinių technologijų įmonė tyrimą yra paviešinusi ir internete. Tikimasi, kad šis tyrimas ne tik detaliau parodys šios kibernetinės apgaulės principus, padės išvengti apgaulės internete, bet ir atkreips valstybinių institucijų, galinčių nedelsiant reaguoti bei apsaugoti informacinę erdvę nuo kibernetinių nusikaltėlių, dėmesį.

Tyrimas „Kibernetinių sukčių pėdsakais“ bei sukčių naudojamų lietuviškos registracijos svetainių sąrašas yra publikuotas „YouTube“ kanale:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.