Koronaviruso testų kainos ir testavimo politika pasaulyje bei Lietuvoje: ar kuo skiriamės?

Siautėjant naujajam koronavirusui, testavimasis nuo COVID-19 daugelyje šalių tapo beveik rutina. Bet kaip skiriasi dažniausiai atliekamų (greitųjų antigeno ir molekulinių PGR) testų kainos skirtingose šalyse, kaip skiriasi testavimo politika – ir kaip tokiame kontekste atrodo Lietuva?

 Siautėjant naujajam koronavirusui, testavimasis nuo COVID-19 daugelyje šalių tapo beveik rutina.<br> 123rf nuotr.
 Siautėjant naujajam koronavirusui, testavimasis nuo COVID-19 daugelyje šalių tapo beveik rutina.<br> 123rf nuotr.
 SARS-CoV-2 ant žmogaus ląstelių paviršiaus (reali elektromikroskopinė nuotrauka). <br> NIAID nuotr.
 SARS-CoV-2 ant žmogaus ląstelių paviršiaus (reali elektromikroskopinė nuotrauka). <br> NIAID nuotr.
 Šioje elektroniniu mikroskopu darytoje nuotraukoje matyti, SARS-CoV-2 (apvalūs mėlynos spalvos objektai) ant laboratorijoje užaugintų ląstelių paviršiaus.<br> NIAID nuotr.
 Šioje elektroniniu mikroskopu darytoje nuotraukoje matyti, SARS-CoV-2 (apvalūs mėlynos spalvos objektai) ant laboratorijoje užaugintų ląstelių paviršiaus.<br> NIAID nuotr.
 Šiame elektroniniu mikroskopu padarytoje nuotraukoje matomas SARS-CoV-2, išskirtas iš JAV paciento. Aiškiai matyti viruso smaigalių „karūna“, pagal kurią ir pavadinta ši virusų rūšis.<br> NIAID nuotr.
 Šiame elektroniniu mikroskopu padarytoje nuotraukoje matomas SARS-CoV-2, išskirtas iš JAV paciento. Aiškiai matyti viruso smaigalių „karūna“, pagal kurią ir pavadinta ši virusų rūšis.<br> NIAID nuotr.
 SARS-CoV-2 ant žmogaus ląstelių paviršiaus (reali elektromikroskopinė nuotrauka).<br> NIAID nuotr.
 SARS-CoV-2 ant žmogaus ląstelių paviršiaus (reali elektromikroskopinė nuotrauka).<br> NIAID nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 22, 2022, 1:34 PM, atnaujinta Feb 22, 2022, 1:55 PM

Australijoje sausio pabaigoje pradėta taikyti federalinė programa, pagal kurią pensininkai ir lengvatinių kortelių turėtojai per tris mėnesius vaistinėje gali nemokamai atlikti iki 10 greitųjų antigeno testų. Tačiau programos pradžią apsunkino tiekimo problemos.

Sausį šalies konkurencijos priežiūros institucija išreiškė susirūpinimą dėl to, kad greitųjų antigeno testai dažnai kainuoja nuo 20 iki 30 Australijos dolerių (13-19 eurų) už vienetą, o kartais, smulkesnėse mažmeninės prekybos vietose net ir daugiau nei 70 Australijos dolerių (45 eurus) už testą – nors didmeninė kaina svyruoja nuo 4 iki 11,5 Australijos dolerių (nuo 2,5 iki 7,3 euro).

Belgijoje vaistinėse parduodamų antigeno savitikros testų kaina yra maždaug 6-8 eurai, t.y. brangiau nei kaimyninėse šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje ir Nyderlanduose – nors šalies prekybos centruose jų galima įsigyti už maždaug 3 eurus.

Kainos sumažėjo ir belgai tikisi, kad ir toliau mažės: vienas didelis vaistinių tinklas šią savaitę paskelbė pradėjęs pardavinėti testus už 2 eurus.

PGR testas, kuris kainuoja apie 41 eurą, simptomus turintiems žmonėms yra nemokamas arba gali būti kompensuojamas sveikatos draudimo lėšomis, o savikontrolės testus paprastai turi finansuoti patys asmenys. Belgijos vartotojų asociacija „Test-Achats/Test Aankoop“ šią savaitę apskaičiavo, kad keturių asmenų šeima per mėnesį COVID-19 testams, rankų dezinfekavimo priemonėms ir veido kaukėms gali išleisti iki 250 eurų.

Ispanijoje – 17-oje šios šalies savivaldos regionų – testavimo tvarka yra skirtinga. Madrido regione vyriausybė iki šiol išdalino 5 mln. nemokamų antigeno testų, kuriuos galima pasiimti vaistinėse sostinėje ir jos apylinkėse.

Sausio viduryje Ispanijos vyriausybė nustatė, kad vaistinėse parduodamų antigeno testų kaina negali viršyti 3 eurų. Prieš nustatant šią ribą, testų rinkiniai kainavo apie 10 eurų ir ne visada buvo prieinami.

