„Facebook“ ėmė tikrinti Rusijos skelbiamus faktus – Maskva apribojo prieigą prie šio socialinio tinklo

Rusija apribojo prieigą prie „Facebook“ – dėl platformos pozicijos kelių Maskvos remiamų naujienų agentūrų paskyrų atveju, rašo CNN.

 Rusija apribojo prieigą prie „Facebook“ – dėl platformos pozicijos kelių Maskvos remiamų naujienų agentūrų paskyrų atveju.<br> 123rf nuotr.
 Rusija apribojo prieigą prie „Facebook“ – dėl platformos pozicijos kelių Maskvos remiamų naujienų agentūrų paskyrų atveju.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2022, 9:20 AM

Rusijos ryšių reguliavimo institucija „Roskomnadzor“ apkaltino tinklą „cenzūra“ ir „Rusijos piliečių teisių bei laisvių pažeidimu“.

„Facebook“ teigė, kad atsisakė nutraukti faktų tikrinimą ir valstybinių naujienų organizacijų turinio žymėjimą.

Pastarasis žingsnis buvo žengtas kitą dieną po to, kai Rusija pradėjo puolimą prieš Ukrainą.

Tiksliai neaišku, ką reiškia reguliavimo institucijos apribojimai ir kokiu mastu jie paveikė kitas „Facebook“ patronuojančiosios bendrovės „Meta“ platformas – „WhatsApp“, „Facebook Messenger“ ir „Instagram“.

Rusijos reguliavimo institucija pareikalavo, kad „Facebook“ atšauktų apribojimus, kuriuos ketvirtadienį nustatė valstybinei naujienų agentūrai RIA, valstybiniam televizijos kanalui „Zvezda“ ir prokremliškiems naujienų tinklalapiams Lenta.Ru bei Gazeta.Ru.

Rusai teigė, kad „Meta“ šiuos prašymus „ignoravo“.

„Meta“ viceprezidentas pasauliniams reikalams Nickas Cleggas paaiškino, kad Rusijos valdžios institucijos „nurodė mums nutraukti nepriklausomą faktų tikrinimą ir ženklinimą“.

„Mes atsisakėme“, – sakė jis. Tačiau jis aiškiai pasakė norįs, kad rusai ir toliau naudotųsi „Meta“ platformomis.

„Paprasti rusai naudojasi mūsų programėlėmis, kad išreikštų savo nuomonę ir organizuotų veiksmus“, – sakė „Facebook“ atstovas ir nurodė, kad bendrovė nori, jog „jų balsas ir toliau būtų girdimas“.

Daugelis Rusijos valstybinės žiniasklaidos priemonių piešė iš esmės teigiamą Rusijos karinės pažangos Ukrainoje vaizdą, vadindamos invaziją „specialia karine operacija“.

Ketvirtadienį „Meta“ pranešė, kad įsteigė „specialiųjų operacijų centrą“, kuris stebės turinį apie konfliktą Ukrainoje.

Rusija turi savo „Facebook“ atitikmenis – „VK“ („v kontakte“) ir „Odnoklassniki“ – tačiau „Facebook“, kaip ir „Meta“ priklausantis „Instagram“, taip pat yra populiarus šalyje.

Penktadienį JAV senatorius Markas Warneris pareiškė, kad „Facebook“, „YouTube“ ir kitos socialinės žiniasklaidos paslaugos turi „aiškią atsakomybę užtikrinti, kad jų produktai nebūtų naudojami žmogaus teisių pažeidimams palengvinti“.

„Meta“ patyrė spaudimą žymėti dezinformaciją ir bendradarbiavo su išorės faktų tikrintojais, įskaitant „Reuters“.

Maskva taip pat padidino spaudimą savo šalies žiniasklaidai, grasindama blokuoti pranešimus, kuriuose pateikiama, kaip ji vadina, „melaginga informacija“ apie jos invaziją į Ukrainą.

BBC „Twitter“ taip pat pranešė, kad šio socialinio tinklo saugos ir integralumo komandos „sužlugdė bandymus platinti melagingą ir klaidinančią informaciją“.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.