Apskaičiavo, kokią sumą siektų Billo Gateso turtas, jei verslininkas būtų likęs „Microsoft“

Ar pamenate laikus, kai Billas Gatesas laikytas turtingiausiu pasaulio žmogumi? Dabar šios pozicijos jis neteko, tačiau turtingiausių žmonių sąraše vis dar užima labai aukštą vietą.

  Šiuo metu, pasak „Forbes“, Gateso turtai vertinami 138,6 milijardais dolerių.<br> 123rf nuotr.
  Šiuo metu, pasak „Forbes“, Gateso turtai vertinami 138,6 milijardais dolerių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 1:23 PM, atnaujinta Nov 11, 2021, 1:36 PM

Billas Gatesas į istoriją įėjo, kuomet 1975 metais su Paulu Allenu įkūrė „Microsoft“ kompaniją. 1986 metais kompiuterijos sprendimų kompanija įžengė į akcijų biržas, o tuomet prasidėjusi kompiuterių evoliucija sparčiai augino B.Gateso turtus. 1998 metais „Microsoft“ aplenkė kelias gamtinių resursų ir prekybos kompanijas ir tapo vertingiausia įmone pasaulyje. Tuo metu B.Gatesui priklausė nemažas akcijų paketas, kuris buvo vertinamas 2,6 milijardais dolerių.

Pačioje XXI a. pradžioje B.Gatesas pasitraukė iš „Microsoft“ vadovo pozicijų, bet liko investuotojų taryboje kaip vienas svarbiausių kompanijos savininkų. Tiesa, bėgant laikui jo valdomas akcijų paketas traukėsi. B.Gatesas pavertė nemažą savo akcijų dalį pinigais, kažkiek jų panaudojo savo filantropinei veiklai. Kai 2020 metais B.Gatesas galutinai pasitraukė iš „Microsoft“, jo akcijų paketas susitraukė iki vos 1 %.

Tiesa, to pakanka, kad B.Gatesas vis dar būtų turtingiausių pasaulio žmonių sąraše. Šiuo metu, pasak „Forbes“, B.Gateso turtai vertinami 138,6 milijardais dolerių. Pernai dėl išaugusios namų kompiuterių paklausos B.Gateso turtų vertė padidėjo 6,5 milijardais dolerių. Jį turtingiausiųjų sąraše lenkia Bernardas Arnaultas su šeima, Jeffas Bezosas ir, žinoma, turtingiausias planetos žmogus Elonas Muskas.

E.Musko turtai dabar vertinami šiek tiek daugiau nei 300 milijardų dolerių, J.Bezoso – kiek daugiau nei 200 milijardų. Verta pabrėžti, kad šios sumos yra hipotetinės ir neatspindi realių skaičių šių žmonių sąskaitose. Kartais turtingiausiais pasaulio žmonėmis besidomintieji mano, kad turtas – lengvai likviduojami ir panaudojami pinigai. Tačiau didžiąją tų turtų dalį sudaro akcijos. Jų pardavimas, siekiant panaudoti tuos pinigus kitur, sukeltų akcijų kainų svyravimą, kuris pakeistų ir tikrąją turtų vertę. Pavyzdžiui, jei išgirstumėte, kad E.Muskas parduoda didelį „Tesla Motors“ akcijų paketą, pagalvotumėte, kad kompanijos laukia žlugimas, o tai sukeltų akcijų vertės smukimą.

Bet kuriuo atveju, įdomu pagalvoti, koks turtingas būtų B.Gatesas, jei vis dar aktyviai užsiimtų verslu? „Bloomberg“ atliko tokius hipotetinius skaičiavimus. Tarkime, kad „Microsoft“ kompanijai su B.Gatesu už vairo sektųsi lygiai taip pat gerai, kaip dabar. Taip pat įsivaizduokim, kad B.Gatesas išsaugotų 1998-aisiais turėtas pozicijas. Koks skaičius „Forbes“ turtingiausiųjų sąraše būtų parašytas prie jo pavardės?

Manoma, kad B.Gateso turtų vertė siektų 693 milijardus dolerių. Tai reiškia, kad jis būtų turtingesnis nei trys šiuo metu turtingiausi žmonės planetoje kartu sudėjus. Ir, kas žino, galbūt jo vadovaujama „Microsoft“ būtų dar geresnėse pozicijose. „Microsoft“ ir dabar yra vertingiausia kompanija pasaulyje (neseniai vėl aplenkė „Apple“), bet gal žymi asmenybė vadovo poste būtų padėjusi tai vertei dar labiau kilti?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.