Nauji mokslo metai su planšetiniu kompiuteriu: kaip išnaudoti jo galimybes?

Ieškant naujo įrenginio mokslams ir studijoms, svarbiu pasirinkimo aspektu tampa jo mobilumas. Moksleiviai ir studentai nori patogiai mokytis ten, kur jie bebūtų – tiek namuose, tiek mokymosi įstaigoje. Tokią judėjimo laisvę geriausiai suteikia lengvas ir universalus planšetinis kompiuteris.

Prasidėjus naujiems mokslo metams, svarbu įvertinti vaikų mokslams naudojamus išmaniuosius įrenginius.
Prasidėjus naujiems mokslo metams, svarbu įvertinti vaikų mokslams naudojamus išmaniuosius įrenginius.
Prasidėjus naujiems mokslo metams, svarbu įvertinti vaikų mokslams naudojamus išmaniuosius įrenginius.
Prasidėjus naujiems mokslo metams, svarbu įvertinti vaikų mokslams naudojamus išmaniuosius įrenginius.
Prasidėjus naujiems mokslo metams, svarbu įvertinti vaikų mokslams naudojamus išmaniuosius įrenginius.
Prasidėjus naujiems mokslo metams, svarbu įvertinti vaikų mokslams naudojamus išmaniuosius įrenginius.
Prasidėjus naujiems mokslo metams, svarbu įvertinti vaikų mokslams naudojamus išmaniuosius įrenginius.
Prasidėjus naujiems mokslo metams, svarbu įvertinti vaikų mokslams naudojamus išmaniuosius įrenginius.
Prasidėjus naujiems mokslo metams, svarbu įvertinti vaikų mokslams naudojamus išmaniuosius įrenginius.
Prasidėjus naujiems mokslo metams, svarbu įvertinti vaikų mokslams naudojamus išmaniuosius įrenginius.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 10, 2021, 3:39 PM

Apie tai, kodėl mokymuisi verta rinktis planšetę ir kaip išnaudoti visas jos suteikiamas galimybes, pasakoja sertifikuotas įrangos sistemų inžinierius Andrej Michailov.

Kokį planšetinį kompiuterį rinktis?

Prasidėjus naujiems mokslo metams, svarbu įvertinti vaikų mokslams naudojamus išmaniuosius įrenginius – įsitikinti, kad jie sparčiai veikia, yra saugūs naudoti ir turi pagrindines funkcijas, reikalingas vaiko pamokoms ar studijoms.

Jei visgi nusprendėte, kad laikas atsinaujinti, gali iškilti klausimas, ką pasirinkti – nešiojamą kompiuterį ar planšetę? Šį sprendimą geriausia priimti įvertinus vaiko poreikius. Jei moksleivis ar studentas žada įrenginį dažnai nešiotis su savimi ir nori juo naudotis tiek namuose, tiek mokykloje, geriausias pasirinkimas būtų planšetinis kompiuteris. Jis yra lengvas ir mobilus, todėl suteikia visišką judėjimo laisvę. Be to, prie jo prijungus papildomus priedus, pavyzdžiui, klaviatūrą ir pelę, juo galite naudotis lyg įprastu kompiuteriu.

Rinkdami planšetinį kompiuterį vaikui, atkreipkite dėmesį į ekrano technologijas, procesoriaus gallią, baterijos veikimo laiką, kameros ir garsiakalbių kokybę, jungtis bei įrenginio suderinamumą su kitais priedais. Taip pat svarbu atsižvelgti ir į operacinę sistemą bei įrenginio saugumą.

Pavyzdžiui, jei moksleivis jau naudoja „iPhone“ telefoną ar namie turi „MacBook“ kompiuterį, tinkamas pasirinkimas jam būtų „iPad“ planšetinis kompiuteris, kuriame veikia sklandi „iPadOs“ operacinė sistema. Ji ypač intuityvi, todėl puikiai tinka ir tiems, kurie „iPad“ į rankas paima pirmą kartą. Be to, šiame įrenginyje įdiegta daugybė pažangių saugumo funkcijų, kurios užtikrina jo naudotojo privatumą ir duomenų apsaugą.

