Sukūrė grybų rinkimo robotą

Vakarų Ontarijo universiteto (Kanada) robotechnikos inžinieriai sukūrė autonominį grybų derliaus nuėmimo kombainą, kuris padės spręsti darbo jėgos trūkumo ir tvaraus žemės ūkio problemas.

 Robotas gali dirbti 24 valandų pamainomis, o tai pat skenuoja grybus – ir jei koks nėra pilnai išaugęs, įsimena, kad reikėtų grįžtų tinkamu metu, po kelių valandų.<br> Stop-kadras.
 Robotas gali dirbti 24 valandų pamainomis, o tai pat skenuoja grybus – ir jei koks nėra pilnai išaugęs, įsimena, kad reikėtų grįžtų tinkamu metu, po kelių valandų.<br> Stop-kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 12:33 PM

Inžinerijos profesorius Mehrdadas R.Kermani ir jo komanda per 10 metų trukusį projektą kūrė prototipą, kuris dabar tapo pirmąja komercializuota tokio pobūdžio robotizuota derliaus nuėmimo sistema.

„Kai pradėjome projektą, neturėjome jokių konkrečių duomenų ar metodų, kuriais galėtume remtis, – sako M.R.Kermani. – Iš esmės pradėjome nuo nulio“.

„Nuvykę į grybų ūkį, pirmiausia pastebėsite, kad grybai yra labai tankūs ir lysvėse jų auga gana daug. Žmonės yra pakankamai tikslūs ir vikrūs, kad lengvai paimtų grybą. Retkarčiais jie gali pakeisti savo manevrą – kad patogiau suimtų. Tačiau tai ne visada tas pats judesys. Kartais žmonės grybą pakreipia, kartais nusuka – o kartais tai būna abiejų judesių derinys. Tai priklauso nuo to, kaip jie jaučia tą grybą. Bet kai visa tai išverti į mašininį kodą, tai nėra labai intuityvus dalykas“, – pasakoja inžinierius.

Pirmasis prototipas leido komandai atlikti eksperimentus ir patobulinti rinkimo mechanizmą, kad būtų pasiektas „švelnus prisilietimas“, neleidžiantis sugadinti lengvai pažeidžiamų grybų. Antrasis iššūkis buvo „išmokyti“ robotą atpažinti, kada grybą jau galima rinkti.

Robotas gali dirbti 24 valandas per parą ir gali skenuoti grybus – tad jei koks nėra pilnai išaugęs, įsimena, kad reikėtų grįžtų tinkamu metu, po kelių valandų.

Vėliau sistema buvo išbandyta vietiniame ūkyje – ir galiausiai buvo įkurta derliaus nuėmimo robotų įmonė „Mycionics“.

Matyti, kaip moksliniai tyrimai ir žinios perkeliamos į taikomąją veiklą, yra „labai geras jausmas“, sako M.R.Kermani. „Žinome, kad trūksta darbo jėgos, o (didėjant pasaulio gyventojų skaičiui) turime pagaminti daugiau maisto produktų ir išlaikyti tvarią jų kainą“, – teigia mokslininkas.

Parengta pagal „Robotics and Innovation“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.