Izraelis naudojo šnipinėjimo programą „Pegasus“ prieš „uždraustas palestiniečių grupes“

Vienos Europos žmogaus teisių grupės pirmadienį paskelbtas tyrimas rodo, kad Izraelyje sukurta šnipinėjimo programa „Pegasus“ buvo naudojama norint įsilaužti į Izraelio taikiniu tapusių palestiniečių pilietinės visuomenės grupių darbuotojų telefonus.

Izraelyje sukurta šnipinėjimo programa „Pegasus“ buvo naudojama norint įsilaužti į Izraelio taikiniu tapusių palestiniečių pilietinės visuomenės grupių darbuotojų telefonus.<br>123rf nuotr.
Izraelyje sukurta šnipinėjimo programa „Pegasus“ buvo naudojama norint įsilaužti į Izraelio taikiniu tapusių palestiniečių pilietinės visuomenės grupių darbuotojų telefonus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2021, 6:06 PM, atnaujinta Nov 9, 2021, 8:17 PM

Grupės „Frontline Defender“ tyrimas, kurio išvadas patvirtino žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ ir prie Toronto universiteto įkurta visuomeninė kibernetinio saugumo organizacija „Citizen Lab“, yra naujausias žingsnis įsiplieskusiame ginče dėl šešių garsių palestiniečių grupių, praėjusį mėnesį Izraelio gynybos ministerijos paskelbtų „teroristinėmis“ organizacijomis.

Programą „Pegasus“ sukūrė technologijų bendrovė NSO, praėjusią savaitę JAV įtraukta į „juodąjį sąrašą“. Ši programa faktiškai paverčia telefonus kišeniniais šnipinėjimo įrenginiais, suteikdama jos vartotojams visišką prieigą prie telefono turinio, įrenginio savininkui to nežinant.

Izraelis tvirtina, kad jo uždraustos palestiniečių organizacijos bendradarbiauja su Palestinos išlaisvinimo liaudies frontu (PFLP) – marksistų grupe, kurią daugelis Vakarų valstybių laiko teroristine organizacija.

Teroristinėmis Izraelio paskelbtos palestiniečių aktyvistų grupės yra „Addameer“, „Al Haq“, Bisano tyrimų ir plėtros centras, „Defense for Children International“ Palestinos skyrius (DCI-P), Žemės ūkio darbų komitetai (UAWC) ir Palestiniečių moterų komitetų sąjunga (UPWC).

Remiantis „Frontline Defenders“ tyrimo išvadomis, tikslinių grupių darbuotojų naudotuose šešiuose įrenginiuose veikė „NSO grupės šnipinėjimo įranga „Pegasus“. Tarp sekamų darbuotojų buvo Bisano centro vadovas JAV pilietis Ubai Al Aboudi (Ubajus Abudis) ir Prancūzijos pilietybę turintis „Addameer“ centro tyrėjas Salahas Hammouri (Salahas Hamuris).

Organizacijos „Amnesty international Security Lab“ ir „Citizen Lab“ patvirtino šias išvadas.

Izraelio pareigūnai atsisakė komentuoti įtarimų, kad prieš palestiniečių organizacijas buvo naudojama programėlė „Pegasus“.

Tačiau Izraelis atmetė kaltinimus, esą trūksta įrodymų šių grupių teroristinei veiklai pagrįsti.

Pirmadienį šaltinis Izraelio saugumo ir diplomatinėse tarnybose sakė, kad atlikus tyrimus buvo surinktas „puikus pluoštas“ įrodymų, siejančių šias grupes su PFLP.

Spaudos konferencija buvo surengta kelioms žiniasklaidos priemonėms, įskaitant AFP, susipažinus su 74 puslapių byla, kuri buvo paruošta gegužę. Pirmieji šių dokumentų kopijas gavo Izraelio leidiniai „+972 Magazine“ ir „Local Call“.

Panašu, kad byloje nėra aiškių įrodymų, siejančių grupes su PFLP, o kaltinimai daugiausia remiasi nepagrįstais kitos organizacijos darbuotojo pareiškimais, rašo AFP.

Tačiau pirmadienį vienas Izraelio pareigūnas pareiškė, kad „prielaida, jog teturime gegužės mėnesio dokumentus, yra paprasčiausiai klaidinga“.

„Šaltinis po šaltinio rodo, kad jie yra pačioje PFLP viršūnėje“, – sakė pareigūnas, kalbėdamas apie šešių palestiniečių organizacijų vadovus.

Izraelio gynybos ministerijos teigimu, šios grupės rengė PFLP susitikimus, buvo įdarbinusios „nuteistus teroristus“ ir veikė kaip PFLP „gyvybės arterija“, „rinkdamos lėšas, plaudamos pinigus ir verbuodamos aktyvistus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.