Pirmajam blokų grandinės neobankui Europoje suteikta Lietuvos banko licencija

Pirmasis Europoje blokų grandinės neobankas (angl. blockchain neobank) „Benker“ pradeda savo veiklą gavęs Lietuvos banko licenciją ir pristatydamas technologinę naujovę. Neobankas veiks išskirtinai blokų grandinės pagrindu, o jo klientai galės patikimai kontroliuoti savo finansus nepriklausomai nuo kitų finansinių paslaugų teikėjų.

 Neobankas veiks išskirtinai blokų grandinės pagrindu, o jo klientai galės patikimai kontroliuoti savo finansus nepriklausomai nuo kitų finansinių paslaugų teikėjų.<br> 123rf iliustr.
 Neobankas veiks išskirtinai blokų grandinės pagrindu, o jo klientai galės patikimai kontroliuoti savo finansus nepriklausomai nuo kitų finansinių paslaugų teikėjų.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-20 15:14

Nuo seno kiekviena valstybė kūrė savas finansines sistemas, priežiūros institucijos prižiūrėjo bankus ir kitas finansines institucijas, o teisės aktai gynė finansų sistemos dalyvių interesus ir garantavo, kad visų pinigai išliktų saugūs.

Šiuolaikinis finansų pasaulis grindžiamas įstatymais ir teisės aktais, kurie suteikia apsaugą dalyvaujančioms šalims tik tada, kai susiformuoja abipusis pasitikėjimas tokia tvarka. Tačiau finansų apsaugą gali suteikti ne tik pasitikėjimas, bet ir technologijomis paremtos garantijos, kurias siūlo blokų grandinės, užtikrindamos skaidrumą, kontrolę ir stabilumą.

„Benker“ – pirmasis Europoje oficialiai licencijuotas blokų grandinės neobankas, gavęs Lietuvos banko licenciją ir priskirtas prie elektroninių pinigų institucijų kategorijos, pristato technologinę garantiją, leisiančią įgyvendinti klientų finansų apsaugą. Lietuvos bankas, uždegęs žalią šviesą neobankui, išdavė licenciją pirmajam finansinių paslaugų teikėjui Europos Sąjungoje, kuris veiks tik blokų grandinės pagrindu.

Pasitelkus šią technologiją, finansinių paslaugų teikėjai turės ne tik laikytis reikalavimų – jie privalės veikti skaidriai ir nebegalės keisti taisyklių savo nuožiūra. Klientams bus užtikrintas nuolatinis saugumas 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę ir visiška savo finansų kontrolė.

Neobanko vadovas Viktoras Bodnáras tikisi, kad tai taps esminiu asmeninių finansų transformacijos katalizatoriumi. „Gavę elektroninių pinigų institucijos licenciją, galėsime radikaliai sumažinti finansinių institucijų poveikį klientams. Tai mes vadiname naująja pasaulio tvarka. Svajojome apie tai ilgai, o 2022 šią svajonę pristatysime rinkai“, – apie bendrovės ateities viziją kalba Viktoras Bodnáras.

Neobankas veiks finansų sektoriui sukurtoje hibridinėje blokų grandinėje „Natrix“. Ši paslauga atitinka visus BDAR (Bendrojo duomenų apsaugos reglamento), bankų slaptumo ir reguliavimo reikalavimus.

„Pagrindinė „Benker“ idėja – suteikti vartotojui absoliučią laisvę, visišką finansų kontrolę bei, tuo pačiu, aukšto lygio saugumą ir lengvą naudojimąsi. Iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti paprasta, tačiau kūrimo ir licencijavimo etape susidūrėme su daugybe iššūkių. Šio darbo rezultatas – sistema, kurioje klientai ir paslaugų teikėjai pagaliau yra tame pačiame lygmenyje, išlaikant visus teisinius ir reguliavimo reikalavimus.“ – apie pastarųjų dvejų metų darbą pasakoja Lietuvoje įsikūrusios įmonės UAB „BEM Europe“ vadovas Viktoras Bodnáras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai