Ukrainoje sunaikintas didžiausias pasaulio lėktuvas

Didžiausias pasaulyje lėktuvas „Antonov AN-225“ buvo sunaikintas per Rusijos invaziją į Ukrainą, sekmadienį (vasario 27 d.) pranešė Ukrainos valdžios institucijos.

 Lėktuvas, ukrainiečių kalba pavadintas „Mrija“ („Svajonė“), buvo remontuojamas atvirajame angare Hostomelio oro uoste į šiaurės vakarus nuo Ukrainos sostinės Kijevo, kai šį, kaip pranešama, užpuolė Rusijos pajėgos.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 Lėktuvas, ukrainiečių kalba pavadintas „Mrija“ („Svajonė“), buvo remontuojamas atvirajame angare Hostomelio oro uoste į šiaurės vakarus nuo Ukrainos sostinės Kijevo, kai šį, kaip pranešama, užpuolė Rusijos pajėgos.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2022, 8:18 AM

Lėktuvas, ukrainiečių kalba pavadintas „Mrija“ („Svajonė“), buvo remontuojamas atvirajame angare Hostomelio oro uoste į šiaurės vakarus nuo Ukrainos sostinės Kijevo, kai šį, kaip pranešama, užpuolė Rusijos pajėgos.

84 metrų ilgio, šešių variklių orlaivis, iš pradžių sukurtas sovietiniams kosminiams šatlams gabenti, buvo eksploatuojamas nuo 1988 m. Tai buvo sunkiausias ir didžiausias kada nors pagamintas orlaivis, taip pat jam priklausė didžiausio vienkartinio krovinio (189 980 kilogramų) ir didžiausio bendro kada nors ore gabento krovinio (253 820 kilogramų) rekordai.

„Mrija“, kurio sparnų mojis siekia 88 metrus, buvo sukurtas iš aptarnavimo zonų į jų paleidimo vietas gabenti Sovietų Sąjungos raketas „Energija“ ir erdvėlaivius „Buran“, tačiau 1991 m. žlugus Sovietų Sąjungai, kelerius metus buvo laikomas angare.

Vėliau AN-225 vėl buvo pradėtas naudoti – kaip krovininis lėktuvas, jis retkarčiais gabendavo humanitarinę pagalbą, pvz. po po 2010 m. Haityje įvykusio žemės drebėjimo skrido į Dominikos Respubliką. Pastaraisiais mėnesiais šis milžiniškas lėktuvas taip pat buvo naudojamas COVID-19 testų rinkinių gabenimui – iš Kinijos į vietoves, kurias smarkiai paveikė COVID-19 pandemija.

Rusų puolimo metu užsidegė angaras, kuriame buvo lėktuvas AN-225.

Bendrovė „Antonov“, kuri nuo 2001 m. naudojo šį orlaivį sunkiasvoriams kroviniams gabenti, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad negali patikrinti orlaivio „techninės būklės“, kol jo „nepatikrino ekspertai“, tačiau Ukrainos valstybinė gynybos korporacija „Ukroboronprom“, valdanti bendrovę „Antonov“, sekmadienį (vasario 27 d.) paskelbtame pareiškime paskelbė, kad AN-225 prarastas.

„Ukroboronprom“ apskaičiavo, kad sunaikintam lėktuvui atkurti gali prireikti daugiau kaip 3 mlrd. dolerių ir penkerių metų – tačiau bendrovė prisiekė, kad išlaidas turės padengti Rusijos vyriausybė.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.