Bitcoin išradėjas laimėjo teisinį 56 milijardų dolerių vertės mūšį

Satoshi Nakamoto kriptovaliutos piniginės, kurioje dabar yra 1,1 milijono bitkoinų (daugia nei 56 mlrd JAV dol.), nuosavybės teisės buvo priteistos Australijos kompiuterijos mokslininkui Craigui Wrightui, teigiančiam, kad jis ir yra Satoshi Nakamoto.

 Paskelbus verdiktą, kriptovaliutų bendruomenė atidžiai seka C.Wrightą – laukdama, kol šis išpildys pažadą įrodyti, kad yra bitkoino kūrėjas, jei laimės teisinį ginčą.<br> AP / Scanpix / 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
 Paskelbus verdiktą, kriptovaliutų bendruomenė atidžiai seka C.Wrightą – laukdama, kol šis išpildys pažadą įrodyti, kad yra bitkoino kūrėjas, jei laimės teisinį ginčą.<br> AP / Scanpix / 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2021, 8:29 AM, atnaujinta Dec 14, 2021, 8:38 AM

Craigas Wrightas, nuo 2016 metų teigęs, kad jis yra bitkoino išradėjas Satoshi Nakamoto, laimėjo teisinį ginčą prieš mirusio verslo partnerio Davido Kleimano šeimą, kuri reikalavo pusės bitkoinų.

Bitkoiną 2008 metų spalį, finansų krizės įkarštyje, išrado asmuo arba asmenų grupė, pasivadinę Satoshi Nakamoto, kuris pirmasis publikavo skaitmeninės valiutos, kuri būtų decentralizuota, ir nevaldoma jokios teisinės ar suverenios valdžios, schemą. Tada buvo paskelbta atviro kodo programinė įranga ir 2009 metų sausį bitkoinas pradėjo savo audringą kelionę.

Kriptopiniginėje iš pirmųjų kriptovaliutos kasimo dienų, galėjusioje priklausyti tik kriptovaliutos pionieriams, yra 1,1 mln. bitkoinų.

Ieškinyje buvo teigiama, kad C.Wrightas bitkoiną sukūrė ne vienas. Ira Kleiman sako, kad jo brolis Davidas iki mirties 2013 metų balandį buvo vienas iš bitkoino kūrėjų, ir jam priklauso dalis kriptovaliutos aktyvų.

C.Wrightas šiuos teiginius neigė ir sakė, kad nors D.Kleimanas ir buvo draugas, jiedu niekad nebuvo partneriai ir Satoshi Nakamoto yra jis vienas. Tačiau teismui pateiktuose elektroniniuose laiškuose C.Wrightas minėjo Kleimaną kaip „partnerį“ iki pat jo mirties.

Per federalinio teismo posėdžius, kriptovaliutų pagrindo – blokų grandinių – ekspertas Kevinas Madura paaiškino teismui bitkoino veikimą, tranzakcijas, „kasimą“, privačius raktus, multiparašus ir t.t.

Floridoje paskelbtu verdiktu, Miami teismas suteikė C.Wrightui teisę pasilikti visus 1,1 mln. bikoino, bet C.Wrighto ir D.Kleimano bendrovei „W&K Information Defense Research“ paskyrė 100 milijonų dolerių atlygį už intelektualines nuosavybės teises.

C.Wrigtui atstovaujantis teisininkas Andres Rivero iš Rivero Mestre LLP sakė, kad „tai buvo nuostabus mūsų pusės laimėjimas“.

Paskelbus verdiktą, kriptovaliutų bendruomenė atidžiai seka C.Wrightą – laukdama, kol šis išpildys pažadą įrodyti, kad yra bitkoino kūrėjas, jei laimės teisinį ginčą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.