Elonas Muskas ketina kitų metų pradžioje pasiųsti erdvėlaivį orbitiniam skrydžiui

JAV milijardierius Elonas Muskas trečiadienį pareiškė, kad jo bendrovės „SpaceX“ sukurtas ir naujam amerikiečių skrydžiui į Mėnulį NASA pasirinktas erdvėlaivis „Starship“ pirmąjį orbitinį skrydį atliks kitų metų pradžioje.

 Pasak E.Musko, JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) turėtų išduoti leidimą „apytikriai šių metų pabaigoje“.<br>123rf nuotr.
 Pasak E.Musko, JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) turėtų išduoti leidimą „apytikriai šių metų pabaigoje“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2021, 3:02 PM, atnaujinta Nov 18, 2021, 5:32 PM

„Gruodį atliksime keletą bandymų ir, tikiuosi, sausį paleisime [erdvėlaivį]“, – sakė E.Muskas, kalbėdamas per Nacionalinės akademijos Kosmoso studijų tarybos renginį.

„Su pirmuoju paleidimu siejama didelė rizika, – pridūrė jis. – Todėl nesakyčiau, kad jis veikiausiai bus sėkmingas, bet manau, kad padarysime daug pažangos“.

„Starship“ jau buvo naudojamas per kelis suborbitinius skrydžius. Po kelių bandymų, pasibaigusių efektingais sprogimais, „SpaceX“ pagaliau pavyko nutupdyti šį erdvėlaivį, skirtą daugkartiniam naudojimui.

Per būsimą orbitinį bandymą jis bus aprūpintas itin galinga pirmąja pakopa pavadinimu „Super Heavy“.

Pasak E.Musko, JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) turėtų išduoti leidimą „apytikriai šių metų pabaigoje“.

Milijardierius verslininkas, taip pat įkūręs elektromobilių gamintoją „Tesla“, pareiškė besitikįs šį mėnesį užbaigti paleidimo aikštelės ir bokšto statybas, o paskui atlikti virtinę patikrinimų.

Po sausį numatyto bandomojo starto jis ketina iki 2022 metų pabaigos atlikti dar keliolika paleidimų.

Anot E.Musko, „Starship“ bus paruoštas eksploatacijai ir galės gabenti krovinius ne bandymų metu 2023 metais.

JAV kosmoso agentūra NASA tikisi, kad „Starship“ anksčiausiai 2025 metais galės būti nutupdomas per „Artemis“ misijas, skirtas nuskraidinti žmogų į Mėnulį.

Tačiau „SpaceX“ vadovas turi dar didesnių planų šiai „didžiausiai kada nors suprojektuotai raketai“.

„Kalbant apie „Starship“, siekiame sukurti bendros paskirties priemonę, skirtą didelei masei ar žmonėms gabenti... į bet kurią Saulės sistemos vietą“, – pabrėžė E.Muskas.

Valandą trukusioje kalboje, tiesiogiai transliuotoje per platformą „YouTube“, vyras išdėstė savo ambicingą viziją: „Tam, kad gyvybė taptų daugiaplanetine, mums prireiks gal 1 tūkst. laivų“.

Pamatinis „SpaceX“ tikslas yra „tobulinti kosmoso technologijas taip, kad žmonija galėtų tapti daugiaplanetine rūšimi ir galiausiai – kosmoso civilizacija“, sakė jis.

„Ilgalaikėje perspektyvoje tai labai svarbu siekiant išsaugoti sąmonės šviesą“, nes, pasak E.Musko, ateityje Žemę ištiks gamtinė ar žmogaus sukelta katastrofa, nutrauksianti civilizaciją mūsų planetoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.