Pentagonas įkuria NSO tyrimų biurą – bet yra priežastis, kodėl ateivių entuziastai tuo nepatenkinti

Nauja Pentagono tarnyba tirs neatpažintų skraidančių objektų (NSO) liudijimus – tačiau ilgamečiai NSO entuziastai nusiteikę skeptiškai.

 Nauja Pentagono tarnyba tirs neatpažintų skraidančių objektų (NSO) liudijimus – tačiau ilgamečiai NSO entuziastai nusiteikę skeptiškai.<br> 123rf iliustr.
 Nauja Pentagono tarnyba tirs neatpažintų skraidančių objektų (NSO) liudijimus – tačiau ilgamečiai NSO entuziastai nusiteikę skeptiškai.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2022, 11:14 AM, atnaujinta Jan 13, 2022, 11:21 AM

Pasak NBC, naujosios neatpažintų reiškinių ore (angl. Unidentified Aerial Phenomena, UAE – taip dabar oficialiai vadinami NSO) programos priskyrimas Gynybos sekretoriaus pavaduotojo žvalgybai ir saugumo biurui sukėlė kai kurių vadinamųjų ufologų nepasitikėjimą, ar kariuomenė išties ką nors atskleis.

„Tai tema, turinti įrodytą slaptumo istoriją, ir viskas, kas stokoja naujos atviros informacijos, yra labiau kontroliuojama, yra netinkamas priėjimas prie viso šito“, – „NBC News“ sakė ne pelno siekiančios organizacijos „Mutual UFO Network“, tiriančios tokius liudijimus, atstovas Ronas Jamesas.

Naujojo biuro įkūrimas buvo įtvirtintas gruodį priimtame Nacionalinės gynybos įgaliojimų įstatyme, kuriame tiesiog raginama „įsteigti biurą, organizacinę struktūrą ir įgaliojimus, skirtus nenustatytiems reiškiniams ore nagrinėti“. Pastaraisiais metais šia tema vėl susidomėta po to, kai buvo paviešinti JAV karinių pilotų nufilmuoti vaizdo įrašai, kuriuose matyti neįmanomu greičiu judantys ir sudėtingus oro manevrus atliekantys objektai.

Ar šie stebėjimai iš tiesų yra nepaaiškinama technologija, galima daug diskutuoti. JAV pareigūnai labiausiai nerimauja dėl grėsmių, kylančių iš pačios Žemės – nes baiminasi, kad užsienio vyriausybės gali daryti pažangą skrydžių technologijų srityje tiesiai po JAV kariuomenės nosimi.

„Mūsų nacionalinio saugumo pastangos priklauso nuo pranašumo ore, o šie reiškiniai yra iššūkis mūsų dominavimui, – sakė Niujorko valstijos senatorė Kirsten Gillibrand. – Jungtinėms Valstijoms reikia koordinuotų pastangų, kad perimtų kontrolę ir suprastų, ar šie reiškiniai ore priklauso užsienio vyriausybei, ar kažkam visai kitam“.

Kita vertus, daugelį liudijimų galima paaiškinti ir netechnologiškai. Pavyzdžiui, pranešimas apie „ryškų žalią“ NSO virš Kanados 2021 m. liepą buvo gautas per perseidų meteorų lietų, kurio metu, kai atmosferoje sudega meteoritai, kartais atsiranda ryškiai žalios spalvos dryžiai.

Šveicarijoje dangaus stebėtojo nufotografuota švytinti „spurga“ NSO galėjo būti nesufokusuotas žvaigždės kadras. O akivaizdžiai fizikai prieštaraujantys JAV karinio jūrų laivyno pilotų vaizdo įrašai, kuriuose matomi neįtikėtinai greiti NSO, gali būti optinės iliuzijos, vadinamos paralaksu, rezultatas – kai judančio objekto vaizdo įrašas, padarytas judančia kamera, išryškina tariamą objekto judėjimą, todėl atrodo, kad jis juda daug greičiau nei iš tikrųjų.

Pasak Pentagono, naujoji tarnyba, kuri tirs tokius pareiškimus, vadinsis Objektų Ore identifikavimo ir valdymo sinchronizavimo grupe (angl. Airborne Object Identification and Management Synchronization Group, AOIMSG).

Na o NSO entuziastai, panašu, tiesiog nepatenkinti tuo, kad Pentagonas nepaskelbė įdarbinsiantys kažką panašaus į Foxą Mulderį iš „X failų“, apibendrina „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.