Internete pasklido gandai, kad nutekėjo Europos Sąjungos „žaliojo paso“ raktai

Trečiadienį internete pradėjo sklisti gandai, kad nutekėjo Europos Sąjungos COVID-19 „žaliojo paso“ (angl. green pass) raktai – šifravimo sistemos elementai, leidžiantys sugeneruoti ES „Žaliuosius pasus“.

 Trečiadienį internete pradėjo sklisti gandai, kad nutekėjo Europos Sąjungos COVID-19 „žaliojo paso“ raktai.<br> 123rf iliustr.
 Trečiadienį internete pradėjo sklisti gandai, kad nutekėjo Europos Sąjungos COVID-19 „žaliojo paso“ raktai.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 8:08 PM, atnaujinta Oct 27, 2021, 8:34 PM

Jei tokia informacija pasitvirtins, tai reikš, kad galima sukurti ES „Žaliąjį pasą“ bet kokiam (taip pat ir fiktyviam) asmeniui – internete jau klajoja iliustracijos, kuriose matyti ES „Žaliasis pasas“, kuriame pažymėta, kad Adolfas Hitleris yra gavęs du skiepus. Kiek šie pavyzdiniai ES „Žalieji pasai“ yra autentiškai sukurti (o ne pavyzdžiui elementariai sumontuoti tokiomis grafinio redagavimo priemonėmis, kaip „Photoshop“), šiuo metu nežinoma.

Kaip portalui lrytas.lt komentavo savo tapatybės nenorėjęs atskleisti IT saugumo specialistas, tikslios informacijos šiuo metu nėra, bet kiek dabar žinoma, tokie raktai arba galėjo nutekėti, arba buvo pavogti. Kiek žinoma dabar, galėjo nukentėti Lenkija, Nyderlandai ir Prancūzija.

Jei ši informacija pasitvirtins, problemos sprendimas būtų gana paprastas – tokiu atveju Europos Sąjunga galėtų išleisti naują (programinį) ES „Žaliojo paso“ sertifikatą ir paprašyti vartotojus iš naujo susikurti ES „Žaliuosius pasus“, o senuosius paskelbti negaliojančiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.