Valstybių ir jų piliečių poreikiams – dirbtinio intelekto sprendimai

Inovacijoms ir toliau sparčiai žengiant pirmyn, dirbtinis intelektas (DI) pamažu užsitikrina sau vietą tarp pasaulį labiausiai keičiančių technologijų. Būtų itin sunku rasti industriją, negalinčią į savo veiklą integruoti DI siūlomų inovatyvių sprendimų.

Tinkamai integruojant dirbtinį intelektą galima pasiekti išties daug.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Tinkamai integruojant dirbtinį intelektą galima pasiekti išties daug.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-06 13:00, atnaujinta 2021-11-08 12:53

DI pritaikymas valstybės ir visuomenės poreikiams įgyvendinti – viena iš temų, kuria bus diskutuojama šių metų lapkričio 17-18 dienomis vyksiančioje DI konferencijoje „AI Boost 2021“. Į konferenciją jau galima registruotis renginio platformoje.

Dirbtinis intelektas – valstybių dėmesio centre

DI – itin galinga priemonė. Tą suprantančios valstybės investuoja didžiules lėšas stabiliam jos vystymui. Visai tikėtina, kad šiose lenktynėse nugalėjusieji užsiims sau stabilią vietą tarp pasaulio lyderių.

DI algoritmai gali būti naudojami praktiškai visur. Niekas nenustebs, jei DI bus pritaikytas ir viešojo sektoriaus institucijose. Iš tikrųjų tai – neišvengiama ateitis, žingsnis po žingsnio tampanti dabartimi.

Tinkamai integruojant DI galima pasiekti išties daug. Sparčiai pereinant prie viešųjų paslaugų skaitmenizavimo, tik laiko klausimas, kada išvysime masyvias, visa apimančias duomenų bazes, ganėtinai lengvai valdomas ir reguliuojamas DI algoritmais. Tai padėtų valstybėms sumažinant jų apkrovas tvarkant piliečių duomenis, o šiems – ženkliai sumažėtų biurokratinių procedūrų skaičius.

DI taip pat gali ištiesti pagalbos ranką valstybėms atpažinti, stabdyti ir mažinti nusikalstamumą.

Pavyzdžiui, įdarbinti mašininiai algoritmai gali ganėtinai lengvai pastebėti mokesčių slėpimo atvejus, atpažindami įvairius šablonus ir modelius.

Priešingai nei žmogus, DI klesti didžiuliuose duomenų masyvuose, o būtent su tokiais kasdien susiduria valdžios institucijos, analizuodamos savo piliečių teikiamą informaciją.

Galiausiai, DI gali padėti užtikrinti saugumą skaitmeninėje erdvėje, padėdamas pažaboti kibernetines atakas. Skaitmeninant vis didesnį kiekį informacijos, duomenų bazės tampa itin jautrios informacijos nutekėjimui ar kibernetinių sistemų sutrikimams. Čia įdarbintas DI galėtų atpažinti įvairias saugumo spragas, taip užkirsdamas kelią kibernetiniams pažeidimams.

Apie valstybių ir jų viešojo sektoriaus pasirengimą DI konferencijoje plačiau kalbės „Oxford Insights“ DI konsultantas Tom Westgarth.

Rizikos ir iššūkiai

DI sferoje konkuruojančioms pasaulio valstybėms derėtų nepamiršti ir savo piliečių. Tarp valdžios ir visuomenės neturėtų būti per didelio atotrūkio.

Galingu įrankiu valdančiųjų tikslams įgyvendinti tapsiantis DI kelia ir tam tikrą riziką tapti barjeru tarp šalies valdžios ir piliečių.

DI jau prisijaukinusios privačios įmonės nuolatos renka savo vartotojų duomenis, dažniausiai tai darydamos rinkodaros tikslams.

Nesunku įsivaizduoti, kad DI algoritmai valdžios pareigūnų rankose galėtų būti panaudoti ir šalies piliečių sekimui bei kontroliavimui. Tokią didžiulę galią turinti vyriausybė nejučia gali tapti tironiška.

Puikų to pavyzdį galime matyti Kinijoje – ten DI jau yra plačiai naudojamas gyventojų stebėjimui bei kontroliavimui.

