Kaip atsirado pica? Ir iš kur kilo picos „Margarita“ pavadinimas?

Duonos paplotėliai su įvairiais priedais buvo mėgstami visais laikais. Sardinijoje rasta plokščios duonos, iškeptos prieš 3000 metų. VI a. prieš mūsų erą persai ant duonos paplotėlių dėdavo datulių ir sūrio.

 Į Lietuvą pica atkeliavo paskutiniame XX a. dešimtmetyje – 1993 metais.<br> 123rf nuotr.
 Į Lietuvą pica atkeliavo paskutiniame XX a. dešimtmetyje – 1993 metais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2021, 2:30 PM

Senovės graikai kepdavo apvalią plokščią duoną su alyvuogių aliejumi ir prieskoninėmis žolelėmis. Kai kas teigia, kad ir picos pavadinimas yra kilęs iš graikiškos duonos pavadinimo – pitos.

Dabartinės picos gimtine laikomas Neapolis. Jau XVI a. čia buvo gaminamas patiekalas, vadintas „pizzaioli“. Plokščiomis duonelėmis, vėliau pavadintomis „pizza“, prekiauta gatvėse ir turgavietėse. Aliejumi apšlakstyti ir žalumynais pagardinti picos padai buvo įprastas kasdienis Italijos varguomenės maistas.

Nei sūrio, nei mėsos, nei daržovių ant picų iš pradžių nebuvo dedama, o pomidorai tuo metu buvo laikomi netgi nuodingais. Bet jau XVIII a. pradžioje garsaus Neapolio virėjo Vincento Corrado knygoje apie šiame mieste dažniausiai vartojamus produktus nurodoma, kad pomidorai labai tinka makaronams ir picai pagardinti.

Teigiama, kad pirma tikroji pica – su pomidorų padažu ir mocarela – Neapolyje iškepta apie 1830 metus. Mieste jau veikė daug kepyklėlių, vadinamų „pizzerias“.

Garsas apie jas pasiekė Neapolio ir Sicilijos karalių Ferdinandą II Burboną, kuris teikėsi pats užsukti į vieną garsiausių picerijų, kad paragautų populiariojo patiekalo.

1889 m. Neapolyje lankėsi Italijos karalius Umbertas I ir karalienė Margarita. Ta proga garsus picų kepėjas Rafaelli Esposito valdovams iškepė specialią picą, kurią papuošė Italijos vėliavos spalvomis: žalia – bazilikai, balta – mocarela, raudona – pomidorai.

Štai tada ir prasidėjo tikrasis picos triumfo žygis! O R.Esposito pica, pavadinta karalienės Margaritos vardu, iki šiol yra viena žinomiausių picos rūšių.

Į JAV pica atkeliavo kartu su italais XIX a. pabaigoje. Italai čia pristeigė kepyklėlių, kuriose tarp gausybės kepinių buvo prekiaujama ir pica. Pirmoji picerija JAV atidaryta Niujorke 1895 metais. Jos itin išpopuliarėjo po Antrojo pasaulinio karo.

Kiek vėliau prekybos centruose pradėta pardavinėti jau paruoštus picų padus ir padažus. O 6-ojo dešimtmečio pabaigoje ėmė kurtis ir picerijų tinklai, tokie kaip „Pizza Hut“, kurie išgarsino picą visame pasaulyje.

Į Lietuvą pica atkeliavo paskutiniame XX a. dešimtmetyje – 1993 m. viename Kauno bendrabučių duris atvėrė kukli picerija „Pizza Jazz“, pardavinėjanti picas tik išsinešti.

Vilniuje įsikūrusi „Užupio picerija“ – vienintelė Lietuvoje, priklausanti prestižinei Italijos picos kepėjų asociacijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?