„Skylark“: izraelietiškas vieversys, nepailstamai stebintis savo šalies sienas

Lietuva ir Izraelis turi daug panašumų, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Pasak jo, abi valstybės susiduria su egzistenciniais iššūkiais, ir vienai ir kitai sunaikinimu ir užgrobimu grasina skaitlingesni kaimynai, abi valstybės turi nedidelę teritoriją ir palyginus, nedidelį gyventojų skaičių, o taip pat nemažą skaičių tautiečių gyvenančių kitose valstybėse.

 Skirtingai nuo kitų bepiločių sistemų, „Skylark“ pritaikyta būtent patruliavimui pavojingose vietovėse ir gali atskirti įvairius taikinius: ginkluotą asmenį, karį, civilį ir panašiai.<br> „Times of Israel“ nuotr.
 Skirtingai nuo kitų bepiločių sistemų, „Skylark“ pritaikyta būtent patruliavimui pavojingose vietovėse ir gali atskirti įvairius taikinius: ginkluotą asmenį, karį, civilį ir panašiai.<br> „Times of Israel“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2021, 4:02 PM, atnaujinta Aug 24, 2021, 5:16 PM

„Juk net kaip ir Izraelis, mes turime savo „Gazos ruožą“ – vietovę, iš kurios grasinama ginkluota jėga ir kur plačiai naudojami hibridinio karo elementai. Sudėtinga atskirti kas yra tiesiog civilis, o kas – teroristas. Tik skirtingai nuo mūsų, Izraelis turi milžinišką patirtį, kaip gyventi ir ne tik išgyventi, bet ir klestėti esant nuolatiniam pavojui savo išlikimui kaip valstybei ir kaip tautai, – sako karininkas.

Jis pasakoja, kad siekdamos padidinti savo veiksmų efektyvumą, Izraelio gynybos pajėgos savo teritorijos bei jos prieigų žvalgybai plačiai naudoja bepilotes skraidančias sistemas. Taip gerokai sutaupomos lėšos – nes nereikia naudoti pilotuojamų orlaivių. „Tai sumažina žmogiškųjų resursų praradimo tikimybę ir padidina visos valstybės gynybos bei saugumo sistemos efektyvumą“, – apibendrina karys.

Anot D.Antanaičio, viena iš žvalgybos priemonių, kurią naudoja Izraelio gynybos pajėgos, yra bepilotė sistema „Skylark“. Skirtingai nuo kitų bepiločių sistemų, „Skylark“ pritaikyta būtent patruliavimui pavojingose vietovėse ir gali atskirti įvairius taikinius: ginkluotą asmenį, karį, civilį ir panašiai.

„Visa ši informacija yra siunčiama į valdymo centrą operatoriui, kuris ir priima sprendimą dėl tolimesnių veiksmų. „Skylark“ ne tik žvalgybinis bepilotis, „Skylark“- tai sistema, kuri padeda Izraelio policijai, pasieniečiams, kariams atskirti kas yra kas ant žemės“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

Jo teigimu, Izraelio bepilotė sistema yra labai mažų gabaritų, todėl jos aptikimas vizualiai ar pasinaudojant radarais yra praktiškai neįmanomas. O bepiločio elektros variklis į orą neišskiria šilumos, todėl ir termovizoriai yra bejėgiai prieš šią skraidančią sistemą.

Sverdamas vos 7,5 kg „Skylark“ ore gali išbūti iki 3 valandų ir tą laiką patruliuoti iki 40 km atstumu nuo operatoriaus lokacijos.

„Skylark“ visiškai nesvarbu, ar patruliavimas vyksta dienos, ar nakties metu – nes jame sumontuota elektrooptinė sistema leidžia nustatyti grėsmes bet kuriuo paros metu ar oru. Praktiškai tai niekada nesiilsinti sistema, kuri patruliuoja Izraelio pasieniu visą parą, visus metus užtikrindama ankstyvų perspėjimą šaliai ir teikdama vaizdo įrodymus apie vieną ar kitą pažeidimą, kurie vyksta ne tik prie pačios sienos, bet ir giliai priešiškos valstybės teritorijoje, nepažeidžiant tos teritorijos oro erdvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.