Pristatė naują interaktyvų Lietuvos reljefo žemėlapį

Lapkričio 17d., tarptautinės GIS (geografinių informacinių sistemų) dienos proga „Hnit-Baltic“ papildė maps.lt portalą nauju interaktyviu Lietuvos reljefo žemėlapiu. Žemėlapis leidžia trimatėje erdvėje lengvai ir patogiai analizuoti bet kurią Lietuvos vietą 1 metro detalumu, matuoti atstumus, peraukštėjimus, apskaičiuoti žemės paviršiaus plotus ar braižyti reljefo pjūvius (profilius).

 „Hnit-Baltic“ papildė maps.lt portalą nauju interaktyviu Lietuvos reljefo žemėlapiu.<br> „Hnit-Baltic“ iliustr.
 „Hnit-Baltic“ papildė maps.lt portalą nauju interaktyviu Lietuvos reljefo žemėlapiu.<br> „Hnit-Baltic“ iliustr.
 „Hnit-Baltic“ papildė maps.lt portalą nauju interaktyviu Lietuvos reljefo žemėlapiu.<br> „Hnit-Baltic“ iliustr.
 „Hnit-Baltic“ papildė maps.lt portalą nauju interaktyviu Lietuvos reljefo žemėlapiu.<br> „Hnit-Baltic“ iliustr.
  Reljefinis žemyninių kopų Varėnoje žemėlapis.<br> „Hnit-Baltic“ iliustr.
  Reljefinis žemyninių kopų Varėnoje žemėlapis.<br> „Hnit-Baltic“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 8:28 AM

GIS profesionalai taip pat apsidžiaugs galimybe naudotis šiame interaktyviame žemėlapyje taikomu Lietuvos skaitmeniniu erdviniu žemės paviršiaus (reljefo) modeliu „DTM-LT 1m“, kurį jie gali įsikelti kaip atskirą produktą į savo ArcGIS projektus tiesiai iš viešos pasaulinės geografinių duomenų bibliotekos "ArcGIS Living Atlas of the World". „DTM-LT 1 m“ parengtas kaip el. paslauga, suderinant ir integruojant tiksliausius įvairaus laikotarpio valstybinius šalies lazerinio skenavimo duomenis, priklausančius Nacionalinei žemės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos. Didžiojoje Lietuvos dalyje pasiekiamas decimetrinis vertikalus tikslumas. Detalios charakteristikos aprašytos produkto metaduomenyse.

Reljefo duomenys plačiai taikomi architektūros ir statinių projektavimo veiklose, ypač vertinant projektinius pasiūlymus, kuomet dar nėra atlikti tikslūs geodeziniai sklypo aukščių matavimai. Nuo šiol, naudojantis Hnit-Baltic parengta reljefo modelio paslauga ArcGIS darbo aplinkoje galima patogiai ir greitai nustatyti šlaitų kryptį ir statumą, vaizduoti reljefo charakteristikas pasirinkta spalvų gama ar perteikti reljefo formas norimo tankumo horizontalėmis. Visos šalies reljefo duomenų paslauga padeda projektuotojams rengti aukštesnės kokybės ir geriau su kraštovaizdžiu derančius projektus bet kurioje Lietuvos vietoje. Be to, specialistai, naudojantys Autodesk programinę įrangą, gali šiuos reljefo duomenis įsikelti tiesiai į projektavimo aplinkas.

Reljefo duomenys svarbūs žemės ūkio (pavyzdžiui, planuojant trąšų normą sklype), aplinkos specialistams, ypač dirbantiems paviršinio vandens nuotėkio tyrimuose (pavyzdžiui, nustatyti kuria kryptimi tekės vanduo liūties metu), archeologams, ieškantiems išlikusių apkasų, pilkapių ar kitų istorinių objektų bei daugelio kitų sričių specialistams. Skaitmeniniai reljefo duomenys naudojami tinkamų statybos vietų paieškai, atliekant įvairių reiškinių sklaidos modeliavimą, kuriant trimačius modelius ar kitus virtualios realybės sprendimus.

Apie GIS

GIS yra geografinių, erdvinių duomenų rinkimo, valdymo ir analizės sistema. GIS analizuoja geografinę (erdvinę) vietą ir sumodeliuoja informacijos sluoksnius į vizualizacijas, naudodama žemėlapius ir 3D scenas. GIS pagalba sukuriami skaitmeniniai žemėlapiai vis dažniau tampa unikalia erdve, apjungiančia faktus, įvykius, idėjas, planus iš įvairiausių sričių: geografija, istorija, biologija, statistika, transportas, inžinerija, ekonomika, sociologija, ekologija ir t.t.. Šimtai tūkstančių organizacijų naudoja GIS sudarydamos žemėlapius, kuriuose bendraujama ir bendradarbiaujama, atliekama analizė, dalijamasi informacija ir sprendžiamos tiek įmonės ar asmens uždaviniai, tiek sudėtingos kompleksinės problemos visame pasaulyje.

Apie tarptautinę GIS dieną

1999 metais pasaulinės GIS lyderės „Esri“ kompanijos įkūrėjas ir prezidentas Jack Dangermond pakvietė GIS profesionalus ir naudotojus skirti dieną, kurios metu su bendruomenėmis, kolegomis organizacijose ir visais besidominčiais būtų aktyviai dalinamasi patirtimis ir įžvalgomis – kaip GIS veikia ir keičia mus supantį pasaulį. Vėliau sekęs žaibiškas geoerdvinių technologijų naudojimo išpopuliarėjimas GIS dienos idėją išplėtė į pasaulinį renginį. Jos metu galima drauge patirti kaip geografija ir realiojo pasaulio GIS taikymai keičia mūsų kasdienybę ir teikia naudą įvairiose profesijose. Lapkričio trečios savaitės trečiadienį, šiemet – lapkričio 17d. GIS dienos proga šimtai organizacijų visame pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje, organizuoja specializuotus renginius (www.gisday.com), skirtus pademonstruoti GIS galimybes ir supažindinti visuomenę su šia unikalia pasaulį keičiančia technologija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.