Šiam patogiam išradimui, kuris pakeitė sagas, iš tiesų yra daugiau nei 1000 metų

Mūsų seneliai ir tėvai šią užspaudžiamą sagą vadino „spinka“, „knopke“, „spūsčiuku“. Tačiau kalbininkai ragina priprasti prie taisyklingesnių vardų – spaudis arba spaudė, spaustas.

Mūsų seneliai ir tėvai šią užspaudžiamą sagą vadino „spinka“, „knopke“, „spūsčiuku“. Tačiau kalbininkai ragina priprasti prie taisyklingesnių vardų – spaudis arba spaudė, spaustas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Mūsų seneliai ir tėvai šią užspaudžiamą sagą vadino „spinka“, „knopke“, „spūsčiuku“. Tačiau kalbininkai ragina priprasti prie taisyklingesnių vardų – spaudis arba spaudė, spaustas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 8:50 AM

„Piniginės ir kitų gaminių užsegimas“, – taip prancūzas Paulis Sormani apibūdino išradimo, kurį 1870 m. užpatentavo Londone, paskirtį. Metalinį įtaisą sudarė dvi dalys – kaištis su sustiprinta galvute ir plokštelės su jį atitinkančia skyle.

Kaiščio galvutėje buvo įpjovos, kurios užsidarydavo, kai pro skylutę jis buvo įspaudžiamas į plokštelę. Dantukai aplink skylutę jį tvirtai laikė. Tai ir buvo naujasis neišvaizdus šedevras – dvipusė užspaudžiama saga, arba spaudis. Kinijos imperatoriaus Džao Džengo požeminėje kapavietėje, įrengtoje 210 m. prieš mūsų erą, buvo rasta apie 7000 natūralaus dydžio terakotinių karių ir žirgų figūrų. Žirgų apynasriai buvo sutvirtinti panašiais įtaisais. XIX a. pirmoje pusėje labai panašiai būdavo susegami teatro kostiumai – juk keičiantis spektaklio scenai ar veiksmui aktoriai neturėdavo laiko žaisti su sagomis.

Kiek vėliau parduotuvėse atsirado spaudžiais susegamų pirštinių – jos greitai tapo madingos. Užspaudžiamos sagos būdavo įtaisomos ir ant vyriškų darbinių kelnių. Patogiau... XIX a. antroje pusėje Europos ir JAV patentų žinybos gavo šimtus panašių išradimų pranešimų.

Kaip spaudžio išradėjas minimas ir vokietis Heribertas Baueris, kuris dvipusę sagą užpatentavo 1885 m. „Federknopf-Verschluss“ – taip vadintas vyriškų kelnių užsegimas su užtrauktuku ir spaudžiu.

Kaip susiklostė tolesnis išradėjo likimas, istorija nutyli, tik žinoma, kad 1903 m. išradimą jis pardavė Vokietijos bendrovei „Prym“.

Kai kas šio stebuklingo užsegimo idėją priskiria danui Berteliui Sandersui. Tačiau tik amerikietis Jackas Weilis spaudį patobulino ir padarė svarbiu kaubojiško stiliaus vyriškų marškinių atributu. 1946 m. Denveryje įkūręs marškinių siuvimo bendrovę „Rockmount Ranch Wear“ jis sulaukė milžiniškos komercinės sėkmės.

Spaudžiais susegami marškiniai siuvami iki šiol ir yra populiarūs visame pasaulyje.

Spaudžiai įtaisomi į palto, kostiumo, striukės, kelnių, sijono ar kito drabužio susegamas dalis.

Kartais matomoji pusė aptraukiama tokia pat medžiaga kaip ir drabužis – tada tai ne tik funkcionalus atributas, bet ir drabužio puošmena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.