Dirbtinis intelektas startuoliams – receptas tapti vienaragiu?

Šiandien Lietuvoje turime itin palankią terpę startuolių vystymuisi, o ganėtinai palanki reguliacinė terpė lėmė tai, kad 2020-aisiais tapome viena greičiausiai inovacijų srityje augančia šalimi Europoje. Kalbėdami apie inovacijas, negalime aplenkti visame pasaulyje sparčiai besivystančio ir naujausių technologijų dėmesio centre esančio dirbtinio intelekto (DI).

Lietuvoje jau dabar veikia virš 1000 startuolių, iš kurių daugiau nei 70 kuria DI produktus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Lietuvoje jau dabar veikia virš 1000 startuolių, iš kurių daugiau nei 70 kuria DI produktus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 3:45 PM, atnaujinta Nov 16, 2021, 4:09 PM

Lietuvoje jau dabar veikia virš 1000 startuolių, iš kurių daugiau nei 70 kuria DI produktus. Daugybė startuolių, kurie iš pirmo žvilgsnio nėra susiję su DI, iš dalies remiasi į DI sprendimus, kad jų idėjos būtų pilnai išvystytos. Puikus to pavyzdys – vienintelis Lietuvos vienaragis „Vinted“. Nors startuolis yra skirtas pirkti ir parduoti naudotas prekes, jo platforma yra glaudžiai susijusi su DI.

Nepaisant to, kad DI nėra būtina sąlyga sėkmei, neišnaudodamos DI sprendimų industrijos rizikuoja atsidurti klestinčių verslų šešėlyje. Tačiau verta pastebėti, kad DI savaime nėra startuolio sėkmės garantas. Šiandieninėje rinkoje DI plačiai naudojamas beveik visur, tad vien šios technologijos integravimo pradedančioje įmonėje nepakaks – svarbu suprasti ir tinkamai išnaudoti DI veikimo principus. Apie DI startuolius plačiau bus galima išgirsti šių metų 17-18 dienomis vyksiančioje DI konferencijoje „AI Boost 2021“. Į konferenciją jau galima registruotis renginio platformoje.

Universalūs sprendimai ir su tuo susiję iššūkiai

Didelis lankstumas – viena esminių DI savybių. DI sprendimai teoriškai gali būti pritaikyti visur, kur egzistuoja pakankamas duomenų kiekis. DI nesvarbu, koks informacijos pobūdis – jo darbas yra apdoroti, susisteminti ir „ištraukti“ duomenyse egzistuojančius modelius ar šablonus bei pateikti atitinkamas išvadas.

Taigi, DI atveria neribotas galimybes – jis gali būti pritaikytas itin plataus masto užduotims atlikti skirtingų industrijų startuoliuose. Pavyzdžiui, „Fleming“ DI pritaikė sveikatos srityje, „Ovoko“ – transporto, o šiemet Baltijos Asamblėjos apdovanojimą laimėjusi „iDenfy“ DI pritaikė tapatybės tvirtinimui finansinių technologijų (fintech) industrijoje.

Nors DI pasižymi universalumu, pradedantiesiems verslininkams ekspertai pataria neskubėti ir DI sprendimus diegti pamatuotai. Ne retai DI gali būti perteklinis, o auditorija, kuriai sprendimas nukreiptas – besitraukianti.

Kita vertus, jei jūsų kuriamas DI startuolis spręs iššūkius, su kuriais susiduria ne mažas kiekis žmonių ir industrijų, svarbu išsiaiškinti ar rinka jau nėra perpildyta sprendimais sėkmingai susitvarkančiais su minėtomis problemomis. Siūlomas produktas turėtų būti šviežias, inovatyvus ir įdomus – kitu atveju rizikuosite būti užgožti savo konkurentų.

Apie iššūkius kuriant DI sprendimus konferencijoje diskutuos „CasZyme“ vyriausioji direktorė Monika Paulė, „EddyTravels“ įkūrėjas Eddy Balčikonis ir „AttentionInsight“ įkūrėja Kamilė Jokūbaitė. Diskusiją moderuos Andrius Milinavičius.

Finansavimas ir idėjos pristatymas

Bene svarbiausia dilema, su kuria susiduria startuoliai – kaip pritraukti finansavimą? DI startuoliai gali džiaugtis išties masiniu investicijų augimu. 2012-aisiais DI startuoliai sulaukė vos 3 mlrd. dolerių investicijų pasauliniu mastu, o jau 2020-aisiais šis skaičius išaugo iki 75 mlrd. dolerių. Kad ir kaip būtų, daugiausia į DI startuolius buvo investuojama Jungtinėse Amerikos Valstijose (42 mlrd. dolerių) ir Kinijoje (17 mlrd. dolerių). Tuo tarpu Europos Sąjungoje DI startuoliai sulaukė vos 3 mlrd. dolerių finansavimo.

