Pasinaudoję „Anonymous“ vardu Rusijoje sukėlė nerimo bangą

Pirmadienį internete buvo išplatintas pranešimas, kuriame žmogus su tipine Guy Fawkes kauke, kurią savo simboliu yra pasirinkusi hakerių grupuotė „Anonymous“, paskelbė apie tai, kad visi Rusijos piliečių pinigai, esantys Rusijos bankuose, kovo 3 dieną bus pervesti Ukrainos kariuomenei.

 Pasinaudoję „Anonymous“ vardu Rusijoje sukėlė paniką.<br> 123rf nuotr.
 Pasinaudoję „Anonymous“ vardu Rusijoje sukėlė paniką.<br> 123rf nuotr.
Klientės kreipimasis į banką jo „Facebook“ paskyroje.
Klientės kreipimasis į banką jo „Facebook“ paskyroje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-03-01 21:46

„Sveiki, Rusijos Federacijos piliečiai. Tai yra žinutė nuo „Anonymous“. Padėtį Ukrainoje stebėjome jau seniai ir matome, kaip rusų kareiviai žudo civilius. Prieš Rusijos piliečius mes pradėsime veikti ryžtingai ir be gailesčio. Jūs nenorite keisti valdžios, jūs nesirenkate ir neginate savo teisių. Tai reiškia, kad esate toje pačioje pusėje, kur ir kruvina Putino galia. Todėl mes jums paruošėme specialiąją operaciją.

Jūsų valdžia planuoja panaudoti jūsų pinigus didelės šalies sunaikinimui. Mes to neleisime. Rusijos piliečiai, 2022 kovo 3 d. iš jūsų banko paskyros bus paimti visi pinigai ir bus pervesti Ginkluotosioms Ukrainos pajėgoms.

Taip pat rengiama didelio masto kibernetinė ataka prieš Rusijos Federacijos infrastruktūrą. Mūsų veiksmai jau atnešė milžinišką žalą Rusijai. Bet palaukite didžiausios kibernetinės atakos pasaulio istorijoje. Pinigų atsiėmimui iš sąskaitų jūs turite tris dienas – jei to nepadarysite, liksite be pinigų.

Mes nesame tokie banditai, kaip prezidentas Putinas, mes nepradėjome karo, mes tik norime pasaulyje atkurti teisybę.

Mes esame „Anonymous“. Mes esame legionas. Laukite mūsų“, – buvo teigiama pranešime, kuris pasižymėjo gana charakteringa grupuotės retorika ir stilistika.

Vėliau kitoje (bet ne pagrindinėje) „Anonymous“ „Twitter“ paskyroje buvo paneigta, kad šį pareiškimą padarė „Anonymous“ (buvo pareikšta, kad grupuotė kovoja prieš Rusijos valdžią, bet ne jos piliečius). Dar vėliau paneigimą paskelbė ir pagrindinė „Anonymous“ paskyra.

Tačiau dauguma IT ir bankininkystės specialistų sutinka, kad grasinimas yra nerealistiškas, ir užtikrinti jo įgyvendinimo esamomis technologinėmis priemonėmis nėra įmanoma.

Vis dėlto pranešimo skelbėjai, atrodo, pasiekė savo tikslą – informacija pasiekė rusiškąją infosferą ir internete Rusijos bankams tenka atsakinėti į šimtų susirūpinusių vartotojų užklausas, kiek realus šis grasinimas.

Tuo pačiu suaktyvėjo ir socialinio haktyvizmo entuziastai iš kitų šalių, kurie naudodami automatinio vertimo sistemas ir apsimetinėdami Rusijos gyventojais arba tiesiog užsieniečiais, gyvenančiais šalyje, užklausomis apie gandus ar net teiginiais apie dingusius iš sąskaitų pinigus kėlė papildomą sumaištį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.