JAV greitųjų antigeno ir PGR tyrimų kaina ir prieinamumas labai skiriasi, priklausomai nuo gyvenamosios vietos ir sveikatos draudimo, jei asmuo tokį turi. Greitasis antigeno testas vaistinėje ar prekybos centre gali kainuoti apie 15 JAV dolerių (11 svarų sterlingų), tačiau nuo sausio visoje šalyje labai padaugėjo nemokamų testavimo vietų, taip pat mokykloms skirta milijonai testų rinkinių. PGR privačiose klinikose kainuoja 100 JAV dolerių ar daugiau, tačiau kai kuriose ligoninėse ir klinikose juos galima gauti ir nemokamai, nors prieinamumas labai nevienodas.

Nuo sausio 15 d. privačios sveikatos draudimo bendrovės privalo padengti iki aštuonių greitųjų namų testų išlaidas. Maždaug 28 milijonams žmonių, neturinčių sveikatos draudimo, J.Bideno administracija žadėjo, kad nupirks milijardą nemokamų testų, kurių žmonės gali prašyti internetu arba vietos klinikose ir vaistinėse, nors kol kas neaišku, kiek vis to buvo užtikrinta ir išdalinta.

Latvijoje greitųjų antigeno testų kainos prasideda nuo 3 eurų, privačių PGR testų – nuo 35 eurų. Valstybiniai PGR testai piliečiams atliekami nemokamai, bet su kai kuriomis išimtimis.

Lenkijoje greitieji antigeno testai kainuoja nuo 14 iki 30 zlotų (nuo 3 iki 6 eurų), privačiai atliekami PGR testai – nuo 300 zlotų (65 eurų). Valstybiniai PGR testai piliečiams atliekami nemokamai, bet su kai kuriomis išimtimis.

Pietų Afrikos Respublikoje greitieji antigeno testai kainuoja 380 randų (apie 22 eurus), o PGR testai – dvigubai daugiau.

Prancūzijoje savarankiškai atliekami testai kainuoja nuo 4 iki 5 eurų vaistinėse ir apie 1,25 euro prekybos centruose. Vaistinėse, laboratorijose ir tyrimų centruose atliekami horizontalios tėkmės (angl. lateral flow) testai ir PGR testai (abiem atvejais gaunamas rezultatas su QR kodu, leidžiančiu, pavyzdžiui, keliauti) yra nemokami visiems, kurie yra užsiregistravę Prancūzijos sveikatos priežiūros sistemoje ir yra pilnai pasiskiepiję. Sistemoje neregistruoti asmenys (pavyzdžiui, turistai) ir nepilnai pasiskiepiję asmenys už horizontalios tėkmės srauto testą moka apie 25 eurus, o už PGR – iki 45 eurų.

Tailande antigeno testų rinkiniai parduodami internetu, maisto prekių parduotuvėse ir vaistinėse, o jų kaina prasideda nuo maždaug 50 bahtų (1,36 euro). Vyriausybė aštuoniose Bankoko lokacijose ir internetu taip pat pradėjo pardavinėti antigeno testus už 35 bahtus (0,95 euro). Bet jei norite vykti į šią šalį turistiniais tikslais, prieš įvažiuojant į Tailandą būti reikalaujama atlikti testą – o tai gali kainuoti jau daug brangiau. PGR testų kaina kai kuriose vietovėse svyruoja nuo 1 300 iki 4 500 bahtų (35 iki 123 eurų).

Vokietijoje spalį buvo panaikinta nemokamų greitųjų koronaviruso testų, kuriais šalies piliečiai naudojosi norėdami patekti į tokias vietas kaip teatrus ar stadionus, sistema. Neskiepyti žmonės, išskyrus nėščias moteris, vaikus arba tuos, kuriems dėl medicininių priežasčių buvo rekomenduota nesiskiepyti, už testus turėjo mokėti patys. Buvo tikimasi, kad tai sutrukdys norintiems be medicininės priežasties išvengti skiepų, tačiau po mėnesio nemokami testai vėl buvo įvesti – nes valdžios institucijos stengėsi pažaboti sparčiai didėjantį infekcijos lygį.

Lietuvoje greitųjų antigeno testų kainos vaistinėse svyruoja nuo 4 iki 6 eurų, internetinėse vaistinių parduotuvėse jų galima rasti ir už 3,2 euro. Valstybiniai PGR testai jaučiantiems simptomus, asmenims po anksčiau atliktų tyrimų, po sąlyčio su sergančiuoju ir prieš planines gydymo paslaugas PGR tyrimai atliekami nemokamai, o darant PGR testus privačiai, jų kainos prasideda nuo daugmaž 70 eurų, bet gali siekti ir 150.

Kaip yra teigęs UAB „Antėja“ vykdantysis direktorius Vygintas Vaičenonis, PGR testo kainą sudaro reagentai, pagalbinės medžiagos ir darbo užmokestis darbuotojui – tai maždaug 70 proc. jo kainos. Mėginio paėmimas sudaro dar 10 proc. kainos, o likusius 20 proc. – įrangos amortizacija, patalpų išlaikymas, administravimo sąnaudos, elektra, kontrolinė kalibracija ir kitos įvairios smulkios išlaidos.

Parengta pagal „The Guardian“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.