Galima pastebėti, kad finansavimo šioje rinkoje nestoja – jau per pirmąjį 2021-ųjų metų pusmetį JAV DI startuoliai susilaukė daugiau investicijų nei per visus 2020-uosius, tad akivaizdu, kad susidomėjimas DI technologijomis auga, o laikas veikti šiuo metu palankiausias.

Apie tai, kaip pritraukti investicijas, konferencijoje AI BOOST 2021 kalbės „Oxus.AI“ įkūrėjas Mindaugas Bružas, pokalbį moderuos Andrius Milinavičius.

DI startuoliams patariama atkreipti dėmesį ar potencialūs investuotojai įvertins siūlomą sprendimą. Ne paslaptis, kad nemaža dalis finansinių investicijų įvairius verslus pasiekia tik dėl rinkoje vyraujančių tendencingumų. Tad itin svarbu suprasti kurie investuotojai siūlomą inovatyvų sprendimą iš ties supranta supranta, o kurie tik vaikosi tendencijas.

Startuolį kurianti komanda turi būti pasiruošusi įveikti šį bei kitus galimus iššūkius. DI inovacijos yra ganėtinai sudėtingos, ypač jei sprendimas šviežias ir unikalus. Savo idėją startuoliai privalo pristatyti aiškiai bei suprantamai, tuo pačiu neprarandant siūlomo sprendimo išskirtinumo ir patrauklumo.

Apie finansinių investicijų pritraukimą DI konferencijoje, lapkričio 17-18 dienomis, diskutuos „Oxus AI“ įkūrėjas ir vadovas Mindaugas Bružas, „Practica Capital“ investicijų direktorius Arvydas Bložė, „Coinvestment Capital“ vyriausioji direktorė Viktorija Vaitkevičienė) bei „Unicorns.lt“ vyriausioji direktorė Inga Langaite. Vėliau, pokalbiui apie inovacijų savitumą bei ypatybes pakvies „Baltic Sandbox“ įkūrėjas Andrius Milinavičius kartu su ryšių su visuomene profesionalu Martynu Rusteika.

Duomenys ir jų saugumas

Viena stipriausių DI savybių – gebėjimas sparčiai apdoroti masyvius kiekius informacijos ir aptikti įvairius šablonus bei modelius. Dideli duomenų masyvai taip pat yra ir būtinybė DI mokytis. Jeigu duomenų nėra, nėra ir sąlygų DI sprendimams tobulėti.

Į šį aspektą atsižvelgti neretai pamiršta Di startuolių įkūrėjai. Informacijos stygius neleidžia visapusiškai išpildyti idėjos, o tai savo ruožtu lemia įžengimą į pilkas zonas, pavyzdžiui, nelegalius duomenų gavimo metodus.

Jeigu informacijos kiekis DI startuoliui visgi pakankamas, derėtų atsižvelgti ir į jų saugumo užtikrinimą. Šiais laikais duomenys vertingi ne tik analizei – jie tampa svarbiu taikiniu įvairioms sukčiautojų ir apgavikų schemoms. Taikiklyje dažnai atsiranda jautri asmeninė informacija – vardai, adresai, banko sąskaitų numeriai ir kt. Negebėjimas užtikrinti duomenų saugumo DI startuoliams gali užtraukti ne tik prastą reputaciją, bet ir skaudžius GDPR pažeidimus.

DI startuoliams derėtų atsakyti į klausimus tokius kaip – ar turėsime pakankamai duomenų išpildyti idėjai? Ar galėsime šiuos duomenis tinkamai apsaugoti?

Apie tai, ką DI startuoliams reikėtų žinoti apie privatumą ir duomenų apdorojimą konferencijoje kalbės „TRINITI JUREX“ patentų teisininkė Aurelija Rutkauskaitė.

Susitikime „AI Boost 2021“ ir pasinerkime į įtraukiančius pristatymus bei diskusijas apie DI sprendimus, dilemas, iššūkius ir vietą pasaulyje. Kviečiame registruotis!

Virtualus renginys „AI BOOST 2021“ organizuojamas Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros, padedant Dirbtinio intelekto asociacijai bei Lietuvos mokslo ryšių biurui Briuselyje (Lietuvos mokslo tarybos dalis).

Registracija platformoje „MyOnvent“ – https://myonvent.com/event/ai-boost-2021 jau atidaryta.

„GovTech laboratorijos“ projektas, kurio dalis yra AI Boost iniciatyva, yra vykdomas Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūroje (MITA) ir yra finansuojamas Europos regioninio plėtros fondo lėšomis, nr. 01.2.1-LVPA-V-842 Inogeb LT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.