7 tūkst. Rusijos mokslininkų gresia baudos ar įkalinimas: pasmerkė karą Ukrainoje atvirame laiške V. Putinui

Beveik 7 tūkst. Rusijos mokslininkų, matematikų ir akademikų ketvirtadienį pasirašė prezidentui Vladimirui Putinui adresuotą atvirą laišką, kurio pareiškė „ryžtingą protestą“ prieš Kremliaus pradėtą karą Ukrainoje.

Vladimiras Putinas.<br>Zumapress / Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 8:57 PM

Didžiulis pasipiktinimas, kilęs pasaulyje dėl prieš savaitę prasidėjusios Maskvos invazijos, jau paveikė įvairias mokslines iniciatyvas, įskaitant Tarptautinę kosminę stotį (TKS), taip pat Rusijos ir Europos planus pasiųsti marsaeigį į Raudonąją planetą.

„Mes, Rusijos Federacijoje dirbantys mokslininkai matematikai, reiškiame ryžtingą protestą prieš Rusijos armijos pradėtą karinį įsiveržimą į Ukrainą“, – pabrėžiama atvirame laiške, antradienį paskelbtame naujienų tinklapyje trv-science.ru.

Daugiau kaip 6,9 tūkst. pasirašiusiųjų gali grėsti baudos ar įkalinimas, nes pastaraisiais metais Rusijos valdžia priėmė teisės aktų, leidžiančių susidoroti su vyriausybę kritikuojančiais piliečiais.

Šią savaitę Rusijos parlamentas pradėjo svarstyti dar vieną įstatymo projektą, numatantį griežtesnes bausmes už karo Ukrainoje kritiką.

„Humanistinės vertybės yra pagrindas, kuriuo grindžiamas mokslas. Mūsų ilgametės pastangos stiprinti Rusijos, kaip pirmaujančio matematikos centro, reputaciją buvo visiškai nuvertintos“, – sakoma laiške.

Kreipimesi į prezidentą pažymima, kad dėl invazijos atšauktas Tarptautinis matematikų suvažiavimas, kurį Rusija turėjo surengti liepą.

Laiške Rusija taip pat vadinama „karine agresore ir, atitinkamai, atstumtąja valstybe“.

Anot autorių, tikslas tapti didžia mokslo valstybe „negali būti pasiektas dabartinėmis aplinkybėmis, kai mūsų artimiausių kolegų, mokslininkų Ukrainoje... gyvybei kasdien gresia pavojus, keliamas Rusijos kariuomenės“.

„Rusija atsidūrė tarptautinėje izoliacijoje, nuturėdama galimybės intensyviai keistis mokslo žiniomis ir bendradarbiauti su kitų šalių mokslininkais“, – pabrėžiama laiške.

„Esame įsitikinę, kad jokie geopolitiniai interesai negali pateisinti aukų ir kraujo praliejimo. Dėl karo tik prarasime šalies ateitį, dėl kurios dirbame“, – pridūrė mokslininkai.

Dėl Vakarų sankcijų praėjusią savaitę Rusija buvo atkirsta nuo daugelio pasaulinių iniciatyvų. NASA ieško būdų, kaip be Rusijos pagalbos išlaikyti orbitoje TKS, kur daugelį metų dirbo tiek astronautai, tiek kosmonautai.

Tuo metu Europos kosmoso agentūra pareiškė, kad „labai mažai tikėtina“, jog šiemet, kaip planuota, startuos bendra misija, per kurią Rusijos nešančioji raketa turi iškelti į kosmosą europietišką marsaeigį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.