Populiarus ir moksleivių bei studentų pamėgtas yra „iPad Air“ modelis su galingu „A14 Bionic“ procesoriumi, naujos kartos „Touch ID“ sensoriumi, 12 MP galine kamera, aukšta plataus diapazono garso kokybe ir antirefleksiniu „Liquid Retina“ ekranu, kuris sumažina atspindžius. Tai tik keli šio modelio privalumai. Be to, jis itin plonas ir lengvas. 10,9 colių įrenginys sveria vos 460 gramų ir įkrautas veikia net iki 10 valandų, todėl jį visada galima pasiimti kartu su savimi.

Naudingi įrankiai: ekrano laiko ribojimas ir turinio valdymas

Taip pat „Apple“ programinė įranga suteikia daug galimybių tėvams valdyti vaikų naudojamą turinį. Vaikų saugumą padeda užtikrinti speciali tėvams skirta vaikų kontrolės internete funkcija „Family Sharing“. Ji leidžia prižiūrėti vaikų laiką ir turinį prie ekrano.

Čia rasite naudingą įrankį „Screen Time“ (liet. Ekrano laikas). Jis suteikia galimybę kontroliuoti vaikų prie ekrano praleidžiamą laiką, jų pasiekiamą turinį ir apsaugoti nuo galimų pavojų. Nuėję į įrenginio nustatymus tėvai galės patikrinti kiek laiko per dieną vaikas naudojasi kompiuteriu ir kokiose aplikacijose praleidžia daugiausiai laiko.

Funkcija „App Limits“ (liet. Aplikacijų limitai) padės apriboti pasirinktų programėlių naudojimą pamokų metu. Ji padeda sutartam laikui „užrakinti“ socialinių tinklų, žaidimų ir kitas pramogines aplikacijas tam, kad visas dėmesys būtų skiriamas mokslams ir namų darbams. Kitas įrankis „Downtime“ (liet. Pertrauka) leis nustatyti iš anksto suplanuotas pertraukas tam, kad vaikas pailsėtų nuo ekrano, pasimankštintų ar užsiimtų kita veikla.

Puikus pasirinkimas mokslams ir studijoms

Planšetinis kompiuteris „iPad“ puikiai tinka tiek pradinukui, tiek vyresnių klasių moksleiviui. Jame rasite daugybę funkcijų, idealiai pritaikytų mokslams. Įrenginyje jau yra įdiegtos aplikacijos kūrybiškumui ir produktyvumui skatinti bei svarbiausioms užduotims atlikti. Dar daugiau edukacinių programėlių mokymuisi ir tobulėjimui galima rasti internetinėje parduotuvėje „App Store“. Taip pat „iPad“ planšetėje veikia visos „Microsoft 365“ programos.

Įrenginys gerai pritaikytas vaizdo skambučiams ir konferencijoms. „Facetime“ skambučiai yra patogus būdas rengti virtualius susitikimus su klasės ar kurso draugais bei bendrauti su savo šeima ir artimaisiais. Aukštos kokybės kamera ir patobulinti garsiakalbiai leis dalyvauti virtualiose pamokose ar paskaitose be jokių pašalinių trikdžių.

Kartais ruošiant prezentaciją ar dirbant prie naujo projekto mokyklai ar universitetui vieno ekrano tiesiog nepakanka. Tokiu atveju mokymosi erdvę galima išplėsti pasinaudojus „Sidecar“ funkcija. Ji leidžia savo „iPad“ naudoti kaip papildomą ekraną, kuris pratęsia arba atvaizduoja „Mac“ kompiuterio darbalaukį.

Skubant į pamokas ar paskaitas pravers ir „Handoff“ funkcija. Ji suteikia galimybę pradėti pradėti darbus viename „Apple“ įrenginyje ir užbaigti juos kitame. Svarbu, kad įrenginiai būtų šalia vienas kito.

