Belgijos kariuomenė gaus naujas šarvuotas inžinerines mašinas

Geriausią ginkluotę ir šarvus turi manevriniai daliniai ir padaliniai, paprastai kalbant – pėstininkai, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Pasak jo, šie daliniai gauna didelio kalibro ir gero šarvo pėstininkų kovos mašinas, prieštankines priemones, tankus.

 Šios naujos inžinerinės mašinos yra pagamintos ant JCB ekskavatoriaus platformos.<br> JCB iliustr.
 Šios naujos inžinerinės mašinos yra pagamintos ant JCB ekskavatoriaus platformos.<br> JCB iliustr.
 Šios naujos inžinerinės mašinos yra pagamintos ant JCB ekskavatoriaus platformos.<br> JCB iliustr.
 Šios naujos inžinerinės mašinos yra pagamintos ant JCB ekskavatoriaus platformos.<br> JCB iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 3:02 PM

„Didelis kalibras reikalingas tiesioginiame sąlytyje kovoti su priešininku, turinčiu tam tikrą šarvuotą techniką (pvz „BMP-2“, „BMP-3“, tankus). Geras šarvas reikalingas, kad atlaikytų priešininko pagrindinių kalibrų pataikymus, jeigu nepadeda tinkamai suplanuota ugnis ir greitas manevras“, – aiškina karys.

Tačiau jo teigimu, ne vien pėstininkai vykdo operacijas. „Jiems yra priskiriami kiti padaliniai. Tai gali būti priešlėktuvinės gynybos, prieštankiniai, artilerijos, medicinos arba inžinierių padaliniai. Kad šie priskirti padaliniai gebėtų veikti kartu su pėstininkais, jie turi turėti tokį pat apsaugos lygį, tokį pat pravažumą ir tokį pat greitį kaip ir remiantieji pdaliniai. Taip jie nesudarys kliūčių vykdyti operacijas ir patys bus atitinkamai apsaugoti“, – teigia D.Antanaitis.

Jis pasakoja, kad norėdama sustiprinti priešakinius dalinius ir padalinius inžineriniais pajėgumais, Belgijos kariuomenė į savo arsenalą gaus naujas šarvuotas inžinerines mašinas ACEV (angl. Armoured Combat Engineer Vehicle). Karių, turinčias šias mašinas, užduotys bus užtikrinti padalinių manevringumą (naikinat inžinerines užtvaras, darant kelius ir panašiai), daryti kliūtis priešo judėjimui bei įrenginėti priedangas.

„ACEV turi tokį pat apsaugos lygį, kaip ir Belgijos kariuomenės turimi transporteriai „Dingo“ (sukurti remiantis „Unimog“ platforma) bei „Griffon“. Naujos inžinerinės mašinos taip pat pritaikytos ir perkėlimui oru“, – nurodo ginkluotės entuziastas.

ACEV gali pasiekti 60 km/h greitį vykstant kolonoje ir būti perkelti transportiniais lėktuvais „An-124“, „C-130“, „C-17“ ir „A400M“. „Šios naujos inžinerinės mašinos yra pagamintos ant JCB ekskavatoriaus platformos. Būtent gamitnojas JCB ir liks atsakingas už ACEV logistinį palaikymą ir operatorių mokymus. ACEV Belgijos kariuomenėje turėtų pakeisti dabar naudojamas inžinerines mašinas, kurtas ant tanko „Leopard 1“ platformos“, – aiškina karininkas.

ACEV buvo konstruojamas vykdant JAV kariuomenės HMEE (angl. High Mobility Engineer Excavator) programą. Pagal ją, ACEV buvo priskirti prie pėstininkų transporterių „Stryker“ brigadų. „Iš viso JAV kariuomenėje tarnauja 800 ACEV. Be JAV ir Belgijos, šios inžinerinės paramos mašinos tarnauja Australijos, Danijos, Vokietijos, Ispanijos, Švedijos ir Didžiosios Britanijos kariuomenėse“, – pasakoja D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.