Lietuvių sukurta programavimo mokymo platforma tarptautiniame konkurse nuskynė laurus

Prestižiniame skaitmeninių inovacijų konkurse „World Summit Awards“ (WSA) apdovanota Lietuvoje sukurta platforma „Angis“, siekianti programavimą padaryti patrauklų jaunimui. Kūrėjų teigimu, per kelis mėnesius jiems pavyko tūkstančius paauglių sudominti „Python“ programavimu.

 Prestižiniame skaitmeninių inovacijų konkurse „World Summit Awards“ (WSA) apdovanota Lietuvoje sukurta platforma „Angis“, siekianti programavimą padaryti patrauklų jaunimui (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 Prestižiniame skaitmeninių inovacijų konkurse „World Summit Awards“ (WSA) apdovanota Lietuvoje sukurta platforma „Angis“, siekianti programavimą padaryti patrauklų jaunimui (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 10:27 AM

„World Summit Awards“ – pasaulinė iniciatyva, kurios tikslas – atrasti ir skleisti geriausias pasaulyje skaitmenines inovacijas, prisidedančias prie Jungtinių Tautų iškeltų Darnaus vystymosi tikslų.

„Angį“, sukurtą informacinių technologijų bendrovės „Visma Lietuva“, WSA apdovanojimui dar 2021-ųjų rugpjūčio mėnesį nominavo nacionalinis konkursas „Naujasis knygnešys“, skyręs pagrindinį prizą „Mokymosi ir švietimo“ kategorijoje. Šį vasarį iš skirtingų pasaulio valstybių sudaryta profesionalų žiuri išrinko po 5 geriausius skaitmeninius sprendimus 8 konkurso kategorijose.

Tarp jų „Švietimo ir mokymosi“ kategorijoje pateko ir paaugliams skirta nemokama platforma „Angis“, kurioje vaizdo įrašų formatu bei automatinių namų darbų pagalba patyrę programuotojai moko „Python“ – vienos populiariausių programavimo kalbų pasaulyje. Šiuo metu projektas pritraukė jau daugiau kaip 15 tūkst. Lietuvos moksleivių.

Reikšmingas komandos ir Lietuvos įvertinimas

Bendrovės vadovo ir „Angies“ autoriaus Manto Urbono teigimu, platformos pripažinimas tarptautiniu mastu – didžiulis laimėjimas tiek visai prie projekto dirbusiai komandai, tiek Lietuvai.

„Per nepilnus metus „Angies“ platforma spėjo tapti reikšmingu ir įdomiu įvadu į programavimą tūkstančiams paauglių iš visos Lietuvos, todėl džiaugiamės, kad mūsų indėlis į IT švietimo puoselėjimą yra pastebimas ne tik vietiniu, bet ir tarptautiniu mastu. Šis įvertinimas – svarbus postūmis tiek mums, tiek visai šaliai, raginantis ir toliau ieškoti unikalių sprendimų, kurie padėtų auginti jaunąją programuotojų kartą nepriklausomai nuo jų socialinės aplinkos“, – sako M.Urbonas.

Ilgametė WSA Lietuvos nacionalinė ekspertė ir WSA Didžiosios žiuri narė Ieva Žilionienė priduria, kad vertindama pretendentus, žiuri kasmet ieško prasmingų ir realų pokytį kuriančių skaitmeninių produktų, padedančių praktiškai siekti Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslų. Anot jos, „Angies“ platforma – vienas iš tokių projektų.

„Pernai pristatytas „Angies“ projektas jau yra tapęs svarbiu, patraukliu ir nemokamu šalies paauglių IT išsilavinimo elementu. Tai – jau ne pirmas kartas, kai Lietuva įrodo savo pranašumą WSA Švietimo ir mokymosi kategorijoje, todėl šis laimėjimas tik dar kartą patvirtina faktą, kad esame puikius edukacinių technologijų sprendimus kurianti valstybė“, – teigia I. Žilionienė.

WSA laureatai šių metų kovo pabaigoje nuotoliniu būdu susitiks WSA Pasauliniame kongrese, vyksiančiame Vienoje. Jo metu bus pristatomi skaitmeninių inovacijų kūrėjų sprendimai, vyks mokymai ir susitikimai su tarptautiniais mentoriais bei ekspertais. Taip pat nugalėtojai bus apdovanoti iškilmingos pagerbimo ceremonijos metu.

Augina jaunąją programuotojų kartą

M.Urbonas pratęsia, kad „Angies“ platforma yra svarbi ir tuo, jog didina IT švietimo prieinamumą visoje Lietuvoje. Jo teigimu, nors platforma daugiausia vartotojų turi didmiesčiuose, tačiau aukštųjų technologijų žinias svarbu skleisti visiems vaikams, visose šalies vietovėse. Tai puikiai iliustruoja ir projekto partnerystė su „Mažaisiais stebukladariais“ – socialine iniciatyva, skirta mokyti programavimo pradmenų vaikus, gyvenančius mažuose miesteliuose ar augantiems nepasiturinčiose šeimose.

„Stengiamės, kad vaikų išsilavinimas taptų nepriklausomas nuo jų gyvenamosios vietos ar finansinių galimybių, o programavimo pagrindų galėtų išmokti kiekvienas jaunosios kartos atstovas. Šio tikslo siekti padeda ir sklandus bendradarbiavimas su kitais partneriais, pavyzdžiui, „Mažųjų stebukladarių“ projektu, leidžiančiu pasiekti socialiai pažeidžiamose grupėse esančius vaikus“, – teigia įmonės vadovas.

Šį projektą kuruojančios organizacijos „Vaikų svajonės“ atstovė Rasa Statulevičienė pažymi, kad „Angies“ platformą „Mažųjų stebukladarių“ dalyviai naudoja nuo pat projekto starto praėjusių metų rudenį.

Jos teigimu, vaikai noriai jungiasi prie iniciatyvos – programavimo pagrindų jau mokosi 174 vaikų dienos centrų lankytojai, o šį kovą startuos nauja 182 vaikų grupė, nersianti į IT subtilybių pilną pasaulį.

„Angies“ platforma yra puiki galimybė vaikams susipažinti su programavimu – jos užduotys įtraukia savo draugiška ir šilta atmosfera. Pagrindiniu jos išskirtinumu laikyčiau lietuvių kalbą, nes tai yra itin aktualu vaikams, gyvenantiems mažuose miesteliuose ar augantiems nepasiturinčiose šeimose, kurių žinios skiriasi nuo didmiesčiuose augančių moksleivių. Reikšminga ir tai, kad šis bendradarbiavimas padeda atrasti talentingus vaikus, norinčius sieti savo ateitį su programavimu“, – sako R.Statulevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.