Kaip buvo išrastas teflonas ir tefloninė keptuvė

Batsiuvys be batų, o siuvėjas be švarko. Rodos, ši taisyklė negaliojo prancūzų inžinieriui Marco Gregoire’ui, sugalvojusiam keptuves dengti teflonu.

Teflonas atsparus aukštai ir žemai temperatūrai, tvirtas, netirpsta daugelyje tirpiklių ir yra atsparus rūgščių ir šarmų poveikiui.<br>123rf nuotr.
Teflonas atsparus aukštai ir žemai temperatūrai, tvirtas, netirpsta daugelyje tirpiklių ir yra atsparus rūgščių ir šarmų poveikiui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 8:07 AM

M.Gregoire’o žmona neturėjo daug progų priekaištauti vyrui, kad jis nesirūpina palengvinti jai buities rūpesčių naštos. Moteriai užteko užsiminti apie neprisvylantį indą, ir netrukus ji turėjo pirmąją pasaulyje tefloninę keptuvę.

1954 m. M.Gregoire’ui buvo išduotas patentas teflono dangoms dengti. Po metų šeima ėmėsi verslo: jis dengė keptuves teflonu, o žmona jas pardavinėjo. Vėliau juodu įkūrė įmonę „Tefal“ ir 1958 m. pardavė milijoną aliuminio keptuvių, dengtų teflono sluoksniu.

Teflonas – prekinis pavadinimas medžiagos, kurią užpatentavo JAV įmonė „Du Pont“.

Medžiagą 1938 m. atsitiktinai išrado šios įmonės 27 metų chemikas Roy Plunkettas.

Jis dirbo su aušinimo medžiagomis ir po vieno eksperimento pastebėjo, kad tetrafluoretileno dujos virto baltais milteliais.

Mokslininką šie milteliai labai nustebino – jis nustatė, kad jie nereaguoja su freonu, alkoholiu, sieros ir azoto rūgštimis, ledine acto rūgštimi – medžiagomis, prieš kurias atsilaiko reta medžiaga.

„Du Pont“ 1962 m. pradėjo masiškai iš teflono gaminti virtuvės reikmenis. Pakeitus visus etileno molekulės vandenilio atomus fluoro atomais susidaro tetrafluoretilenas, kurį polimerizuojant susidaro teflonas, arba politetrafluoretilenas. Jis yra pirmasis susintetintas plastikas, kurio sudėtyje yra fluoro.

Teflonas atsparus aukštai ir žemai temperatūrai, tvirtas, netirpsta daugelyje tirpiklių ir yra atsparus rūgščių ir šarmų poveikiui.

Šios savybės ir lėmė jo naudojimą elektronikoje, technikoje, medicinoje, cheminių ir virtuvės indų gamyboje.

Jis naudojamas tarpikliams, įvairioms prietaisų detalėms, izoliacinėms medžiagoms, vamzdžiams, nepridegančioms dangoms gaminti.

Audiniai, padengti teflono sluoksniu, atsparūs dėmėms, į juos neįsiskverbia vanduo, riebalai, todėl jų paviršių užtenka tiesiog nuvalyti.

Nors buvo manoma, kad teflonas yra aplinkai nekenkianti medžiaga, naujų tyrimų rezultatai rodo ką kita.

JAV Aplinkos apsaugos agentūra (EPA) pranešė apie galimą kancerogeninį poveikį net nuo mažo teflono kiekio, vis dažniau pasitaikančio aplinkoje ir žmogaus kūne.

EPA mokslininkų grupė nutarė, kad teflonas turi didelį, nors nevisiškai ištirtą potencialą sukelti vėžį. Jie pabrėžia, kad labai svarbu kuo išsamiau ištirti šios medžiagos poveikį žmonėms ir aplinkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.