Lietuvos kaimynystėje suradus palaikus, toliau narpliojamas Antrojo pasaulinio karo detektyvas

JAV oro pajėgų bombonešis „B-17 Flying Fortress“, 1945 m. numuštas Žemutinės Silezijos padangėje, šiuo metu yra pagrindiniu archeologinės medžioklės, vykdomos minėtame Lenkijos regione, taikiniu.

 JAV oro pajėgų bombonešis „B-17 Flying Fortress“, 1945 m. numuštas Žemutinės Silezijos padangėje, šiuo metu yra pagrindiniu archeologinės medžioklės, vykdomos minėtame Lenkijos regione, taikiniu.<br> Wikimedia commons
 JAV oro pajėgų bombonešis „B-17 Flying Fortress“, 1945 m. numuštas Žemutinės Silezijos padangėje, šiuo metu yra pagrindiniu archeologinės medžioklės, vykdomos minėtame Lenkijos regione, taikiniu.<br> Wikimedia commons
 2019 m. agentūros specialistams pavyko rasti avarijos vietą netoli Jordanów Śląski kaimo, Vroclavo regione.<br> Vroclavo universiteto nuotr.
 2019 m. agentūros specialistams pavyko rasti avarijos vietą netoli Jordanów Śląski kaimo, Vroclavo regione.<br> Vroclavo universiteto nuotr.
 Šios mįslės sprendimo ir ėmėsi JAV vyriausybinė agentūra DPAA ir Vroclavo universitetas.<br> Vroclavo universiteto nuotr.
 Šios mįslės sprendimo ir ėmėsi JAV vyriausybinė agentūra DPAA ir Vroclavo universitetas.<br> Vroclavo universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 6:40 PM, atnaujinta Sep 16, 2021, 8:25 AM

1945 m. kovą amerikiečių bombonešis B-17 po Vokietijos karinių objektų bombardavimo misijos grįžinėjo iš Rūro žemių (Vokietija) į savo bazę Italijoje. Lėktuvui skrendant virš Žemutinės Silezijos, jis buvo numuštas.

Lėktuvu skrido 10 įgulos narių, visi parašiutais evakavosi iš pamušto orlaivio. Manoma, kad du iš jų žuvo, tačiau apie likusius aštuonis informacijos taip pat labai mažai.

Šios mįslės sprendimo ir ėmėsi JAV vyriausybinė agentūra DPAA (Defense POW/MIA Accounting Agency), kuri ieško įvairiuose frontuose – nuo Antrojo pasaulinio karo iki Afganistano – žuvusių JAV karių. JAV gynybos departamentas daugiau nei 10 metų ieško Lenkijoje numuštų bombonešių ir lėktuvų įgulų.

„Žemutinėje Silezijoje ieškome dingusių amerikiečių, kurių bombonešis karinės misijos metu buvo numuštas 1945 m. Žinome, kad per tą katastrofą dingo septyni amerikiečiai“, – sako DPAA atstovas Alexas De Georgey.

2019 m. agentūros specialistams pavyko rasti avarijos vietą netoli Jordanów Śląski kaimo, Vroclavo regione. Ieškotojams pavyko rasti orlaivio fragmentus – tačiau žmonių palaikų ten nebuvo.

Kadangi tolesnės paieškos 2020 metais dėl COVID-19 apribojimų buvo neįmanomos, JAV Gynybos departamentas paprašė Vroclavo universiteto specialistų atlikti nuodugnų apylinkės tyrimą.

„Jau kelerius metus rengiame šios srities specialistus. Būtent jie, o taip pat ir teismo archeologijos katedros studentai bei darbuotojai dalyvavo paieškose“, – sako Vroclavo universiteto profesorius Maciejus Trzcińskis.

Šiais metais paieškos grupė aptiko žmogaus palaikus ir daugybę nuolaužų fragmentų. Tolesni darbai rugsėjo pradžioje buvo nutraukti, bet bus atnaujinti kitais metais. Pernai dėl koronaviruso apribojimų nelaimės vietoje nebuvo dirbama išvis.

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje Žemutinėje Silezijoje vyko daugybė sąjungininkų bombardavimų reidų, kuriuose dalyvavo „B-17 Flying Fortress“ bombonešiai.

Tokie „B-17 Flying Fortress“ būdavo apginkluoti iki trylikos „M2 Browning“ kulkosvaidžių, o į bombų skyrių tilpdavo iki 4000 kg bombų. Bombonešių veikimo nuotolis siekė beveik 3000 kilometrų, ir šie lėktuvai galėjo skristi beveik 500 kilometrų per valandą greičiu.

„B-17 Flying Fortress“ Europoje į kovines misijas kildavo iš bazių Jungtinėje Karalystėje ir Italijoje – kad pasiektų tokius taikinius, kaip degalų gamyklas, pastatytas Silezijoje (Lenkijoje).

Šiais metais rasti žmogaus palaikai bus išsiųsti tolesniems laboratoriniams tyrimams į JAV, o restauruoti nukritusio lėktuvo fragmentai ir jo įranga kitais metais bus eksponuojami Vroclavo archeologijos muziejuje, specialiai atidarytoje parodoje.

JAV gynybos departamentas yra apskaičiavęs, kad Antrojo pasaulinio karo metu dabartinės Lenkijos teritorijoje dingo apie tūkstantis amerikiečių karių. Tarp jų – pamuštų bombonešių pilotai ir karo belaisviai.

„Šiuo metu priskaičiuojame apie 36 000 amerikiečių, dingusių Europoje per Antrąjį pasaulinį karą ir kitus karus. DPAA bendradarbiauja su Europos šalimis ir atlieka bendrus tyrimus“, – sako Alexas De Georgey.

Parengta pagal „The First News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.