Ką daryti, kad atostogos atrodytų ilgesnės? Gali padėti vienas psichologinis triukas

Kartais norime sulėtinti laiką. Štai pavyzdžiui, juk atostogos visada baigiasi per anksti. Bet ką galime padaryti?

 Jei jums pavyktų susikurti šį tą, ko verta laukti ir po atostogų, atostogos atrodytų ilgesnės. Tegul tai bus ir trumpas įvykis – vien jo laukimas atostogas pavers ilgesnėmis.<br> 123rf nuotr.
 Jei jums pavyktų susikurti šį tą, ko verta laukti ir po atostogų, atostogos atrodytų ilgesnės. Tegul tai bus ir trumpas įvykis – vien jo laukimas atostogas pavers ilgesnėmis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-24 19:14

Laiko nesulėtinsite, bet galite pakeisti savo laiko suvokimą – ir būtent tai ir turėtų būti jūsų tikslas. Juk kai žmonės kalba apie greitai prabėgusį laiką, jie neturi omenyje iš tikrųjų pagreitėjusių laikrodžio rodyklių. Jie kalba apie laiko suvokimą, kurio dėka tam tikra laiko atkarpa atrodė trumpesnė nei iš tikrųjų buvo.

2019 metais JAV mokslininkai atliko įdomų eksperimentą. Pirmadienį prieš Padėkos dieną, kuri vyksta ketvirtadieniais, 510 amerikiečių buvo paklausta, kaip toli jiems atrodo ši šventė – ir kaip greitai ji praeis. Nieko nenustebins faktas, kad kuo labiau žmonės laukė šventės, tuo toliau ji jiems atrodė. Be to, kuo labiau žmonės laukė Padėkos dienos, tuo trumpesnė ji jiems atrodė. Vėl gi, tai nestebina – kažką panašaus ir patys esate patyrę.

Kitame eksperimente mokslininkai pakvietė dalyvius įsivaizduoti savaitgalį, kuris bus nuostabus (tarkime, smagi išvyka su šeima) arba klaikus (reikės dirbti ką nors nuobodaus). Mokslininkai klausė, kuris hipotetinis savaitgalis dalyviams atrodo ilgesnis. Ir žinoma, tas nuobodus jiems iš anksto atrodo kaip toks, kuris tiesiog nenorės baigtis. Be to, nemalonus savaitgalis tyrimo dalyviams atrodė kaip artėjantis greičiau.

Ir tai yra įdomi laiko suvokimo ypatybė – mums atrodo, kad malonūs įvykiai artėja lėčiau, bet praeina greičiau. Jei jums pavyktų susikurti šį tą, ko verta laukti ir po atostogų, atostogos atrodytų ilgesnės. Tegul tai bus ir trumpas įvykis – vien jo laukimas atostogas pavers ilgesnėmis.

Bet yra ir dar vienas būdas pailginti malonų laiką.

Trečiame eksperimente mokslininkai dalyviams rodė du vaizdo įrašus. Vienas buvo nuobodus, kitas – linksmas. Abu truko 5 minutes. Daugelis tyrimo dalyvių vis tiek teigė, kad linksmas filmukas praėjo greičiau, bet skirtumas nebuvo toks didelis. Kodėl?

Nes dalyviai žinojo tikrąją objektyvią trukmę. Jie žinojo, kad filmukai trunka po 5 minutes, ir galėjo į tai susikoncentruoti. Taigi, laukdami atostogų ar kokio nors malonaus įvykio, priminkite sau kiek laiko tai truks. Tiksliai – dienomis ir valandomis. Tai padės išsaugoti daugiau laiko nuo prasto laiko suvokimo gniaužtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.