Netikėta priežastis, kodėl amerikiečių žvalgybininkai planavo Sovietų Sąjungoje barstyti prezervatyvus

Psichologinės karo priemonės naudojamos nuo seniausių laikų, bet ši karybos šaka pradėta tirti ir apibrėžti greičiausiai tik Šaltojo karo metu. Vienas iš JAV Centrinės Žvalgybos Agentūros (CŽA) kūrėjų Frankas Wisneris norėjo taikyti psichologinio poveikio priemones prieš Sovietų sąjungos vyrų populiaciją.

 Šeštajame dešimtmetyje CŽA planavo į sovietų valdomas teritorijas Europoje pasiųsti meteorologinius balionus, kurie išbarstytų prezervatyvus – bet ne dėl to, kad Sovietų sąjungoje jie buvo reti.<br> 123rf nuotr.
 Šeštajame dešimtmetyje CŽA planavo į sovietų valdomas teritorijas Europoje pasiųsti meteorologinius balionus, kurie išbarstytų prezervatyvus – bet ne dėl to, kad Sovietų sąjungoje jie buvo reti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 10:17 PM

F.Wisneris buvo vienas iš CŽA kūrėjų. Antrojo pasaulinio karo metu jis tarnavo karo laivyne, buvo dislokuotas Turkijoje, Rumunijoje ir galiausiai Vokietijoje. 1947 metais jis buvo pakviestas kurti naujos žvalgybos agentūros, kuri tapo CŽA.

F.Wisneris prisidėjo prie daugybės projektų, įskaitant ir „Lockheed U-2“ lėktuvo kūrimą. Bet jam priskiriamos ir kai kurios keistos CŽA keltos idėjos.

Šeštajame dešimtmetyje CŽA planavo į sovietų valdomas teritorijas Europoje pasiųsti meteorologinius balionus, kurie išbarstytų informaciją apie gyvenimą Vakaruose. Bukletai galbūt būtų atnešę naudos, bet į juos lengva numoti ranka – propaganda. Tačiau kartu planuota nusiųsti ir kai kuriuos daiktus.

Pavyzdžiui, buvo ketinama siųsti vonios reikmenis. Jie būtų parodę, kokiu komforto lygiu amerikiečiai iš tikrųjų gali džiaugtis. Taip pat ketinta siųsti ir prezervatyvų – bet ne dėl to, kad Sovietų sąjungoje jie buvo reti.

Amerikiečiai planavo siųsti didelius prezervatyvus, pažymėtus ženklais „Vidutinis“ ir „Mažas“. Kitaip tariant, CŽA norėjo kirsti per sovietų vyrų vyriškumą ir priversti juos apie save galvoti kaip apie prastesnius. Kažin, ar tai būtų pavykę – greičiausiai sovietai tiesiog būtų atsakę prašymu nebesiųsti mažų prezervatyvų. Tikriausiai todėl ši idėja ir nebuvo įgyvendinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.