Lietuva nuo Estijos pagal dirbančiųjų procentą IT srityje atsilieka beveik du kartus

Lietuva nuo Estijos pagal dirbančiųjų procentą IT srityje atsilieka beveik du kartus.

 Lietuva nuo Estijos pagal dirbančiųjų procentą IT srityje atsilieka beveik du kartus.<br> 123rf nuotr.
 Lietuva nuo Estijos pagal dirbančiųjų procentą IT srityje atsilieka beveik du kartus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2021, 9:02 AM

Šiuo metu Estijoje užimtumo lygis – apie 65 proc., tai yra apie 640 tūkstančių žmonių. Nors koronaviruso pandemija paveikė ekonomiką ir padidino bedarbių skaičių, IT ir ryšių srityje dirbančių žmonių skaičius per metus padidėjo 0,5 proc. Dar 2014 metais ši vertė buvo 3,9 proc. visų dirbančių žmonių, o šiandien ji jau siekia 6,5 proc., tai yra apie 41 tūkst. žmonių.

Sėkmingą verslą Ukrainoje vykdančios Estijos bendrovės „RIA.com Marketplaces“ valdybos pirmininkas teigia, kad būtent IT gelbsti Estiją ir padės jai vienai pirmųjų Europos šalių išbristi iš krizės.

Kalbant apie Latviją, joje taip pat daugėja IRT segmente dirbančių žmonių. Dar 2014 metais jų buvo tik 2,5 proc., o 2020-aisiais – jau 3,7 proc. Oficialiais duomenimis, 2021 metų birželio pabaigoje šalyje dirbo 853 tūkst. žmonių. Vadinasi, IRT srityje dirba daugiau nei 31 tūkst. žmonių.

Lietuvoje 2014 metais šis rodiklis buvo dar mažesnis – vos 1,7 proc., tačiau per septynerius metus pavyko jį padidinti iki 3,3 proc.

„Vasaros sezono pradžioje Lietuvoje dirbo beveik 1,4 mln. žmonių. Jei atsižvelgtume į visus skaičius, IRT sektoriuje dirbančių specialistų yra daugiau nei Estijoje ar Latvijoje – beveik 47 tūkstančiai. Nors ir lėtai, šis segmentas Lietuvoje užtikrintai auga, todėl Lietuva gali konkuruoti su kaimyninėmis šalimis“, – teigia „RIA.com Marketplaces“ atstovas Artemas Umanecas.

Jau antrus metus iš eilės „Gaselli TOP“ reitinge estų bendrovė vertinama kaip viena greičiausiai augančių Estijos įmonių. Remiantis „2019 Global Classified Annual Report“ (priklauso „AIM Group“) ataskaita, „RIA.com Marketplaces OÜ“ užima 23 vietą pasaulio reitinge. Tarp nepriklausomų portalų bendrovė yra penkta pasaulyje.

„Eurostat“ duomenimis, 2020 metais Europoje informacinių ir ryšių technologijų (IRT) srityje dirbo apie 8 milijonus žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.