Prie sankcijų prisijungė „Apple“: Rusijoje sustabdė pardavimus ir dalį paslaugų

„Apple“ tapo naujausia didele įmone, sustabdžiusia visų produktų pardavimą Rusijoje – taip vis labiau plintant pasaulio įmonių reakcijai į šios šalies invaziją į Ukrainą, rašo BBC.

 „Apple“ tapo naujausia didele įmone, sustabdžiusia visų produktų pardavimą Rusijoje – taip vis labiau plintant pasaulio įmonių reakcijai į šios šalies invaziją į Ukrainą (asociatyvinė nuotr.).<br>AP / Scanpix nuotr.
 „Apple“ tapo naujausia didele įmone, sustabdžiusia visų produktų pardavimą Rusijoje – taip vis labiau plintant pasaulio įmonių reakcijai į šios šalies invaziją į Ukrainą (asociatyvinė nuotr.).<br>AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2022, 10:20 AM

Milžinė pareiškė, kad yra „labai susirūpinusi“ dėl Rusijos invazijos ir palaiko tuos, kurie „kenčia nuo smurto“.

Taip pat buvo apribotas „Apple Pay“ ir kitų paslaugų – pavyzdžiui, „Apple Maps“ – veikimas.

Naujienų agentūros RIA duomenimis, mobiliosios bankininkystės programėlės rusų kalba – pavyzdžiui, Rusijos banko VTB programėlė – netrukus gali visiškai neveikti įrenginiuose, kuriuose naudojama „Apple“ operacinė sistema „iOS“.

„Apple“ pareiškime taip pat teigiama, kad įmonė savo „Apple Maps“ žemėlapiuose Ukrainos teritorijoje išjungė tiek eismo, tiek avarijų fiksavimo funkciją, nes tai yra „priemonė Ukrainos piliečių saugumui“.

Praėjusią savaitę Ukrainos vicepremjeras Michailas Fiodorovas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė atvirą laišką bendrovei „Apple“, kuriame paprašė „Apple“ atriboti Rusiją nuo savo produktų, paslaugų ir „App Store“.

Anksčiau „Google“ Rusijos vyriausybės finansuojamoms naujienų bendrovėms apribojo galimybę naudotis reklamos priemonėmis ir kai kuriomis „YouTube“ funkcijomis.

„Esame įsipareigoję laikytis visų sankcijų reikalavimų ir toliau stebime naujausias gaires“, – rašoma bendrovės pranešime tinklaraštyje.

Įmonė taip pat pranešė BBC, kad šalyje buvo apribotas „Google Pay“ mokėjimai – tiems, kurie naudojasi bankais, kuriems taikomos sankcijos. Tačiau „Google“ neužblokavo pačios „Google Pay“.

„Google“ taip pat teigė, kad „dauguma įmonės paslaugų (pvz., „Paieška“, „Žemėlapiai“ ir „YouTube“) šiuo metu tebėra prieinamos Rusijoje ir toliau užtikrina prieigą prie pasaulinės informacijos ir perspektyvų“.

„Apple“ paprastai kritikuojama dėl pasyvumo geopolitiniuose įvykiuose. Pavyzdžiui, ji sulaukė kritikos dėl to, kad nesipriešina Kinijai dėl jos elgesio su uigūrais – todėl šis naujausias žingsnis „iPhone“ gamintojams yra svarbus ir neįprastas, teigia BBC.

Vienas po kito pasauliniai prekių ženklai atsiriboja nuo Rusijos – todėl šalis tampa vis labiau izoliuota.

Žmonės, turintys „iPhone“, taip pat vis dar galės naudotis „App Store“ parduotuve – pardavimų sustabdymas programėlių parduotuvei neturės tiesioginio poveikio.

Tačiau vakarietiškų prekių ženklams Rusijoje nykstant, jos piliečiai pradės pastebėti, kad produktų, kuriuos anksčiau pirkdavo, tiesiog nebėra.

Įmonės, boikotuojančios Rusiją

Tuo tarpu Suomijos tinklo įrangos gamintoja „Nokia“ pranešė, kad nutrauks savo produkcijos tiekimą į Rusiją – paklus sankcijoms, įvestoms šiai šaliai po invazijos į Ukrainą.

Pirmadienį „Netflix“ taip pat pareiškė, kad „neplanuoja“ įtraukti valstybinių kanalų į savo paslaugas Rusijoje. Pagal Rusijos taisykles ji privalėjo šalyje transliuoti 20 nemokamų naujienų, sporto ir pramoginių kanalų.

JAV sportinės aprangos milžinė „Nike“ taip pat sustabdė pardavimus Rusijoje. Atnaujintoje bendrovės interneto svetainėje nurodyta, kad Rusijoje negalima pirkti internetu ir programėlėje – nes įmonė teigė negalinti garantuoti prekių pristatymo į šalį. Tačiau atnaujintoje svetainėje pirkėjai buvo nukreipiami į artimiausias fizines „Nike“ parduotuves.

Didžiausios pasaulio laivybos įmonės – Danijos „Maersk“ ir Ženevoje įsikūrusi MSC – antradienį taip pat sustabdė konteinerių gabenimą į Rusiją ir iš jos. Jungtinė Karalystė savo atnaujintomis sankcijomis taip pat nepriima laivų iš Rusijos.

Rusija tiekia šeštadalį pasaulio žaliavų, todėl dabar jai bus nutrauktas didelės dalies laivinės prekybos srautas.

Motociklų įmonė „Harley-Davidson“ taip pat sustabdė savo motociklų verslą Rusijoje, ir siuntas į ją.

JAV lėktuvų gamintoja „Boeing Co“ antradienį pranešė, kad po Rusijos invazijos į Ukrainą sustabdo dalių tiekimą, techninę priežiūrą ir techninę paramą Rusijos oro linijoms, o taip pat pagrindines operacijas Maskvoje.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.