Nostalgija 90-iesiems pasiekė „TikTok“: kaip į madą sugrįžo vienkartiniai fotoaparatai?

Nostalgija 90-iesiems jau pasiekė ir jaunimo Lietuvoje pamėgtą soc. tinklą „TikTok“. Pastaruoju metu socialiniame tinkle ypač sparčiai populiarėja filmukai, sukurti iš vienkartiniu fotoaparatu darytų nuotraukų. Paieškų su grotažyme „vienkartinis fotoaparatas“ (angl. #disposablecamera) skaičius šiuo metu siekia daugiau nei 283 mln., skelbia socialinio tinklo duomenys. Plačiau šį fenomeną pranešime žiniasklaidai apžvelgia „Bitės Profai“.

 Nostalgija 90-iesiems jau pasiekė ir jaunimo Lietuvoje pamėgtą soc. tinklą „TikTok“. <br> 123rf nuotr.
 Nostalgija 90-iesiems jau pasiekė ir jaunimo Lietuvoje pamėgtą soc. tinklą „TikTok“. <br> 123rf nuotr.
 Pastaruoju metu socialiniame tinkle ypač sparčiai populiarėja filmukai, sukurti iš vienkartiniu fotoaparatu darytų nuotraukų.<br>Pexels nuotr.
 Pastaruoju metu socialiniame tinkle ypač sparčiai populiarėja filmukai, sukurti iš vienkartiniu fotoaparatu darytų nuotraukų.<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 14, 2022, 2:06 PM

„Jaunimas (nuo 16 iki 24 metų amžiaus), kuris sudaro didžiausią „TikTok“ auditorijos dalį, jau kuris laikas yra linkęs rengtis tėvų jaunystės drabužiais ar klausytis tuos laikus menančios muzikos, tarsi norint patirti tai, ką patyrė tuomet gyvenę žmonės. Nenuostabu, kad dabar atėjo eilė ir vienkartiniams fotoaparatams, kurie 90-aisiais buvo tikras mados simbolis“, – sako „Bitės Profė“ Lina Štrafėlaitė.

Nostalgija praėjusiems laikams

Peržvelgę grotažyme #disposable camera pažymėtą turinį, dažniausiai rasime pasikartojantį vaizdo įrašo scenarijų: pradžioje parodomas vienkartinis fotoaparatas, vėliau – juo darytos nuotraukos. Žinoma, fone skambant populiariausioms to laikmečio dainoms, pavyzdžiui, Colony House „You Know It“.

Komentaruose filmukų autoriai dažniausiai dalinasi patarimais, kaip naudotis vienkartiniu fotoaparatu, išvengti tamsių nuotraukų ar sukurti tokį vaizdo įrašą.

„Daugeliui greičiausiai kyla klausimas, kaip vienkartinis fotoaparatas išpopuliarėjo tarp jaunimo, kuris užaugo su telefonais, galinčiais padaryti keliasdešimt nuotraukų per kelias sekundes. Visgi devintajame dešimtmetyje pradėjo formuotis naujos mados, atsirado ribotų daiktų, kūrėsi jaunimo judėjimai. Visas šis laikas neribotų galimybių pasaulyje gyvenančiam jaunimui atrodo labai „egzotiškas“ ir sukelia nostalgijos jausmą. O vienkartinis fotoaparatas yra patogus būdas bent šiek tiek pakeliauti laiku“, – aiškina išmaniųjų įrenginių ekspertė.

Taip pat nuotraukų vienkartiniu fotoaparatu pakartoti neįmanoma neišnaudojant naujo kadro. Galbūt todėl jaunimas tokiu fotoaparatu užfiksuotas nuotraukas laiko nuoširdesnėmis ir unikalesnėmis.

90-tųjų filtrai išmaniuosiuose telefonuose

Jei norite išbandyti naująją tendenciją, tačiau neturite vienkartinio fotoaparato, gera žinia ta, kad senų nuotraukų efektą leidžia išgauti ir mobiliosios programėlės, pavyzdžiui, „Huji Cam“ („Android“ ir „iOS“) ar „1998 Cam“ („Android“ ir „iOS“).

„Abi programėlės veikia labai panašiai – jums tereikia pasukti telefoną horizontaliai, lyg laikytumėte vienkartinį fotoaparatą, ir naudojant programėlės kamerą užfiksuoti norimą vaizdą. Jos automatiškai suredaguos nuotraukas taip, kad šios kuo labiau primintų senovines. Norėdami, kampe dar galėsite pridėti datą, pavyzdžiui, 1998 m., o tai dar labiau sustiprins bendrą įspūdį“, – sako L.Štrafėlaitė.

„Huji Cam“ ir „1998 Cam“ yra nemokamos, norint įkelti nuotraukas iš galerijos, reikės sumokėti iki 2 eurų vienkartinį mokestį

Jei kartu su nuotraukomis norite išbandyti ir nostalgiškus vaizdo įrašus, parsisiųskite programėlę „WHS Cam“ („Android“ ir „iOS“). Ji leis sukurti retro stiliaus vaizdo įrašus, kurie atrodys lyg po keliasdešimt metų ištraukti iš saugyklos: su netikra data fone ir seną vaizdajuostę primenančiais vaizdo ir garso efektais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.