Internete plinta padirbta portalo Lrytas.lt žinutė apie skiepus

Šią savaitę internete plinta ekrano nuotrauka (angl. screenshot) su esą portalo lrytas.lt straipsniu, kuriame pateikiant horoskopą, prognozuojami ir šalutiniai vakcinos nuo COVID-19 poveikiai.

 Internete plinta padirbta portalo lrytas.lt žinutė apie skiepus.<br> 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
 Internete plinta padirbta portalo lrytas.lt žinutė apie skiepus.<br> 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
 Padirbta portalo lrytas.lt žinutė.<br> Ekrano nuotr.
 Padirbta portalo lrytas.lt žinutė.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 26, 2021, 4:51 PM

Portalas lrytas.lt neigia tokios ekrano nuotraukos autentiškumą ir informuoja, kad vaizdas yra padirbtas.

„Norime patikinti, kad tai tikrai nėra tikras ir originalus redakcijos turinys, o dar viena melagiena, – sako portalo lrytas.lt vyriausiasis redaktorius Tautvydas Mikalajūnas. – Per pastaruosius metus žiniasklaidoje melaginingų žinučių srautas gerokai padaugėjo. Tą pastebime patys, o jeigu ir skaitytojai pamato įtarimų keliantį turinį, kviečiame juos apie tai pasidalinti su redakcija, kad galėtume užkirsti kelią jam plisti dar plačiau“.

Tokios melagienos gali būti kuriamos siekiant tiesiog pajuokauti, bet vienas iš tikslų gali būti ir siekis diskredituoti žiniasklaidos priemonę ar pačią žiniasklaidą apskritai.

„Sukurti tokią melagieną techniškai nėra labai sunku – pavyzdžiui, tai galima padaryti grafinio redagavimo priemonėmis (pavyzdžiui, „Photoshop“) arba tiesiog atvėrus norimą straipsnį naršyklėje, atsidaryti jo išeities kodą ir įrašyti norimą tekstą. Tokiu būdu vartotojo naršyklėje (bet tik joje) matysis paties vartotojo įrašytas tekstas su autentišku svetainės dizainu, šriftu ir kitais originaliais svetainės elementais, ir piktavaliui beliks padarius ekrano nuotrauką išplatinti ją internete teigiant, kad tai yra autentiškas portalo straipsnis“, – aiškina portalo lrytas.lt Mokslo ir Technologijų redaktorius Adomas Rutkauskas.

Kaip lrytas.lt yra rašęs anksčiau, pasaulyje pasklidus koronavirusui, kartu su juo užgriuvo ir dezinformacijos srautas. Lietuvos kariuomenės atstovų pastebėjimais, vien pirmaisiais pandemijos metais melagienų buvo užfiksuota keturis kartus daugiau nei ankstesniais metais tuo pačiu laikotarpiu, todėl nuo jų apsisaugoti visuomenė gali tik pati tapdama budresne ir atsakingesne.

Portalas lrytas.lt prašo savo skaitytojų būti atidžiais, kritiškai vertinti socialinėse medijose platinamą informaciją, o kilus menkiausiai abejonei – susisiekti su redakcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.