Tiesiant geležinkelį rastas itin senas ir retas dirbinys

Vykdant būsimos greitojo geležinkelio linijos „HS2“ tiesimo darbus Jungtinėje Karalystėje rasta reta ir „išskirtinė“ medinė figūrėlė iš ankstyvojo romėnų Britanijoje laikotarpio.

Figūrėlė dėl drožybos stiliaus ir tuniką primenančios aprangos, manoma, yra iš ankstyvojo romėnų Britanijoje laikotarpio.<br> HS2 Ltd. nuotr.
Figūrėlė dėl drožybos stiliaus ir tuniką primenančios aprangos, manoma, yra iš ankstyvojo romėnų Britanijoje laikotarpio.<br> HS2 Ltd. nuotr.
 Išlikusios figūros detalės: šukuosena arba kepurė, gerai išreikšti kojos ir blauzdų raumenys, šiek tiek pasukta galva, o dėvima tunika, atrodo, surišta ties juosmeniu ir siekia aukščiau kelių.<br>  HS2 Ltd. nuotr.
 Išlikusios figūros detalės: šukuosena arba kepurė, gerai išreikšti kojos ir blauzdų raumenys, šiek tiek pasukta galva, o dėvima tunika, atrodo, surišta ties juosmeniu ir siekia aukščiau kelių.<br>  HS2 Ltd. nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-01-19 11:53

Figūrėlė, kuriai, kaip manoma, yra apie 2000 metų, buvo iškasta praėjusių mėtų liepą iš vandeniu užtvindyto romėnų laikų griovio Tvifordo kaime, Bekingemšyre, pietų Anglijoje. 

Iš pradžių manyta, kad tai suirusios medienos gabalas, bet tęsdami kasinėjimus ekspertai nustatė, kad tai buvo antropomorfinio pavidalo figūra – 67 cm aukščio ir 18 cm pločio.

Iš vieno medžio gabalo pagaminta figūra dėl drožybos stiliaus ir tuniką primenančios figūrėlės aprangos, manoma, yra iš ankstyvojo romėnų laikotarpio. „HS2“ atstovai teigia, kad figūra pagal savo amžių buvo geros būklės, tačiau skulptūrėlės pėdos ir rankos žemiau alkūnių buvo suirusios.

Išlikusios figūros detalės: galva su kepure, gerai išreikšti kojos ir blauzdų raumenys, šiek tiek pasukta galva, o dėvima tunika, atrodo, surišta ties juosmeniu ir siekia aukščiau kelių.

„Tai itin retas radinys“, – CNN sakė „HS2“ paveldo skyriaus vadovė Helen Wass ir pridūrė, kad ekspertai žino tik du kitus panašius romėnų-britų medinių figūrėlių pavyzdžius Jungtinėje Karalystėje.

H.Wass sakė, kad manoma, jog ši figūrėlė, pagaminta iš ąžuolo, yra iš I mūsų eros amžiaus – nes griovyje rasta to laikotarpio keramika.

„Žinome, kad objektas jau buvo gana senas dar prieš atsidurdamas po žeme, – pridūrė H.Wass. – Buvo matyti nusidėvėjimo požymių, todėl galima spėti, jog tai buvo tarsi branginamas daiktas“.

Archeologai mano, kad mediena nesuiro dėl deguonies trūkumo molingame griovio sluoksnyje – gali būti, ji ten galėjo būti padėta sąmoningai.

„Tai išties nepaprastas radinys, kuris mus supažindina su mūsų praeitimi, – pranešime spaudai sakė „Historic England“ vyresnysis mokslinis patarėjas Jimas Williamsas. – Drožybos kokybė yra išskirtinė, o figūra dar įdomesnė, nes šio laikotarpio organiniai daiktai išlieka labai retai“.

Atskirai griovyje rastas šios figūros fragmentas taip pat buvo išsiųstas datavimui radioaktyviąja anglimi, kad būtų patvirtintas medienos amžius – o stabiliųjų izotopų analizė gali parodyti, iš kur buvo gauta mediena.

Vykdant pirmąjį „HS2“ projekto etapą, tarp Londono ir Birmingemo buvo atlikta daugybė archeologinių kasinėjimų, kurių metu rasta daug įdomių radinių – didžiulis romėnų miestas, romėnų statulos ir reta mozaika.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.