Mokslininkai apie paslaptingą artefaktą: tai svarbiausias šios epochos radinys per paskutinius 100 metų

Didžiosios Britanijos archeologai aptiko 5000 metų senumo skulptūrą, pagamintą iš kreidos, kurioje išraižyti mįslingi motyvai. Britų muziejus ją pavadino „svarbiausiu priešistorinio meno kūriniu, rastu Didžiojoje Britanijoje per pastaruosius 100 metų“.

Motyvai išdėstyti per visoje kreidos skulptūrą. Panašių motyvų rasta ant kitų Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje rastų artefaktų, kurie taip pat datuojami 5000 metų.<br> Britų muziejaus nuotr.
Motyvai išdėstyti per visoje kreidos skulptūrą. Panašių motyvų rasta ant kitų Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje rastų artefaktų, kurie taip pat datuojami 5000 metų.<br> Britų muziejaus nuotr.
 Kreidos skulptūrėlė, kaulinis smeigtukas ir rutuliukas, rasti vaikų kape, kuris datuojamas maždaug 5000 metų.<br> Britų muziejaus nuotr.
 Kreidos skulptūrėlė, kaulinis smeigtukas ir rutuliukas, rasti vaikų kape, kuris datuojamas maždaug 5000 metų.<br> Britų muziejaus nuotr.
 Artefaktai rasti šalia trijų palaidotų vaikų. Skulptūrėlė buvo rasta virš vyriausiojo vaiko galvos, o du jaunesnieji vaikai - vienas priešais kitą.<br> Britų muziejaus nuotr.
 Artefaktai rasti šalia trijų palaidotų vaikų. Skulptūrėlė buvo rasta virš vyriausiojo vaiko galvos, o du jaunesnieji vaikai - vienas priešais kitą.<br> Britų muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-02-23 09:31, atnaujinta 2022-02-23 09:34

Akmeninė skulptūra rasta netoli Burton Agnes kaimo rytų Jorkšyre, trijų vaikų kape kartu su kreidiniu rutuliuku ir kauliniu smeigtuku. Archeologai apskaičiavo, kad vaikai mirė būdami 3-5, 6-9 ir 10-12 metų amžiaus. Du jauniausi vaikai buvo palaidoti „atsisukę vienas į kitą ir galbūt laikydamiesi už rankų“, – sako bendrovės „Allen Archaeology“, kuri atliko kasinėjimus, direktorius Markas Allenas. Vyresnysis vaikas gulėjo tarp jų ir rankomis buvo apglėbęs du jauniausius, „tarsi juos saugodamas“, teigia archeologas. Kreidos skulptūrėlė buvo rasta virš vyriausiojo vaiko galvos.

Mokslininkai toje vietoje rado dar mažiausiai 16 žmonių palaikų. Kai kurie iš jų buvo palaidoti gerokai vėliau, nei gyveno šie trys vaikai – o kiti galbūt maždaug tuo pačiu laikotarpiu, t.y. maždaug prieš 5000 metų.

Ant pačios skulptūros yra daugybė raštų, įskaitant trikampių, rombų ir apskritimų motyvus. „Patys motyvai yra abstraktūs, bet gali reikšti simbolius ar religinius principus, kuriuos dar reikia iššifruoti“, – sakoma Britų muziejaus pranešime.

Kas tiksliai nulėmė vaikų mirtį, dar nėra aišku, tyrimai tebevyksta. „Tikėtina, kad trys vaikai mirė vienu ar labai artimu laiku, – sako M.Allenas. – Tai bendruomenei turėjo būti itin traumuojanti patirtis“.

Skulptūra panaši į tris kitas skulptūras, kurios 1889 m. buvo iškastos netoli Folktono kaimo, esančio maždaug už 24 kilometrų nuo Burton Agnes kaimo, sakoma Britų muziejaus pranešime.

Sąsajos su Stounhendžu

Palaidojimai datuojami maždaug tuo pačiu metu, kai buvo pradėta Stounhendžo statyba – o Britų muziejaus pranešime teigiama, kad šie radiniai gali padėti suprasti, koks buvo gyvenimas Britų salose tuo metu, kai buvo statomas garsusis paminklas. Konkrečiai, radiniai leidžia manyti, kad Britanijos gyventojai dalijosi meninėmis idėjomis.

Pavyzdžiui, kartu su skulptūra rastas kaulinis smeigtukas panašus į smeigtukus, rastus Stounhendžo viduje buvusiuose kapuose, o kreidos rutuliukas panašus į kitą artefaktą, rastą Bulforde, netoli Stounhendžo. Britų muziejaus pranešime teigiama, kad tuo metu, kai buvo statomas Stounhendžas, bendruomenės visoje Britanijoje ir Airijoje dalijosi meniniais stiliais ir tikriausiai tikėjimais, ir tai vyko dideliais atstumais.

Archeologų reakcijos

Keletas archeologų, turinčių patirties priešistorinės britų archeologijos srityje, sako, kad skulptūros atradimas yra svarbus šiai sričiai. Iš dalies radinys taip svarbus dėl „objekto unikalumo“, mano Britų muziejaus kuratorė Jennifer Wexler. „Daugiau nei 100 metų laukėme, kol atsiras dar viena tokia nuostabi [kreidos skulptūra]“, – sako ji.

Skulptūrėlėje rastus motyvus prieš 5000 metų buvo galima aptikti visose Britų salose. „Skulptūros raižinių grožis – spiralės ir trikampiai bei savotiškas smėlio laikrodžio simbolis, kurį archeologai vadina „drugelio“ motyvu – primena objektus, rastus šiuolaikinėse neolito radimvietėse Škotijos Orknio salose ir Niugrendžo kapavietėje Airijoje“, – teigia J.Wexler. Šios radimvietės taip pat datuojamos maždaug 5000 metų.

Pasak Mančesterio universiteto archeologijos profesoriaus Juliano Thomaso, gali būti svarbu tai, kad ši skulptūra buvo rasta šalia vaikų. Mokslininkas pažymi, kad 1889 m. Folktone rastos skulptūros, kaip teigiama, taip pat buvo rastos vaikų kape. Anot jo, šios skulptūros „galėjo turėti kokią nors apotropėjinę reikšmę – arba turėjo saugoti nuo metafizinės pačių mirusiųjų įtakos, arba neutralizuoti nelemtų jaunų žmonių mirčių, kurios turėjo būti laikomos didele nesėkme, galią“.

„Žinome apie daugybę gausiai dekoruotų daiktų – tokių kaip akmeniniai ir elnių ilčių antgaliai, raižyti akmeniniai rutuliai, kurie datuojami Didžiosios Britanijos ir Airijos viduriniuoju neolitu [apie 3400-3000 m. pr.m.e.] – tačiau retai kada juos randame tinkamame archeologiniame kontekste“, – teigia Soutamptono universiteto archeologijos profesorius Joshua Pollardas. Dėl šios priežasties galima išsamiai išnagrinėti skulptūros ir palaidotų vaikų ryšį, ir viena iš galimybių yra ta, kad skulptūra galėjo būti apsaugine jėga, veikiančia kaip savotiškas „globėjas“.

Skulptūra ir vaikų palaidojimai buvo rasti 2015 m., atliekant archeologinius kasinėjimus prieš vykdant statybas šioje teritorijoje. Šiuo metu skulptūra eksponuojama Britų muziejuje kaip parodos „Stounhendžo pasaulis“, veiksiančios 2022 m. vasario 17-liepos 22 d., dalis.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.