Šiaurės Korėja skelbia išbandžiusi viršgarsinį ginklą Užsienio stebėtojai išlieka skeptiškais

Kaip trečiadienį (rugsėjo 29 d.) pranešė Šiaurės Korėjos šaltiniai, antradienį (rugsėjo 28 d.) ši branduolinių ginklų turinti šalis atliko naujos „viršgarsinės raketos“, pavadintą „Hwasong-8“, bandymus – tą skelbia „KCNA Watch“, kuri agreguoja oficialios Šiaurės Korėjos žiniasklaidos skelbiamas naujienas.

 2021 m. rugsėjo 28 d. Šiaurės Korėja atliko bandomąjį savo raketos "Hwasong-8", turinčios viršgarsinę viršutinę pakopą, paleidimą. Šią paleidimo nuotrauką paskelbė Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida.<br> KCNA / NK News nuotr.
 2021 m. rugsėjo 28 d. Šiaurės Korėja atliko bandomąjį savo raketos "Hwasong-8", turinčios viršgarsinę viršutinę pakopą, paleidimą. Šią paleidimo nuotrauką paskelbė Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida.<br> KCNA / NK News nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2021, 10:11 PM

Į „Hwasong-8“ buvo įmontuota viršgarsinio skraidančiojo aparato (angl. hypersonic gliding vehicle, HGV) kovinė galvutė, rašo KCNA. Viršgarsiniai orlaiviai skrieja bent penkis kartus greičiau už garso greitį, t. y. 5 machų greičiu – ir yra labai manevringi. Juos daug sunkiau susekti ir perimti, nei tarpžemynines balistines raketas, kurių trajektorijos yra nuspėjamos.

Į „Hwasong-8“ buvo įmontuota HGV kovinė galvutė, rašo KCNA. Viršgarsiniai orlaiviai skrieja bent penkis kartus greičiau už garso greitį – t.y. 5 machų greičiu, ir yra labai manevringi. Juos daug sunkiau susekti ir perimti nei tarpžemynines balistines raketas, kurių trajektorijos nuspėjamos.

Pastaraisiais metais Jungtinės Valstijos, Rusija ir Kinija teikia pirmenybę viršgarsinių ginklų kūrimui. Pavyzdžiui, JAV per pastarąjį dešimtmetį vystė keletą skirtingų viršgarsinio ginklo projektų, o praėjusią savaitę vieno iš jų bandymai „pasiekė sėkmingą pergalę“, pirmadienį (rugsėjo 27 d.) pranešė Pentagono pareigūnai.

KCNA paskelbė, kad antradienį iš Šiaurės Korėjos rytinės pakrantės paleista „Hwasong-8“ misija taip pat buvo sėkminga.

„Per pirmąjį bandomąjį paleidimą šalies gynybos mokslininkai patvirtino raketos navigacinį valdymą ir stabilumą aktyviajame etape, taip pat jos technines charakteristikas, įskaitant manevringumą ir atsiskyrusios viršgarsinės skraidančios kovinės galvutės skridimo charakteristikas“, – sakoma KCNA pranešime.

Tačiau užsienio ekspertai tuo nėra tokie tikri. Raketų specialistas Chang Young-keun, remdamasis Pietų Korėjos karinės žvalgybos analize, agentūrai „Reuters“ sakė, kad per antradienio bandymą „Hwasong-8“ HGV pasiekė tik 2,5 macho greitį.

„Šiaurės Korėjos HGV technologija neprilygsta JAV, Rusijos ar Kinijos technologijoms, ir kol kas atrodo, kad siekiama sukurti trumpojo nuotolio raketas, galinčias pataikyti į Pietų Korėją ar Japoniją“, – agentūrai „Reuters“ sakė Ch.Young-keunas, dirbantis Korėjos aerokosminiame universitete Gojange, Pietų Korėjoje.

Be to, Pietų Korėjos Jungtinio štabo vadų komitetas mano, kad Šiaurės Korėjos viršgarsinė technika dar toli gražu nėra parengta kovai – ir kad tiek JAV, tiek Pietų Korėja yra pajėgios aptikti ir neutralizuoti „Hwasong-8“, trečiadienį pranešė BBC.

Kaip pažymėjo BBC, antradienį atliktas bandymas buvo jau trečias raketos paleidimas, kurį Šiaurės Korėja įvykdė rugsėjo mėnesį – o tai rodo, kad šalis gali paspartinti kai kurias savo ginklų programas. Šios programos buvo vykdomos nepaisant daugybės sankcijų, kurias per pastaruosius 15 metų įvedė Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, taip pat Jungtinės Valstijos ir kai kurios jų sąjungininkės.

Šiaurės Korėja yra izoliuota autokratinė valstybė, kuriai vadovauja diktatorius Kim Jong Unas. Pastaraisiais metais aukščiausi šalies pareigūnai ne kartą mėgavosi erzindami Šiaurės Korėjos priešus – pavyzdžiui, grasindami paversti didžiuosius JAV miestus „ugnies jūromis“. Šiaurės Korėja turi branduolinių ginklų, o tai suteikia tokiems grasinimams pagrįstumo ir paaiškina, kodėl ekspertai taip uoliai stebi šalies raketų ir ginkluotės programas.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.