Ruošiantis pamokoms, kontroliniams ar egzaminams, reikia daug skaityti. Į rankas paėmus „iPad“ planšetinį kompiuterį skaitymas gali tapti tikru malonumu. Ryškus „Liquid Retina“ ekranas yra patogaus dydžio, malonus akims ir beveik neatsispindi. Jame įdiegta speciali „True Tone“ technologija, kuri automatiškai priderina ekrano apšvietimą prie aplinkos. Be to, mėgstamas knygas, autorius ir straipsnius galite rasti vartotojų pamėgtose „Books“ ir „News“ programėlėse.

„iPad“ planšetę galima naudoti ne tik mokslams, bet ir laisvalaikiui – žiūrėti „Youtube“ vaizdo įrašus ar filmus, klausytis tinklalaidžių, žaisti aukštos grafikos žaidimus, piešti ar tiesiog naršyti internete.

Papildomi priedai dar geresnei mokymosi patirčiai

Dar geriau „iPad“ galimybės atsiskleidžia prie jo prijungus įvairius priedus.

Neabejotinai svarbiausias „iPad“ papildomas atributas yra „Apple Pencil“ pieštukas. Juo patogu užsirašinėti pamokų metu, žymėtis pastabas dokumentuose ar užfiksuoti naujas savo idėjas. Aplankius įkvėpimui, su juo galima piešti, spalvinti, braižyti ir kurti gražiausius meno kūrinius.

Naudotis pieštuku labai lengva – jis veikia labai tiksliai ir intuityviai, be to, turi specialius paspaudimo ir pasvirimo kampo jutiklius. Tai suteikia natūralaus, artimo piešimui ir rašymui su įprastais rašikliais, teptukais bei pieštukais patirtį ir leidžia „Apple Pencil“ naudotis lyg bet kuria kita pamėgta rašymo ar piešimo priemone.

Jei jaunuolis turi daug rašto darbų ir nori maksimalaus patogumo, rekomenduojama kartu su planšete įsigyti ir jai skirtą klaviatūrą. Visos „iPad“ klaviatūros lengvai prisitvirtina magnetiniu būdu.

Naudingos „iCloud“ duomenų saugyklos funkcijos

Vienas didžiausių vieningos „Apple“ įrenginių ekosistemos privalumų yra sklandi nuotraukų, dokumentų ir kitų failų sinchronizacija. Visi failai yra nuolat automatiškai atnaujinami ir saugiai laikomi „iCloud“ duomenų saugykloje. Be to, failai visada pasiekiami ten, kur tik bebūtum, visuose „Apple“ įrenginiuose. Kiekvienas vartotojas gauna nemokamus 5GB „iCloud“ duomenų saugykloje, o prireikus daugiau – talpą bet kada galima lengvai padidinti.

„iCloud Drive“ leidžia lengvai dalintis failais ir aplankais su pasirinktais žmonėmis. Norint klasės draugui išsiųsti aplanką ar failą su mokymosi medžiaga, tereikia nusiųsti privačią nuorodą ir jis galės prisijungti prie dokumentų, kuriais norima pasidalinti. Taip pat galima lengvai valdyti kas gali peržiūrėti, redaguoti ar dalintis šiais dokumentais ir prireikus keisti šiuos nustatymus. Failais galima dalintis ir su „Apple“, ir su kitų įrenginių savininkais.

Ruošiant bendrus projektus pamokoms ar paskaitoms, naudinga speciali „Collaborate“ bendradarbiavimo funkcija. Ji leidžia „Pages“, „Numbers“, „Keynote“ ir „Notes“ programose dirbti kartu su kitais ir matyti visus atliekamus pakeitimus realiu laiku. Tai padės parengti užduotis ar namų darbus dar produktyviau ir efektyviau.

„iCloud“ sukurtas taip, kad visa jūsų informacija būtų saugi ir prieinama tik jums. Duomenų saugumo ir asmeninės informacijos privatumo užtikrinimas yra vienas svarbiausių „Apple“ įsipareigojimų savo vartotojams.

Daugiau informacijos apie įrenginius mokslams ir studijoms rasite:

https://www.avadbaltic.com/promo/bts/lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.