Į Tarptautinę kosminę stotį sekmadienį išskris keturi NASA astronautai

NASA, vėl bendradarbiaudama su privačia bendrovė „SpaceX“, sekmadienį į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) išsiųs keturis astronautus, įskaitant tris naujokus.

 Misijos „Crew-3“ įgula pusmetį praleis orbitinėje laboratorijoje, kur atliks tyrimus tokiose srityse kaip medžiagų mokslas, sveikatos apsauga ir botanika.<br> 123rf nuotr.
 Misijos „Crew-3“ įgula pusmetį praleis orbitinėje laboratorijoje, kur atliks tyrimus tokiose srityse kaip medžiagų mokslas, sveikatos apsauga ir botanika.<br> 123rf nuotr.
Tarp svarbiausių mokslinės misijos darbų – eksperimentas, kai kosmose be dirvožemio ar kitų terpių bus auginami augalai. <br> 123rf nuotr.
Tarp svarbiausių mokslinės misijos darbų – eksperimentas, kai kosmose be dirvožemio ar kitų terpių bus auginami augalai. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 28, 2021, 3:18 PM, atnaujinta Nov 3, 2021, 2:57 PM

Misijos „Crew-3“ įgula pusmetį praleis orbitinėje laboratorijoje, kur atliks tyrimus tokiose srityse kaip medžiagų mokslas, sveikatos apsauga ir botanika. Eksperimentai turi padėti surinkti daugiau duomenų tolimojo kosmoso pažinimui ir galėtų duoti naudos gyvenimui Žemėje.

Amerikiečiai Raja Chari, Thomas Marshburnas ir Kayla Barron bei Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautas vokietis Matthias Maureris išskris „Crew Dragon“ tipo erdvėlaiviu, pavadintu „Endurance“. Pilotuojamą kapsulę iškels raketa „Falcon 9“, startuosianti iš Kennedy (Kenedžio) kosmoso centro Floridoje 2 val. 21 min. vietos (8 val. 21 min. Lietuvos) laiku.

„Praėjusį vakarą turėjome galimybę apžiūrėti „Endurance“ angare, kai buvo ruošiamasi jį iškelti į aikštelę, taip pat rankomis prisiliesti prie „Dragon“ – tai buvo tikrai ypatinga patirtis“, – trečiadienį sakė misijai vadovaujantis JAV oro pajėgų pulkininkas R.Chari.

Iš visų keturių astronautų tik T.Marshburnas jau yra pabuvojęs kosmose. Šis gydytojas 2009-aisiais skrido JAV erdvėlaiviu „Space Shuttle“, o 2012–2013 metais – rusų laivu „Sojuz“.

K.Barron, kuri kartu su R.Chari buvo atrinkta į NASA astronautų korpusą per vėliausią konkursą 2017 metais, anksčiau tarnavo kariniame jūrų laivyne kaip povandeninio laivo karininkė. Ji žurnalistams sakė įžvelgianti daug panašumų tarp tos patirties ir skrydžio į kosmosą.

Tiek T.Marshburnas, tiek K.Barron taip pat yra tarp pretendentų dalyvauti NASA misijose „Artemis“, per kurias vėliau šį dešimtmetį planuojama vėl nuskraidinti žmonių į Mėnulį.

Medžiagų mokslo inžinierius M.Maureris taps 12-uoju į kosmosą pakilusiu vokiečiu. Jis TKS prisijungs prie kolegos iš ESA – prancūzo Thomaso Pesquet. Jiedu tikriausiai dirbs kartu tik kelias dienas – paskui prancūzų astronautas sugrįš į Žemę drauge su kitais misijos „Crew 2“ dalyviais.

Po 22 val. trukmės kelionės „Endurance“ savarankiškai susijungs su kosmine stotimi pirmadienį 6 val. 10 min. Lietuvos laiku.

Augalų auginimas be dirvožemio

Tarp svarbiausių mokslinės misijos darbų – eksperimentas, kai kosmose be dirvožemio ar kitų terpių bus auginami augalai. Be to, bus bandoma mikrogravitacijos sąlygomis pagaminti šviesolaidžius. Kaip rodo ankstesni tyrimai, tokie laidai bus geresnės kokybės nei pagaminti Žemėje.

M.Maureris padės įdiegti kibernetinį manipuliatorių „European Robotic Arm“, šiuo metu perkeliamą ant rusiško TKS segmento, taip pat išbandyti dirbtinio intelekto asistentą CIMON, sukurtą Vokietijos kosmoso agentūros DLR bei amerikiečių bendrovių „Airbus“ ir IBM.

„Tai eksperimentas, kuris iš tiesų paruošia dirvą tyrinėjimui“, – kalbėjo vokietis apie asistentą.

Pavyzdžiui, vieną dieną jis gali veikti kaip geologijos ekspertas, su kuriuo ateityje į Marsą skrisiantys astronautai galėtų konsultuotis skubaus atsakymo reikalaujančiais klausimais, nes per tokias misijas ryšis su Žeme vėluotų 40 min., paaiškino M.Maureris

Sekmadienį prasidėsiančios misijos „Crew 3“ astronautai taip pat išeis į atvirą kosmosą, kur baigs atnaujinti stoties saulės baterijas. Šie keturi astronautai dirbs TKS, kuomet joje per dvi misijas lankysis kosmoso turistai. Per pirmąją iš misijų į stotį šių metų pabaigoje rusišku erdvėlaiviu „Sojuz“ atvyks turistai iš Japonijos. Antroji misija, organizuojama bendrovių „Space X“ ir „Axiom“, turi prasidėti 2020-ųjų vasarį.

„Crew 3“ yra dalis NASA daugiamilijardės partnerystės su „SpaceX“, sudarytos siekiant rasti alternatyvą 2011 metais nutrauktai programai „Space Shuttle“, kad JAV vėl galėtų siųsti žmones į kosmosą.

Toje pačioje komercinėje programoje dalyvauja ir JAV korporacija „Boeing“, tačiau jos kapsulės „Starliner“ statymas vėluoja. Pirmoji įgula šiuo aparatu į kosmosą pakils ne anksčiau kaip 2022 metų pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.