Apklausa: 2021-ieji lietuviams buvo gana geri, bet vargino kaukės ir ribojimai

Daugiau Lietuvos gyventojų besibaigiančius metus vertina teigiamai nei neigiamai, tačiau net 3 iš 4 prisipažįsta pasiilgę gyventi laisvai, rodo „Telia“ užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa. Ji taip pat atskleidė, ko žmonės tikisi ir ką planuoja ateinančiais 2022 metais.

 Apklausa: 2021-ieji lietuviams buvo gana geri, bet vargino kaukės ir ribojimai.<br> M. Patašiaus nuotr.
 Apklausa: 2021-ieji lietuviams buvo gana geri, bet vargino kaukės ir ribojimai.<br> M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-30 15:26

„Po 2020-ųjų šoko – pandemijos pradžios, lėmusios kardinalius gyvenimo pokyčius ir nežinomybę, – šiais metais buvo kur kas daugiau optimizmo. Dar metų pradžioje sulaukėme vakcinų, kurios jau po kelių mėnesių tapo prieinamos visiems ir leido grįžti į labiau įprastą gyvenimo ritmą. Kita vertus, visuomenėje netrūko įtampos. Visa tai atsispindi žmonių vertinime“, – sako „Telia“ komunikacijos vadovė Birutė Eimontaitė.

Apklausos duomenimis, 4 iš 10 šalies gyventojų praeinančius metus įvertino kaip labai arba gana gerus, o perpus mažiau (17 proc.) metus įvertino kaip gana blogus arba labai blogus. Likusiems 2021-ieji buvo nei geri, nei blogi.

Žvelgdami į artėjančius 2022-uosius žmonės neslepia optimizmo: kas antras tiki, kad jie bus geresni ar bent kažkiek geresni ir tik mažiau nei 1 iš 10 mano, jog laukia prastesni metai.

Paprašyti įvardinti, ko labiausiai pasigedo per pandemiją, dauguma (74 proc.) nurodė pasiilgę tiesiog laisvai gyventi – be kaukių ir kitų apribojimų. Jei pandemija nurimtų, maždaug trečdalis suskubtų į koncertus, spektaklius ir kultūros renginius, tiek pat dažniau susitiktų su artimaisiais ir draugais, keliautų Europoje. Po penktadalį apklaustųjų ilgisi šeimos švenčių ir kelionių į tolimąjį užsienį.

Pastebima, kad žmonės su aukščiausiomis pajamomis ir Vilniaus gyventojai labiausiai pasiilgę kelionių, o moterys – koncertų, spektaklių, kultūros renginių.

Apklausoje dalyvavę žmonės taip pat atskleidė, kokių planų turi ateinantiems metams. Beveik 1 iš 5 teigė ketinantys įsigyti naują ar pakeisti turimą automobilį – tokiems planams įtakos gali turėti ir planuojamas automobilių taršos mokestis, kuris turėtų įsigalioti nuo 2023 metų. Antra tiek apklausos dalyvių minėjo, kad norėtų nukeliauti į svajonių šalį.

Populiarūs buvo ir standartiniai naujametiniai pažadai – pradėti sportuoti (15 proc.) ar imtis naujo hobio (14 proc.). Per pandemiją pasikeitęs gyvenimo būdas ir darbo režimas taip pat skatina žmones galvoti apie profesinius pokyčius: 14 proc. apklausos dalyvių užsiminė 2022-aisiais ketinantys keisti darbą. Įdomu ir tai, kad 4 proc. žmonių nurodė ketinantys išvykti gyventi į kitą vietovę Lietuvoje, o 5 proc. – emigruoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.