Aukcione parduoti Rusijos imperatoriškajai šeimai priklausę papuošalai

Rusijos imperatoriškajai Romanovų dinastijai kadaise priklausę papuošalai – safyro ir deimantų sagė bei prie jos derantys auskarai – trečiadienį buvo parduoti „Sotheby's“ aukcione už daugiau kaip 764 tūkst. eurų.

Rusijos imperatoriškajai Romanovų dinastijai kadaise priklausę papuošalai – safyro ir deimantų sagė bei prie jos derantys auskarai – trečiadienį buvo parduoti „Sotheby's“ aukcione už daugiau kaip 764 tūkst. eurų.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Rusijos imperatoriškajai Romanovų dinastijai kadaise priklausę papuošalai – safyro ir deimantų sagė bei prie jos derantys auskarai – trečiadienį buvo parduoti „Sotheby's“ aukcione už daugiau kaip 764 tūkst. eurų.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-12 08:23, atnaujinta 2021-11-12 08:36

Paskutiniojo Rusijos caro Nikolajaus II tetai didžiajai kunigaikštienei Marijai Pavlovnai vyresniajai (1854–1920) priklausiusios brangenybės buvo slapta išgabentos iš Rusijos, siekiant jas apsaugoti per 1917 metų bolševikų perversmą, po kurio pats caras, jo žmona ir vaikai buvo nužudyti.

„Romanovų brangenybių istorija neabejotinai įrodė (papuošalų) kilmės svarbą – dėl jų varžėsi kolekcininkai iš viso pasaulio“, – sakoma „Sotheby's“ pardavimo vadovo Olivier Wagneriopranešime.

Komplektas buvo parduotas už 806 500 Šveicarijos frankų (764,3 tūkst. eurų), įskaičiuojant Ženevos aukciono komisinius, nors buvo tikimasi už jį gauti 300–500 tūkst. JAV dolerių (262–436 tūkst. eurų).

1900 metais datuojamos sagės centre yra 26,80 karato ovalinės formos safyras iš Ceilono (dabartinės Šri Lankos).

Auskaruose esantys safyrai atitinkamai sveria 6,96 ir 9,36 karato.

Rusijos revoliucijos metais Marija Pavlovna, garsėjusi savo didžiule aistra papuošalams, patikėjo savo brangenybes britų diplomatui Albertui Herny Stopfordui.

A. H. Stopfordui pavyko paimti brangenybes iš Vladimiro rūmų Sankt Peterburge, persirengus darbininko drabužiais. Jis juos išardė ir išnešė susukęs į seną laikraštį.

1917 metų rugsėjo 26 dieną šis senienomis prekiaujantis aristokratas išvyko į Londoną, kartu krepšyje išsiveždamas 244 kunigaikštienės papuošalus.

Tarp jų buvo safyro sagė ir auskarai, o taip pat vadinamoji Vladimiro tiara, dabar priklausanti Didžiosios Britanijos karalienei Elizabeth II.

„Po neįtikėtinos kelionės per visas Skandinavijos šalis jis laivu atplaukė į Londoną, kur paliko šias brangenybes saugoti vieno banko seife“, – prieš trečiadienio aukcioną O. Wagneris sakė naujienų agentūrai AFP.

Marija Pavlovna, kartais vadinama „Sankt Peterburgo karaliene“, iš Rusijos pabėgo 1919 metais ir buvo viena iš paskutinių šalį palikusių Romanovų dinastijos atstovų.

Po metų ji mirė Prancūzijoje.

Po kunigaikštienės mirties jos papuošalai atiteko jos dukrai Graikijos ir Danijos princesei Elenai. Vėliau jie buvo perduodami iš kartos į kartą šeimoje, kol 2009 metais pirmą kartą buvo pristatyti „Sotheby's“ aukcione Ženevoje.

Tuomet juos įsigijo viena Europos aristokratų šeima už beveik 500 tūkst. JAV dolerių.

Prieš trečiadienio aukcioną O.Wagneris sakė, kad tikisi „labai gero rezultato“, nes safyrų rinka gerokai išaugo nuo tada, kai šios brangenybės buvo parduodamos paskutinį kartą.

Trečiadienio aukcione didelio dėmesio sulaukė dar vienas papuošalas – dviejų beveik visiškai vienodų kvadratinių deimantų auskarai, parduodi už 5,6 mln. JAV dolerių (4,88 mln. eurų), įskaičiuojant aukciono mokestį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.