Įdomioji telegrafo istorija: kokia buvo pirmoji pasiųsta žinutė ir kaip jis atkeliavo į Lietuvą?

JAV išradėjas Samuelis Morse 1844 m. gegužės 24 d. pirmosios telegrafo linijos tarp Vašingtono apygardos ir Baltimorės atidarymo proga pasiuntė citatą iš Biblijos: „Ką Dievas sukūrė!“

Telegrafas pasaulyje atvėrė naują erą.<br>123rf.com nuotr.
Telegrafas pasaulyje atvėrė naują erą.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2021, 4:03 PM

Iš tiesų joks kitas prietaisas neįveikė tokio nuotolio kaip ši elektrinio ryšio sistema. 1837 m. sukonstruotas ir iš pradžių mažai susidomėjimo sulaukęs S.Morse telegrafo aparatas nebuvo pirmasis. Dar 1833 m. Getingeno mokslininkai Carlas Friedrichas Gaussas ir Wilhelmas Weberis sukonstravo savo elektromagnetinį telegrafą. Jis perdavinėjo pranešimus daugiau nei 900 metrų ilgio laidais, įtemptais virš miesto stogų.

Britai Williamas Cooke’as ir Charlesas Wheatstone’as 1845 m. taip pat patentavo telegrafą. Jų aparatas, turėjęs 6 laidus ir sudėtingą šešių magnetinių adatų imtuvą, ilgai buvo naudojamas Britanijos geležinkelių sistemoje žinioms tarp stočių perduoti.

Tačiau S.Morse telegrafas buvo paprastesnis, jam pakako vieno laido. Ant slenkančios popieriaus juostelės jis rašė taškus bei brūkšnius nuleisdamas ir pakeldamas adatą. S.Morse aparatas ir jo abėcėlė greitai tapo tarptautiniu standartu ir išradėją padarė turtingą. Tai buvo tas išradimas, kurio Amerikai tuo metu labiausiai reikėjo. Daugiau kaip 27 tūkst. km per sek. greičiu jis perdavinėjo pranešimus kabeliais po sausumą ir per jūras.

1851 m. JAV jau buvo 50 telegrafo bendrovių, turinčių šimtus telegrafo stočių. Daugiausia jų turėjo geležinkelis. 1886-aisiais veikė daugiau nei 4 tūkst. telegrafo stočių, išsidėsčiusių visoje Amerikoje ir sukūrusių didžiausią pasaulyje milijono kilometrų ryšių tinklą, įskaitant du transatlantinius kabelius.

Telegrafas padėjo kurtis didiesiems koncernams, koordinuoti po Ameriką išsiraizgiusių geležinkelių darbą, atvėrė žemynus ir pakeitė karo metodus.

Bet daugiausia naudos iš sekundės greitumu perduodamų pranešimų turėjo tie, kurie juos paskelbia, – laikraščių leidėjai.

Praėjus vos ketveriems metams po to, kai S.Morse citata iš Biblijos atvėrė duris į telegrafo erą, iškart šeši JAV laikraščiai pradėjo keistis informacija telegrafu – buvo įkurta „The Associated Press“, pirmoji pasaulio naujienų agentūra.

Telegrafo istorija Lietuvoje prasidėjo, kai 1839 m. buvo baigta tiesti tuo metu ilgiausia pasaulyje – 1200 km ilgio – optinio telegrafo linija iš Sankt Peterburgo į Varšuvą. Nuo Zarasų ji nusidriekė per Utenos, Ukmergės apylinkes Kauno ir Vilniaus link.

Gedimino pilies bokšte Vilniuje ir Žaliakalnyje Kaune buvo įrengtos telegrafo stotys. Optinis telegrafas buvo eksploatuojamas iki 1854-ųjų. 1855 m. Kaune įrengta pirmoji Lietuvoje elektrinio telegrafo stotis. 1859-aisiais iš Vilniaus į Sankt Peterburgą išsiųsta pirmoji telegrama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.