„Telia“ Lietuvoje pavasarį pradeda 3G ryšio išjungimą

Utena, Molėtai, Ignalina, Švenčionys – šie rytų Lietuvos rajonai bus pirmieji, kuriuose nuo kovo 15 dienos „Telia“ visiškai išjungs 3G ryšį. Šiai technologijai skirtus dažnius bendrovė perleis pažangesniam ir spartesniam 4G ryšiui. Iki vasaros pradžios 4G užkeis 3G didžiojoje dalyje Aukštaitijos bei Žemaitijos, o iki Kalėdų „Telia“ visoje Lietuvoje liks tik su 2G, 4G ir 5G technologijomis.

 Iki vasaros pradžios 4G užkeis 3G didžiojoje dalyje Aukštaitijos bei Žemaitijos, o iki Kalėdų „Telia“ visoje Lietuvoje liks tik su 2G, 4G ir 5G technologijomis.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Iki vasaros pradžios 4G užkeis 3G didžiojoje dalyje Aukštaitijos bei Žemaitijos, o iki Kalėdų „Telia“ visoje Lietuvoje liks tik su 2G, 4G ir 5G technologijomis.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Telia 3G išjungimo žemėlapis.<br>  Telia iliustr.
 Telia 3G išjungimo žemėlapis.<br>  Telia iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 1:18 PM

„Šį technologijų virsmą ne veltui vadiname 3G saulėlydžiu – juk saulėlydis yra puikus įrodymas, kad pabaiga gali būti graži. Būtent taip yra ir šiuo atveju, kadangi vis mažiau naudojamos 3G technologijos ištekliai – radijo dažniai – atiteks 4G ryšiui ir tai leis jį dar labiau išplėsti. Senas technologijas keisdami naujomis, žmonėms ir verslams užtikrinsime dar geresnę paslaugų kokybę“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Kas dvi savaites „užmigs“ vis kitos 3G stotys

Bendrovė yra suplanavusi 3G ryšį Lietuvoje išjungti palaipsniui, kas dvi savaites vis kituose rajonuose. Apie tai paveikti klientai kiekviename bus tiesiogiai informuojami likus ne mažiau nei mėnesiui iki 3G išjungimo.

Kovo viduryje pradėjus nuo rytinių Lietuvos rajonų, vėliau 3G išjungimo estafetė iki pat vasaros keliaus per Aukštaitiją ir Žemaitiją vakarinės dalies link, aplenkiant tik čia esančius didžiuosius miestus – Panevėžį, Šiaulius, Kauną.

Darbai bus tęsiami rudenį, kuomet 3G ryšį bendrovė numato išjungti Suvalkijoje, Dzūkijoje ir Mažojoje Lietuvoje, įskaitant ir visus didžiuosius miestus. Paskutinę stotelę, Vilnių ir jo apylinkes, numatoma pasiekti gruodžio mėnesį.

Daugiau pajėgumų tam, ką žmonės išties naudoja

Pasak A.Šemeškevičiaus, 2006 metais Lietuvoje pristatyta 3G technologija pirmiausia buvo orientuota į klientų poreikius turėti greitesnį mobilųjį internetą, ko negalėjo užtikrinti 2G ryšys. Visgi žmonių apetitas mobiliajam internetui augo taip sparčiai, kad tapo akivaizdu, jog 3G jo patenkinti nesugebės – tuo pasirūpino 2011-aisiais pristatyta 4G paslauga.

 

„3G ryšys tapo tarsi tarpine stotele tarp tikrąjį mobilumą atnešusio 2G ir mobiliojo interneto galimybes atskleidusio 4G. Tačiau 2G ryšiu vis dar aktyviai naudojasi tiek žmonės, tiek verslas – jį palaiko ne tik senieji mygtukiniai telefonai, bet ir įvairūs daiktų interneto jutikliai. Todėl pirmiausia išjungiame 3G, kuris šiandien mažiausiai reikalingas. Iki šiol jam naudotus radijo dažnius perleidę 4G technologijai, dar labiau pagerinsime mobiliojo interneto spartą ir kokybę“, – sako įmonės technologijų vadovas. 4G ryšio vidutinė greitaveika bednrovės tinkle dabar jau siekia daugiau nei 100 Mb/s.

Beje, Lietuva nėra išimtis: 3G įrenginių mažėja visame pasaulyje, šiam ryšiui skirtus dažnius į 4G technologiją įmonė perkelia ir kitose šalyse, panašių veiksmų imasi ir kiti operatoriai.

Ryšį turės visi

Klientams, jau naudojantiems 4G ryšį, A.Šemeškevičius pataria ir toliau juo naudotis, o dėl 3G išjungimo nesukti galvos. Jūsų vietovėje operatoriui išjungus 3G ryšį ir jo dažnius perkėlus 4G technologijai, svarbiausias pokytis, kurį galite pajausti, yra pagreitėjęs duomenų perdavimas.

Turintiems senesnius, 4G nepalaikančius įrenginius, juos gali tekti atsinaujinti. Kitu atveju, išjungus 3G, žmonės toliau galės naudotis paslaugomis 2G ryšiu.

Įmonės atstovas atkreipia dėmesį, kad didelė dalis šiuo metu prie 3G ryšio besijungiančių įrenginių iš tiesų palaiko 4G: „Žmonėms reikėtų atkreipti dėmesį į prierašą greta mobiliojo ryšio padalų. Jei matote ne 5G, 4G, 4G+ ar LTE, o kitokį prierašą, veikiausiai jūsų telefonas yra prisijungęs prie 3G arba 2G tinklo. Tam, kad telefonas jungtųsi prie 4G, reikėtų įrenginio nustatymuose, mobiliųjų tinklų skiltyje pasirinkti automatinį tinklo parinkimo būdą arba pageidaujamą 4G/LTE.“

4G ryšiu bendrovės tinkle galima ne tik naršyti, siųsti SMS, bet ir skambinti naudojant „VoLTE“ technologiją, kuri užtikrina geriausią balso kokybę, itin greitą sujungimą bei leidžia vienu metu kalbėti ir naudotis itin sparčiu interneto ryšiu. Šiuo metu įmonės tinkle apie 60 proc. skambučių vyksta per „VoLTE“, o atsisakant 3G ši proporcija tik dar labiau išaugs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.