Įdomioji telefono istorija: išradėju pripažintas tas, kuris atvyko valanda anksčiau

Telefono išradimo garbė priklauso Alexanderiui Grahamui Bellui. Nuo jo laikų telefono išvaizda labai pakito. Dabar jis atlieka daugybę funkcijų, bet veikia pagal tą patį XIX a. aprašytą principą.

Dabar telefonas atlieka daugybę funkcijų, bet veikia pagal tą patį XIX a. aprašytą principą.<br>123rf nuotr.
Dabar telefonas atlieka daugybę funkcijų, bet veikia pagal tą patį XIX a. aprašytą principą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2021, 9:35 AM

Šiuolaikinį telefoną labai panašiomis aplinkybėmis sukūrė du vyrai: A.G.Bellas iš Bostono ir Elisha Gray iš Čikagos. Jie abu patentų prašymus padavė tą pačią 1876 m. vasario 14 d., tik A.G.Bellas į Patentų biurą atvyko keliomis valandomis anksčiau. Taip kovo 7-ąją jam buvo pripažinta telefono išradimo teisė. Visus telefonus sudaro siųstuvai ir imtuvai. A.G.Bellas sukonstravo du skirtingus siųstuvus – mikrofonus. Viename buvo membrana, prispausta prie metalinio strypelio, įmerkto į silpną rūgštį. Kai žmogus kalbėjo į mikrofoną, garsas judino membraną, kuri kilnojo strypelį rūgštyje.

Judėdamas strypelis keitė elektros varžą tarp jo ir indo dugno su rūgštimi. Kalbant į mikrofoną reikėjo tą indą su rūgštimi laikyti rankoje.

Eksperimentuodamas A.G.Bellas kartą išpylė rūgštį sau ant kelnių ir sušuko padėjėjui Thomui Watsonui: „Watsonai, ateik čia!“ Tai ir buvo pirmoji telefonu perduota kalba. A.G.Bellas suprato, kad jeigu nieko nekeis, kelnių jo klientams reikės daugiau nei telefono aparatų, ir sugalvojo garso keitimui į elektros srovę panaudoti magnetinės indukcijos reiškinį.

Indą su rūgštimi pakeitė membrana, kuri lietė vielos spiralėje esantį strypelį.

Garsas, judindamas membraną, judino strypelį spiralėje ir šioje susidarydavo elektros srovė. Šis įrenginys neveikė gerai kaip mikrofonas, tačiau gerai funkcionavo kaip garso imtuvas – telefonas.

Pirmąjį gerai veikiantį siųstuvą sukūrė Thomas Alva Edisonas. Atradęs, kad kai kurie anglies junginiai keičia elektros varžą veikiant slėgiui, jis įterpė anglies sagą tarp metalinių membranos ir laikiklio.

Kai garsas veikdavo membraną, jis imdavo slėgti anglį keisdamas elektros srovę per mikrofoną. XX a. trečiajame dešimtmetyje prasidėjo pasaulinis telefono pergalės žygis. Europoje pirmoji telefono linija nutiesta 1877 m. Berlyne. 1882 m. Bello kompanija Varšuvoje įrengė telefono tinklą su 105 abonento linijomis, o Rygoje – su 54.

Tų pačių metų rudenį nutiesta ir pirmoji telefono linija Lietuvoje. Ji iš Kretingos ėjo per Plungę iki Rietavo ir sujungė grafų Tiškevičių ir Zubovų bei kunigaikščių Oginskių dvarus.

1888 m. spalio 22 d. Klaipėdoje, kuri tuo metu priklausė Prūsijai, pradėjo veikti telefono stotis, aptarnaujanti 23 abonento linijas. Vilniuje pirmoji telefono stotis pradėjo veikti 1896-aisiais ir turėjo 150 abonentų.

Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse telefono ryšys jau veikė daugelyje Lietuvos apskričių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.