Rusija giriasi nauju kariniu vikšriniu bepiločiu – bet jis kelia nemažai abejonių

Rusijos propagandinė televizija „Zvezda“ parodė kaip rusų kariai treniruojasi poligone veikti kartu su vikšrinėmis bepilotėmis mašinomis, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. „Anot pranešėjo, šie robotai turi dirbtinį intelektą, vykdo vietovės užterštumo cheminėmis, biologinėmis arba branduolinėmis medžiagomis žvalgybą, gali atlikti kelio išminavimą susisprogdinant ant minos, vežti karių aprūpinimą. Anot reportažo, šios mašinėlės dar ir papildomai šarvuotos“, – sako karys, bet neslepia ironiškai vertinantis šį kūrinį.

 Rusijos propagandinė televizija „Zvezda“ parodė kaip rusų kariai treniruojasi poligone veikti kartu su vikšrinėmis bepilotėmis mašino.mis<br> Reportažo stopkadras.
 Rusijos propagandinė televizija „Zvezda“ parodė kaip rusų kariai treniruojasi poligone veikti kartu su vikšrinėmis bepilotėmis mašino.mis<br> Reportažo stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-04 09:25

Jis pasakoja, kad šis naujas distanciniu būdu valdomas robotukas turi GPS arba GLONASS daviklį, kelias antenas valdymui bei vaizdo stebėjimo perdavimui operatoriui. „Daugiau informacijos apie šį naują robotuką nėra pateikiama“, – pastebi D.Antanaitis.

Anot jo, Rusija robotizuotų sistemų kūrime jau palyginus seniai bando pasyvyti išsivysčiusias valstybes. „Kelias iš jų netgi buvo atgabenę į pilietinio karo draskomą Siriją, kur išbandė miesto sąlygomis. Nors šie bandymai viešoje erdvėje buvo pompastiškai ištiražuoti, tačiau profesionalioje spaudoje buvo minimas ypač blogas ryšys su bepilotėmis mašinomis, kuris nestabiliai siekė 100-300 metrų, taip pat valdymo ir ginklų sistemų nepatikimumas“.

D.Antanaitis pasakoja, kad 2021 metų pabaigoje Rusijos kariuomenė paskelbė, jog šiais metais dar kartą išbandys bepilotes kovines sistemas, siekiant įvertinti jų kovinį naudingumą mūšio lauke bei įvertinti kiek ekonomiškai naudingiau prarasti vieną bepilotę sistemą, palyginus su kovinės transporto priemonės praradimu, kurią valdo Rusijos kariuomenės kariai.

Internautai teigia pastebėję, kad kai kurios naujojo rusiško roboto dalys labai primena dalis, pardavinėjamas kinų elektroninėje parduotuvėje Alibaba.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.