Įdomioji lūpų dažų istorija: buvo tapę ir inkvizicijos taikiniu

Kosmetikos imperijos įkūrėjas Maxas Factoras sakė: „Moteris nedažytomis lūpomis – lyg nuoga.“ Lūpos buvo dažomos dar senovės Egipte.

Kiekvienais metais lūpų dažai buvo tobulinami.<br> 123rf nuotr.
Kiekvienais metais lūpų dažai buvo tobulinami.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2022, 8:12 AM

Archeologai Egipto kapavietėse yra radę palečių su dažais, pagamintais iš raudono pigmento, bičių vaško ir kramtomųjų riebalų. Iš Egipto lūpų dažai pateko į senovės Graikiją, o vėliau – į Romą.

Krikščionių bažnyčia ilgai labai griežtai vertino bet kokius moterų bandymus keisti išvaizdą.

Buvo teigiama, kad Paskutinio teismo dieną visos dažytos moterys, net ir labai dievobaimingos, keliaus į pragarą – Dievas paprasčiausiai jų nepažins.

XIV a. specialioje popiežiaus bulėje paskelbta, kad besidažančios moterys iškreipia Švč.Mergelės Marijos atvaizdą. Dabar inkvizicija turėjo visą teisę suimti tas, kurios išdrįsdavo dažyti lūpas, ir teisti jas už šventvagystę.

Viktorijos epochoje karalienė Viktorija ne kartą viešai pareiškė, kad makiažas – vulgaru. Padori moteris turėjo teisę tik papudruoti nosį, o dažytos lūpos buvo laikomos blogu tonu. Žinoma, bohemos atstovai ignoruodavo visuomenės nuomonę – koketėms, pozuotojoms ir aktorėms net puritonų laikais niekas negalėjo uždrausti dažytis.

XX a. požiūris į kosmetiką tapo pakantesnis. Vietoj dažų paletės moterys pradėjo naudoti „Eroto lazdelę“ – nedidelę vyšnių spalvos šerdelę, suvyniotą į šilkinį popierių. Pirmą kartą publikai ji buvo parodyta 1903 m. Amsterdame vykusioje pasaulinėje parodoje. O išpopuliarino ją aktorės, pirmiausia ekstravagantiškoji Sarah Bernhardt.

Vyrai ja žavėjosi, moterys kopijavo jos stilių, kalbėjimo ir rengimosi manierą. Ryškiai dažytos Sarah lūpos tapo sektinu pavyzdžiu.

Galutinai viso pasaulio moteris kapituliuoti prieš lūpų dažus privertė kinematografija. Kad artistų veido bruožai būtų aiškiai matomi ekrane, juos tekdavo gerokai pagrimuoti. Taip atsirado fatališkasis XX a. 3-iojo dešimtmečio moters veidas: labai išryškintos akys, tiksliai nubrėžti antakiai ir tamsios lūpos.

Kiekvienais metais lūpų dažai buvo tobulinami. Prancūzų kompanija „Roger & Gallet“ pirmoji paslėpė lūpų dažų lazdelę metaliniame įdėkle – dabar moterys galėjo lūpų dažus nešiotis rankinėje nebijodamos jų sutrupinti ar išteplioti savo daiktų.

Firma „Lancome“ 1935 m. pradėjo į lūpų dažus dėti rusvo aliejaus – lūpų dažai ne tik maloniai kvepėjo, bet ir minkštino odą. Po truputį daugėjo ir lūpų dažų atspalvių. O 1949 m. lūpų dažams buvo sukurta speciali užsukama tūtelė.

Dabar lūpų pieštukas yra labiausiai perkama kosmetikos priemonė pasaulyje: kiekvieną sekundę jų parduodama 23 vienetai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.