Iš kur atsirado Juodasis penktadienis? Kaip spūstys keliuose tapo apsipirkimo manija

„Black Friday“ arba tiesiog „Juodasis penktadienis“ – tai, ko gero, geriausia diena metuose apsipirkimui. Būtent šią dieną visi pardavėjai organizuoja išpardavimus, nuolaidas ir taiko dideles akcijas. Juodąjį penktadienį visada lydi ir Kibernetinis pirmadienis (angl. Cyber Monday) – dažnai dar patrauklesnių pasiūlymų diena, tačiau pagrinde internetinėje erdvėje.

 „Black Friday“ ilgą laiką asocijavosi su eilėmis prie fizinių parduotuvių ir išpardavimais būtent fizinėse prekybos vietose.<br> 123rf nuotr.
 „Black Friday“ ilgą laiką asocijavosi su eilėmis prie fizinių parduotuvių ir išpardavimais būtent fizinėse prekybos vietose.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2021, 8:54 AM

„Juodojo penktadienio“ istorija: iš kur jis atsirado?

Juodasis penktadienis atkeliavo pas mus iš JAV, kur jis švenčiamas penktadienį po Padėkos dienos (angl. Thanksgiving day). Tradiciškai ši diena jau laikoma kalėdinių dovanų pirkimo sezono pradžia. Juodąjį penktadienį galima tikėtis žymiai mažesnių produktų kainų tiek fizinėse, tiek internetinėse parduotuvėse.

Nuolaidos nuo kelių iki keliasdešimties procentų taikomos elektronikai, buitinei technikai, avalynei, drabužiams, knygoms ir kitoms prekėms.

„Nieko keisto, kad Juodąjį penktadienį parduotuvėse apsilanko daugiau nei 200 mln. amerikiečių, kurie kiekvienas jų palieka vidutiniškai 400 dolerių“, – teigia prekybos centro internete „Varlė.lt“ įkūrėjas ir vadovas Marius Butauskas.

Iš kur atsirado Juodojo penktadienio tradicija ir pavadinimas? Teorijų šia tema yra nemažai. Viena jų turi mažai ką bendro su pirkiniais. Pasak kai kurių amerikiečių istorikų, pirmasis Juodasis penktadienis buvo susijęs su neatėjimo į darbą banga, su kuria susidūrė darbdaviai po Padėkos dienos. Žmonės norėjo sau prasitęsti šventę ir pasinaudodavo galimybe pasiimti laisvą penktadienį arba tiesiog pranešdavo darbdaviams, kad susirgo.

Pats terminas „Juodasis penktadienis“ atsirado Filadelfijoje ir reiškė dideles spūstis keliuose penktadienį po Padėkos dienos. Šiuolaikinis šio termino traktavimas anglų kalboje turi labiau teigiamą konotaciją ir yra susijęs su idioma „in the black“ (t.y. teigiamas balansas). Daroma prielaida, kad daugelis pardavėjų šią dieną reikšmingai užsidirbs.

Kodėl būtent juodasis, o ne kitos spalvos penktadienis?

Remiantis dar viena teorija, didelių nuolaidų šaknys glūdi 1981 metais. Būtent tada žiniasklaidoje buvo pavartotas „Juodojo penktadienio“ terminas, kuriuo apibūdinta diena, kai pardavėjai pirmą kartą po ilgo laiko uždirbo reikšmingas pinigų sumas. Šis pavadinimas prigijo todėl, kad parduotuvės rezultatai buvo užrašomi juodu tušu ir gerų pardavimų dienomis sąskaitose vyravo būtent ši spalva.

Kada šiemet prasideda „Juodasis penktadienis“?

„Išpardavimų ir nuolaidų medžiotojai bei visi norintys sutaupyti greičiausiai žino, kad mūsų šalyje „Juodojo penktadienio“ išpardavimai jau nėra tik vienos, konkrečios dienos akcija. Vis dažniau galima pastebėti, kad atsiranda Juodojo penktadienio savaitgaliai ar net savaitės. Žinoma, geriausios kainos pasiūlymams prekybininkai dar linkę pasirinkti vieną dieną“, – pastebėjimais dalinasi M. Butauskas.

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje Juodojo Penktadienio tradicijos jau kelerius metus neapsiriboja tik viena diena – penktadieniu, tačiau apima ir visą „juodąjį“ savaitgalį, o vis dažniau ir – savaitę. Šiais metais prekybos tinklo internete „Varlė.lt“ planuose taip pat prisijungti prie šios tendencijos ir organizuoti „Black Week“ – juodosios savaitės pasiūlymų akcijas.

Po „Juodojo penktadienio“ – „Kibernetinis pirmadienis“

„Black Friday“ ilgą laiką asocijavosi su eilėmis prie fizinių parduotuvių ir išpardavimais būtent fizinėse prekybos vietose, o štai po Juodojo penktadienio ateinantis Kibernetinis pirmadienis – tai nuo pat jo istorijos pradžios buvo išpardavimų šventė internete. Tiesa, šiandien šios abidvi masinio apsipirkimo šventės neatsiejamos nuo akcijų, nuolaidų ir kitų ypatingų pasiūlymų būtent internetinėje erdvėje.

Apsipirkimo internete šventė – Kibernetinis pirmadienis taip pat gimė JAV. Kai elektroninės prekybos rinka tapo rimta alternatyva prekių pirkimui tradicinėse parduotuvėse, sprendimas sukurti Juodojo penktadienio atitikmenį atrodė neišvengiamas. Kibernetinis pirmadienis nuo pat pradžių vyksta iškart po amerikiečiams svarbios Padėkos dienos. Pirmasis oficialus Kibernetinio pirmadienio šventimas įvyko 2005 m. Šiais metais kibernetinis pirmadienis įvyks lapkričio 29 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.