Plačiai išvystyta veido atpažinimo technologija kartu su integruojama socialinio kredito sistema pamažu verčia šalį distopiniu Orvelo košmaru.

Nuogąstavimai apie inovatyvių technologijų taikymą neetiškiems tikslams – ne iš piršto laužti. Toliau vystant DI privaloma atsižvelgti į moralines bei etines „pilkąsias zonas“.

Apie tai, kaip paversti DI saugiu, etišku ir produktyviu, virtualioje konferencijoje mintimis dalinsis „Nemes Ventures“ generalinė direktorė ir įkūrėja Nancy Names.

Plėtojant DI sprendimus Europos Sąjungoje, svarbu atsižvelgti ir į skirtingas kiekvienos šalies perspektyvas, tikslus bei infrastruktūras.

Kiekvienai valstybei vystyti DI individualiai – kelias į nesėkmę, ypač stengiantis lygiuotis su pasaulio milžinais JAV ir Kinija.

Plačiau apie tarpusavio kooperaciją Europoje siekiant sukurti europietišką DI ekosistemą konferencijoje kalbės „KI Bundesverband“ vykdantysis direktorius Daniel Abbou.

Dirbtinis intelektas visuomenei

Idealiu atveju, DI siūlomi sprendimai turėtų pasiekti ne tik vyriausybines organizacijas ir privačius verslus, bet ir plačiąją visuomenę – o čia galimybių išties netrūksta.

Vienas didžiausių DI mitų – smarkiai sumažėsiantis darbo vietų skaičius. Iš tikrųjų prognozuojama, kad DI turės atvirkščią efektą – atlaisvėję nuo elementarių, pasikartojančių ir monotoniškų pareigų, įmonėse žmonės užims svarbesnes ar žmogaus proto reikalaujančias pozicijas. Situacija iš dalies panaši į industrinę revoliuciją – XIX a. atsiradus automatizuotiems įrenginiams, taip pat buvo nuogąstaujama dėl gresiančio nedarbo. Visgi istorija parodė, inovacijos darbo iš žmogaus neatima, o priešingai – suteikia jo daugiau. Nederėtų pamiršti ir to, kad DI tėra įrankis, kuriam žūtbūt reikalinga žmogaus priežiūra, todėl IT srityje specialistų poreikis turėtų tik dar labiau išaugti. Apie mitus, kurie supa DI, konferencijoje plačiau pasakos „UMNAI“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Ken Cassar.

Socialinės problemos

DI visuomenei taip pat gali pasitarnauti spręsdamas opias socialines problemas. Pavyzdžiui, DI gali padėti spręsti nedarbo problemą siūlydamas išeitis žmonėms, nerandantiems sau tinkamos darbo sferos. DI taip pat turėtų sau vietą rasti ir švietimo srityje.

Integruojant DI sprendimus į socialinį visuomenių gyvenimą svarbu nepamiršti, kad tobula visuomenė neegzistuoja. Esame subjektyvūs, šališki, o kartais net ir išeinantys už moralės normų ribų. Tai – problema besimokančiam DI, kuris gali ganėtinai lengvai perimti tam tikrus priešiškus nusistatymus, šališką požiūrį ar neetišką elgesį. Būtent todėl yra be galo svarbu užtikrinti tinkamas etikos, moralės ir elgesio gaires vystant DI. Konferencijoje apie atsakingo DI priėmimą kalbės „Responsible AI“ instituto vykdančioji direktorė Ashley Casovan.

Esame visa galinčio DI kūrimo pusiaukelėje. Maloniai kviečiame registruotis į DI iš visų pusių apžvelgsiančią „AI Boost 2021“ konferenciją. Lauksime Jūsų!

Virtualus renginys „AI BOOST 2021“ organizuojamas Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros, padedant Dirbtinio intelekto asociacijai bei Lietuvos mokslo ryšių biurui Briuselyje (Lietuvos mokslo tarybos dalis).

Registracija platformoje „MyOnvent“ – https://myonvent.com/event/ai-boost-2021 jau atidaryta.

„GovTech laboratorijos“ projektas, kurio dalis yra AI Boost iniciatyva, yra vykdomas Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūroje (MITA) ir yra finansuojamas Europos regioninio plėtros fondo lėšomis, nr. 01.2.1-LVPA-V-842 Inogeb LT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.