Hakeriai paskelbė sutrikdę rusų žvalgybinių palydovų veikimą – Rusija tai neigia

Hakerių grupė „NB65“, siejama su „Anonymous“, pranešė įsilaužusi Rusijos kosmoso agentūros „Roscosmos“ valdymo centrą ir sustabdžiusi rusų šnipinėjimo palydovų veiklą.

 Hakerių grupė „NB65“, siejama su „Anonymous“, pranešė įsilaužusi Rusijos kosmoso agentūros „Roscosmos“ valdymo centrą ir sustabdžiusi rusų šnipinėjimo palydovų veiklą. Tačiau Rusijos naujienų agentūra TASS tai neigia.<br> 123rf iliustr.
 Hakerių grupė „NB65“, siejama su „Anonymous“, pranešė įsilaužusi Rusijos kosmoso agentūros „Roscosmos“ valdymo centrą ir sustabdžiusi rusų šnipinėjimo palydovų veiklą. Tačiau Rusijos naujienų agentūra TASS tai neigia.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2022, 1:08 PM, atnaujinta Mar 2, 2022, 1:22 PM

Tačiau Rusijos naujienų agentūra TASS tai neigia – skelbiama, kad visi Rusijos kosmoso kontrolės centrai veikia įprastai, o pranešimai apie tai, kad Rusija prarado savo palydovų kontrolę, yra klaidingi, trečiadienį pareiškė „Roscosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas.

Anksčiau keli ukrainiečių kanalai platformoje „Telegram“ teigė, kad „Anonymous“ hakeriai įsilaužė į „Roscosmos“ valdymo centrus, tvirtindami, kad Rusijos korporacija nebekontroliuoja savo palydovų.

„Šių apgavikų ir smulkių sukčių paskelbta informacija yra melaginga. Visi mūsų kosmoso kontrolės centrai veikia kaip įprastai“, – „Twitter“ tinkle rašė D. Rogozinas.

Anksčiau „Roscosmos“ vadovas teigė, kad Rusijos kosmoso pramonės, orbitinės grupės ir Rusijos TKS segmento valdymo kanalai yra kruopščiai apsaugoti ir izoliuoti nuo kibernetinių nusikaltėlių.

Kovoja visas kiberpasaulis

Kol Ukrainos pajėgos kovoja su Rusijos kariuomenės invazija, hakeriai iš viso pasaulio trikdo Rusijos skaitmeninę infrastruktūrą.

Tokios hakerių grupės kaip „Anonymous“ ir „Cyber Partisans“ prisiėmė atsakomybę už kibernetines atakas prieš Rusijos bankus, valstybinį transliuotoją RT ir Baltarusijos geležinkelių tinklą, kuris, kaip pranešama, buvo naudojamas kariams iš Rusijos į Ukrainą pervežti.

Tarp abiejų šalių vyksta taikos derybos, tačiau kol kas neaišku, kiek ilgai tęsis kraujo liejimas. Šiuo metu minėtos kibernetinės grupės pareiškė, kad kovoje prieš galingas Rusijos internetines pajėgas jos palaiko Ukrainą – sukelia trikdžius, kad sustabdytų atakas prieš Ukrainą ir Vakarus.

„Vien DDoS nesugriaus režimo“, – tinklaraščio įraše teigė viena Vokietijos „Anonymous“ atskilusi grupė, tačiau „Putinas, kuris prieš Vakarų demokratijas naudoja programišių būrius ir trolių armijas, gauna gurkšnį savo paties kartaus vaisto“.

Norima „užimti Rusijos IT aparatą ir suteikti Putino hakerių būriams gynybinio darbo, kad jie negalėtų nieko nuveikti Ukrainoje ar Vakaruose. Informacijos gavimas taip pat yra svarbus dalykas, ir jūs tiesiog nematote daug to, ką šiuo metu daro aktyvistai“.

Šantažuoja TKS kontrole

„Jei užblokuosite bendradarbiavimą su mumis, kas išgelbės TKS nuo nekontroliuojamo kritimo į Jungtines Valstijas ir Europą?“ – penktadienį „Twitter“ tinkle rašė Rusijos kosmoso agentūros vadovas.

Bendrovės „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas, atsakydamas į šį komentarą, pareiškė, kad jo bendrovė mielais imtųsi pagalbos stočiai. NASA teigė, kad „dės visas pastangas, jog veikla būtų tęsiama kaip anksčiau... [nepaisant] mūsų šalių nesutarimų“.

Rusijoje smarkiai išaugo VPN naudojimas

Siekdami apeiti interneto apribojimus, Rusijos naudotojai parsisiunčia VPN, kad galėtų pasiekti kitų šalių turinį.

Rusijoje auga VPN naudojimas

„Atlas VPN“ duomenys rodo, kad per pastarąsias kelias dienas VPN įdiegimų padaugėjo 1,90 proc.,- vartotojai siekia ir toliau naudotis paslaugomis be apribojimų.

„Vasario 24 d. prasidėjus fiziniams išpuoliams Ukrainoje, VPN paklausa išaugo iki šiol neregėtu mastu. VPN diegimai vieną dieną po kitos pasiekė rekordines aukštumas“, – teigia bendrovė.

„Vasario 25 d. VPN įdiegimų skaičius išaugo 24 proc. daugiau nei vidutiniškai. Kitą dieną, vasario 26 d., VPN diegimų iš Rusijos skaičius išaugo 1076 proc., palyginus su norma. Tačiau tai dar nebuvo pabaiga – nes kitą dieną VPN įdiegimų skaičius viršijo vidurkį 1 906 proc.“.

Pabrango bitkoinas

Dėl invazijos į Rusiją padarytos žalos jos ekonomikai skaitmeninės valiutos bitkoino vertė pakilo.

Remiantis „CoinMarketCap“ kainų indeksu, pirmadienio popietę ši kriptovaliuta pasiekė daugiau nei 41 000 JAV dolerių – nors dar ketvirtadienį jos vertė buvo mažesnė nei 35 000 JAV dolerių.

Rublis per tą patį laikotarpį nukrito maždaug 25 proc. ir pirmadienį nusmuko žemiau 0,01 JAV dolerio, pasiekdamas naujas rekordines žemumas.

„Šiais neaiškiais laikais pastebėjome bitkoino ir kitų kriptovaliutų vertės augimą, – „The Independent, – sakė kriptovaliutų biržos „BitFinex“ techninis direktorius Paolo Ardoino. – Savaime suprantama, kad bitkoino savybės leidžia jam veikti kaip saugi užuovėja neramiais laikais“.

Parengta pagal „Independent“ ir TASS informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.