Įdomioji lifto istorija: nuo senovės Graikijos iki Lietuvos

Iki XIX a. vidurio beveik niekas nestatė aukštesnių nei šešių aukštų statinių, nors techniškai tai būtų buvę įmanoma. Kas gi būtų norėjęs laiptais ropštis aukštyn?

Liftai atvėrė kelią dangoraižiams.<br>123rf nuotr.
Liftai atvėrė kelią dangoraižiams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-04 09:18, atnaujinta 2021-10-04 10:41

Tuo metu naudoti kėlimo mechanizmai saugumu nepasižymėjo. Angliakasių šachtose dažnai nutrūkdavo pakėlimo pintines laikantys lynai.

Pirmųjų žinių apie liftų prototipus yra romėnų architekto Vitruvijaus darbuose, jis savo ruožtu minėjo Archimedą, pastačiusį keliamąjį mechanizmą. Kitos žinios apie šį mechanizmą siekia VI a. – tuomet jis buvo įrengtas Šv.Kotrynos bažnyčioje Egipte, o XVII a. – Vindsorų rūmuose Anglijoje.

Liftai prigijo tik tuomet, kai amerikietis Elisha Gravesas Otisas 1854 m. pristatė naujovę: truputį juokingą, bet saugų liftą su gaudytuvu. Net nukirtus keliamuosius lynus liftas pasilikdavo toje pačioje vietoje.

1857 m. kovo 23-iąją E.G.Otiso bendrovė Niujorko porceliano ir stiklo parduotuvėje įrengė pirmąjį keleivinį liftą. Būtent šis išradimas lėmė dangų remiančių statinių eros pradžią Amerikoje – Niujorkas ir Čikaga savo dangoraižiais šovė į viršų.

1859 m. sraigtinis liftas buvo įrengtas Niujorko viešbutyje „Penktasis aveniu“. Nuo rūsio iki palėpės ėjo didelis metalinis sraigtas, o kabina juo judėjo kaip veržlė. Sraigtas sukosi varomas garo mašinos, sukdamasis dešinėn judėjo aukštyn, o kairėn – žemyn. Sistema pasirodė lėta, nepatogi ir brangi. Tuo metu dauguma liftų buvo keliami lynais, kuriuos ant būgnų vyniodavo garo mašinų varomi mechanizmai.

1867 m. Paryžiaus pasaulinėje parodoje buvo pristatytas hidraulinis liftas, kuris turėjo daug privalumų, palyginti su lynų keliamaisiais. Vėliau toks liftas buvo įrengtas Eiffelio bokšte, tačiau dėl didelės eksploatavimo kainos jo teko atsisakyti.

Pirmasis elektra varomas liftas buvo patentuotas 1861 m. Jį sukūrė tas pats E.G.Otisas, o pagamino Vokietijos bendrovė „Siemens“. Liftas 1889 m. buvo sumontuotas viename Niujorko dangoraižių. Beje, pirmąjį eskalatorių 1891 m. patentavo JAV bendrovė „Otis Elevator“.

XX a. pradžioje senuosius liftus išstūmė elektriniai. Apie 1920-uosius jie jau buvo panašūs į dabartinius: turėjo uždarą šachtą, automatinį mygtukų valdymą. Vėliau labiausiai keitėsi tik kėlimo greitis.

Pirmasis liftas šešis asmenis penkis aukštus veždavo 0,2 metro per sekundę greičiu, o šiuolaikiniai liftai tai atlieka kone šimtą kartų greičiau.

Lietuvoje pirmasis liftas buvo įrengtas 1926 m. gyvenamajame name Kaune, o pirmieji greitaeigiai liftai atsirado 1979 m. naujajame Vilniaus televizijos bokšte ir sostinės viešbutyje „Lietuva“. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.