Papildytos realybės projektas perkels sintetinę biologiją į telefonų ekranus

Šią savaitę startuoja dar vienas inovatyvus, tęstinis Vilnius-Lithuania iGEM (pasaulinio sintetinės biologijos konkurso) komandos projektas „6-asis SinBio pojūtis“, kurio tikslas – supažindinti visuomenę su sintetine biologija. Pasitelkdami papildytos realybės technologiją, platformos kūrėjai kviečia suprasti svarbiausias disciplinos sąvokas ir veikimo principus.

 Šią savaitę startuoja dar vienas inovatyvus, tęstinis Vilnius-Lithuania iGEM komandos projektas „6-asis SinBio pojūtis“, kurio tikslas – supažindinti visuomenę su sintetine biologija.<br>Vilnius-Lithuania iGEM iliustr.
 Šią savaitę startuoja dar vienas inovatyvus, tęstinis Vilnius-Lithuania iGEM komandos projektas „6-asis SinBio pojūtis“, kurio tikslas – supažindinti visuomenę su sintetine biologija.<br>Vilnius-Lithuania iGEM iliustr.
 Koronaviruso anatomija.<br> Vilnius-Lithuania iGEM nuotr.
 Koronaviruso anatomija.<br> Vilnius-Lithuania iGEM nuotr.
 Vakcinos sandaros modelis.<br> Vilnius-Lithuania iGEM nuotr.
 Vakcinos sandaros modelis.<br> Vilnius-Lithuania iGEM nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 23, 2021, 9:47 AM, atnaujinta Jul 23, 2021, 9:50 AM

Papildytos realybės modeliai padės suprasti apie vis dar pasauliui aktualų koronavirusą, vakcinas bei pristatys mažiau suprantamas sintetinės biologijos, bioinformatikos, baltymų sintezės ir kt. koncepcijas. Nematomi, ląsteliniame lygmenyje vykstantys procesai ir kitos įdomybės bus pasiekiami nuskaičius žymeklį su QR kodu.

Žymeklius bus galima rasti Vilniaus viešajame transporte, Vilniaus universiteto erdvėse bei miesto kavinėse (sąrašą rasite projekto puslapyje). Tačiau vien sostinės erdvėmis nebus apsiribota – komanda bendradarbiauja ir su kitomis Lietuvos savivaldybėmis. Taip pat planuojama sklaida ir tarp užsienio universitetų.

Neturint galimybės pasiekti žymeklius gyvai ar panaudoti kamerą, modelius bei visą svarbią informaciją galima bus rasti ir projekto puslapyje. Jei norėtumėte projektą įgyvendinti savo aplinkoje – savivaldybėje, darbovietėje, mokykloje ar kurioje kitoje įstaigoje, – kviečiame susisiekti hp@vilniusigem.lt.

iGEM (angl. International Genetically Engineered Machine) – tai kasmetinis tarptautinis akademinis konkursas, siekiantis skatinti sintetinės biologijos progresą. Tarpdisciplininės universitetų studentų komandos sprendžia globalias medicinos, maisto pramonės, energetikos bei kitų aktualių sričių problemas. Viena iš konkurso dalių – edukacija bei visuomenės įtraukimo veiklos. Projektas „6-asis SinBio pojūtis“ yra viena iš Vilnius-Lithuania iGEM komandos šviečiamųjų veiklų.

Vilnius-Lithuania iGEM nariai tiki, kad sintetinė biologija – viena iš labiausiai mūsų ateitį formuojančių mokslo disciplinų. Tai – jauna mokslo sritis, apjungianti informacinių technologijų, inžinerijos ir gyvybės mokslų principus. Jos pagrindinis tikslas – sukurti, patobulinti bei pritaikyti įvairius naujus biologinius komponentus, funkcijas ar biologines sistemas, siekiant praktiškai pritaikyti anksčiau gyvojoje gamtoje neegzistavusius biologinius prietaisus ir produktus.

Komanda siekia padaryti šią discipliną kuo suprantamesnę visiems ir taip ne tik griauti mitus, kylančius iš nežinojimo, bet ir sudominti potencialo turinčius moksleivius bei galbūt paskatinti juos rinktis gyvybės mokslus ateityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.