Lietuvoje jau siūlomas palydovinis „Starlink“ internetas – tik yra vienas „bet“

„Starlink“ jau ribotai galima naudoti Lietuvoje!

 „Starlink“ skelbia pradedantys paslaugų teikimą Lietuvoje.<br> 123rf iliustr.
 „Starlink“ skelbia pradedantys paslaugų teikimą Lietuvoje.<br> 123rf iliustr.
„Starlink“ laiškas.<br> Ekrano nuotr.
„Starlink“ laiškas.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 8:59 AM, atnaujinta Dec 3, 2021, 9:16 AM

Daugelyje vietų vartotojai gali tikėtis 100-200 Mb/s atsisiuntimo greičio ir 20 ms uždelsimo (angl. latency, red. past.).

Kai paleisime daugiau palydovų, įrengsime daugiau antžeminių stočių ir patobulinsime tinklo programinę įrangą, duomenų perdavimo greitis, uždelsimo laikas sumažės, o veikimo laikas (angl. uptime, red.pas.t) gerokai padidės“, – toks laiškas ketvirtadienio vakarą pasiekė tuos, kurie buvo užsiregistravę kaip norintys išbandyti kompanijos „SpaceX“ teikiamą palydovinį internetą.

Laiške taip pat rašoma, kad veikimo zona dar yra ribota, todėl būtina pasitikrinti, ar vartotojo vietovėje yra galimybė naudotis paslaugomis, o jei „Starlink“ čia dar nėra prieinama, galima sumokėti užstatą ir taip atsistoti į eilę dėl būsimos paslaugos gavimo.

„Starlink“ svetainėje skelbiama, kad norint naudotis „Starlink“ paslaugomis, būtina įsigyti apie 500 eurų kainuojančią techninę įrangą (jos siuntimas kainuoja dar apie 80 eurų), o abonementinis mokestis sieks apie 100 eurų per mėnesį.

Vis dėlto išbandžius keletą adresų didžiausiuose Lietuvos miestuose, darosi akivaizdu, kad iš tiesų palydovinis „SpaceX“ internetas plačiau bus pasiekiamas tik nuo 2022 metų, o keliaujant dar toliau nuo didmiesčių – pavyzdžiui į apie 600 gyventojų turinčiame Dusetų miestelį Zarasų rajone ar 700 gyventojų turinčias Dieveniškes Šalčininkų rajone – rašoma, kad ten ši paslauga planuojama teikti tik nuo 2023 metų.

Tad panašu, kad palydovinio interneto ten, kur jis būtų naudingiausias ir labiausiai konkuruotų su Lietuvoje išplitusiu šviesolaidžiu ar laidiniu internetu, dar teks palaukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.