Fotografija žiemą: ką daryti, kad nuotraukos nebūtų išblukusios?

Kai naktys ilgesnės nei dienos, o ir dienomis dangų dažnai užkloję debesys, užfiksuoti ryškią, neišplaukusią Kalėdų eglutės, ką tik nulipdyto senio besmegenio ar naujametinių fejerverkų nuotrauką telefonu yra tikras iššūkis. Ir nors telefono kameros parametrai yra svarbūs, nemažai lemia ir fotografo įgūdžiai. Fotografavimo telefonu žiemą patarimais dalijasi „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.

 Kai naktys ilgesnės nei dienos, o ir dienomis dangų dažnai užkloję debesys, užfiksuoti ryškią, neišplaukusią Kalėdų eglutės, ką tik nulipdyto senio besmegenio ar naujametinių fejerverkų nuotrauką telefonu yra tikras iššūkis.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Kai naktys ilgesnės nei dienos, o ir dienomis dangų dažnai užkloję debesys, užfiksuoti ryškią, neišplaukusią Kalėdų eglutės, ką tik nulipdyto senio besmegenio ar naujametinių fejerverkų nuotrauką telefonu yra tikras iššūkis.<br> A. Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2021, 10:51 AM

„Išblukusių nuotraukų pasitaiko net profesionaliems fotografams, naudojantiems aukščiausios klasės įrangą. Taigi neverta liūdėti, jei jų randate ir savo telefono galerijoje. Svarbiausia suprasti, kodėl kartais nuotraukos „išplaukia“ ir kokių veiksmų imtis, kad taip nenutiktų“, – sako R.Marcišauskienė.

Norint telefonu užfiksuoti kokybišką nuotrauką prieblandoje, pirmiausia reikėtų suprasti, kodėl nuotraukos ne visada pavyksta tokios, kokių tikėjomės ir kas lemia susiliejimus. Pagrindinės priežastys yra trys: fiksuojant nuotrauką sujuda fotoaparatas; juda fotografuojamas objektas; arba parinkti netinkami fotoaparato nustatymai. Nors dažniausiai tai yra šių trijų priežasčių derinys.

Taigi ką daryti, kad nuotraukos žiemą būtų ryškios ir neišsiliejusios? Ekspertė dalinasi penkiais patarimais:

1. Svarbiausia – stabilumas. Fotografuojant lauke žiemą rankos gali drebėti, net jei pats to nejaučiate. Ir net jei nėra taip šalta, sujudėti telefonas gali būtent tą akimirką, kai spustelite fotografavimo mygtuką.

Išeitys yra kelios. Paprasčiausias variantas – surasti tvirtą, stabilią atramą, kuri padės telefoną išlaikyti stabiliai. Tai gali būti suoliukas, kelio ženklo stulpas ar namo siena. Dar patikimesnis sprendimas – naudoti trikojį telefono stovą ir uždelsto fotografavimo funkciją, t.y. kuomet nuotrauka užfiksuojama praėjus 3, 5 ar 10 sekundžių nuo užrakto paspaudimo momento.

2. Nenaudokite automatinio režimo. Prireikus greit užfiksuoti nuotrauką, dažniausiai išsitraukiame telefoną ir pyškiname kelis ar keliolika kadrų automatiniu režimu, o tuomet iš jų išsirenkame geriausią. Tačiau tokia loterija ne visada pasiteisina.

Geresnių rezultatų galima tikėtis pasirinkus rankinį fotoaparato valdymą. Svarbiausi jo parametrai yra išlaikymas ir ISO: kuo išlaikymas ilgesnis, tuo ilgiau bus fiksuojama nuotrauka ir tuo ji bus šviesesnė – bet ir susiliejusio vaizdo tikimybė didėja. ISO reikšmė nusako jutiklio jautrumą šviesai: kuo ISO didesnis, tuo daugiau šviesos ir, kartu, triukšmo fiksuojama, o su mažesniu ISO nuotrauka bus tamsesnė, bet detalesnė. Šiuos du parametrus keisdami galite rasti geriausią nustatymą konkrečiai situacijai.

Beje, kai kuriais atvejais judantys objektai net gali būti naudingi. Pavyzdžiui, fotografuojant gatvę tamsoje, padidinus išlaikymą ir sumažinus ISO, galima užfiksuoti išties menišką vaizdą.

Taip pat verta išbandyti kitus fotoaparato režimus, pritaikytus konkrečioms situacijoms: sporto režimą judančiam vaizdui užfiksuoti, naktinį režimą – toliau esantiems objektams, portretą – veidams ir asmenukėms.

3. Išjunkite blykstę. Kad ir ką fotografuojate, 99 atvejais iš 100 telefono blykstė situaciją gali tik pabloginti. Jokiais atvejais nenaudokite blykstės fotografuodami prietemoje iš didesnio nei 1 metro atstumo, o ir artimus objektus naudingiau fiksuoti išnaudojant aplinkinius šviesos šaltinius.

4. Nenaudokite artinimo. Telefonų fotokameros, nors ir labai pažangios, turi itin mažus jutiklius, o vaizdo artinimas tik dar labiau pablogina situaciją. Beje, vidutinės ir ekonominės klasės telefonai apskritai neturi optinio artinimo funkcijos ir vaizdą „priartina“ paprasčiausiai apkarpydami nuotrauką. Todėl „Telia“ ekspertė pataria vengti „zoom“ funkcijos telefone – verčiau pasistenkite pats prieiti kuo arčiau, kad į kadrą tilptų būtent tai, ką norite užfiksuoti.

„Jei prieiti arčiau negalite, telefone nustatykite didžiausią galimą nuotraukos raišką. Pavyzdžiui, šiuolaikiniai išmanieji gali vaizdus fiksuoti 64 ar net 108 megapikselių raiška, tačiau taupant vietą telefone ji automatiškai sumažinama. Turėdami maksimalios raiškos nuotrauką, vėliau galėsite ją patys apkarpyti ir redaguoti“, – sako R.Marcišauskienė.

5. Reikšmingos smulkmenos. Jei jau esate pasiruošę, prieš spausdami fotografavimo mygtuką nuvalykite telefono kameros objektyvą – dulksna ar sniegas žiemą neretai tampa blyškių nuotraukų priežastimi. Taip pat neužmirškite sufokusuoti vaizdo būtent ten, kur jis turėtų būti ryškiausias, įprastai tam tereikia ekrane spustelti norimą vietą.

Žinoma, jei nuotrauka nėra idealiai tokia, kokios tikėjotės, galite ją retušuoti tam skirtomis programomis, pagražinti įvairiais efektais. Visgi profesionalūs fotografai į tokias korekcijas žiūri skeptiškai. Tiesa, ir jie turi vieną receptą kadrams, kurie turi trūkumų: padaryti juos nespalvotais. Tokios nuotraukos atrodo labiau meniškos, o ir paslepia kai kurias klaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.